Cine va conduce căutarea online? Pentru ce miză luptă Microsoft și Google în dominația căutărilor pe internet

Lansarea chatbot-ului conversațional ChatGPT de la OpenAI la sfârșitul anului trecut a declanșat alarma la sediul central al Google din Mountain View, California, deoarece conducerea companiei a considerat această tehnologie emergentă ca fiind o amenințare serioasă la adresa activității sale principală - motoarele de căutare online. Pentru a înrăutăți situația, OpenAI lucrează îndeaproape cu Microsoft, unul dintre ultimii concurenți ai Google care au mai rămas pe piață.
Lidia Neagu - Dum, 10 sept. 2023, 11:20
Cine va conduce căutarea online? Pentru ce miză luptă Microsoft și Google în dominația căutărilor pe internet

Și, cu siguranță, cele mai mari temeri ale Google în ceea ce privește ChatGPT au devenit realitate la începutul acestui an, atunci când Microsoft a anunțat o nouă versiune a motorului Bing. Acesta funcționează pe un model OpenAI de generație următoare care este „mai puternic decât ChatGPT” și este personalizat special pentru căutare.

Timp de peste 20 de ani, motorul de căutare Google a fost principala cale de acces la internet, ajutând miliarde de oameni să navigheze în marea cantitate de informații disponibile online. Deși au existat întotdeauna alternative – Lycos, AltaVista la începuturi, Yahoo, Bing și DuckDuckGo mai recent – monopolul de facto al Google a fost de necontestat în cea mai mare parte a timpului, potrivit Statista.

„Inteligența artificială va schimba fundamental fiecare categorie de software, începând cu cea mai mare categorie dintre toate – căutarea”, a declarat Satya Nadella, președintele și directorul general al Microsoft, numind versiunile cu inteligență artificială ale căutării Bing și ale browserului Edge „un copilot AI pentru web”.

Acest anunț a fost, fără îndoială, cel mai evident atac la adresa Google și a activității sale de căutare de la lansarea Bing, în 2009.

Integrarea tehnologiei OpenAI în Bing, deținut de Microsoft, a determinat oamenii să se îndrepte spre motorul de căutare puțin utilizat și l-a ajutat să concureze mai bine cu liderul de piață Google în ceea ce privește creșterea numărului de vizite pe pagină, potrivit datelor firmei de analiză Similarweb, citate de Reuters.

Începutul a fost promițător. Vizitele paginilor pe Bing au crescut cu 15,8% de când Microsoft Corp a dezvăluit versiunea sa dotată cu inteligență artificială, pe 7 februarie, comparativ cu o scădere de aproape 1% pentru motorul de căutare deținut de Alphabet Inc, potrivit datelor de până la 20 martie.

Dar chiar dacă Google reușește să își apere poziția dominantă pe piața de căutare, cu o cotă de peste 80%, pierderea a doar câteva puncte procentuale din cota de piață s-ar traduce în miliarde de dolari în venituri din publicitate. Atunci când Microsoft a prezentat, în februarie, versiunea de Bing cu inteligență artificială, compania a declarat, pentru The Wall Street Journal, că ar putea adăuga 2 miliarde de dolari la venituri dacă motorul de căutare modernizat ar putea smulge chiar și un singur punct procentual din cota de piață a Google.

Potrivit estimărilor Statista Market Insights, veniturile globale din publicitatea de căutare s-au ridicat anul trecut la 252 de miliarde de dolari și ar putea urca la 279,3 miliarde de dolari în acest an și la aproape 400 de miliarde de dolari până în 2027.

Însă, șase luni mai târziu, se pare că chiar și 1 punct procentual ar putea fi o țintă dificilă. Unele date noi arată că locul ocupat de Bing în piața motoarelor de căutare nu s-a schimbat cu adevărat.

După cum relatează Wall Street Journal, Bing a avut o cotă de piață de 3% la nivel mondial în luna iulie, potrivit firmei de analiză StatCounter. Aceasta este aceeași cotă pe care o avea în ianuarie, luna de dinaintea lansării noului Bing.

Un alt raport, al firmei de analiză Similarweb, arată că Bing a avut aproximativ un procent din vizitatorii lunari ai Google în iulie 2023, aproximativ la fel ca în ianuarie 2023. Dar, Microsoft numește noul Bing un succes. A contestat datele externe, spunând că firmele de date terțe nu măsoară toate persoanele care merg direct la pagina de chat a Bing.

”O interfață de chat este o modalitate neobișnuită pentru ca oamenii să încerce să găsească informații online”, a declarat Daniel Tunkelang, un consultant în domeniul căutării care a lucrat cu Google și LinkedIn, deținut acum de Microsoft. Noul Bing este „drăguț, dar nu schimbă jocul”, a spus el.

Foto: Sanket Mishra/Pexels

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...