Cauza blackout-ului din iunie, când două judeţe au rămas fără curent: Lipsa defrişărilor în Argeş

Incidentul din 1 iunie, când două judeţe ale ţării au rămas fără curent, a fost cauzat de lipsa defrişărilor în Argeş, a explicat marţi Octavian Lohan, directorul general al Transelectrica, în cadrul unui eveniment organizat de Focus Energetic.
Economica.net - mar, 15 nov. 2016, 11:01
Cauza blackout-ului din iunie, când două judeţe au rămas fără curent: Lipsa defrişărilor în Argeş

„Noi am trimis la minister raportul privind blackout-ul. Concluzia este că am avut probleme cu defrişarea, pe întreţinerea culoarului pe linia Argeş-Vâlcea”, a menţionat şeful Transelectrica.

Potrivit acestuia, societatea care trebuia să facă defrişările în Argeş în 2015 nu a intervenit în zonă.

„Mari probleme avem în zona pădurilor. A trebuit să cheltuim mulţi bani pentru tăierea copacilor pentru a ne ţine departe de defecţiuni”, a explicat Octavian Lohan.

Cu toate acestea, Transelectrica nu a putut obliga firma care a câştigat licitaţia pentru defrişări să intervină în anumite zone, din cauza modului în care a fost realizat contractul.

În data de 01.06.2016, în jurul orei 16:00 a avut loc un eveniment în reţeaua de alimentare cu energie electrică din zona judeţelor Vâlcea şi Argeş care a condus la oprirea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din zonele de nord ale celor două județe, precum și a marilor consumatori industriali din municipiile Rm. Vâlcea, Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel.

Valoarea totală a consumului nealimentat a fost de aproximativ 170 MW. Totodată, a fost întreruptă o producție de circa 630 MW aferentă centralelor hidroelectrice de pe râurile Olt, Argeș şi Dâmboviţa, precum și a CET Govora.

Evenimentul s-a produs în condiţiile retragerii din exploatare pentru lucrări accidentale a unei linii de înaltă tensiune din reţeaua de transport a energiei electrice.

În aceste condiţii au declanşat o linie de 220 kV din reţeaua de transport a energiei electrice şi unele linii de 110 kV din reţeaua de distribuţie.

În intervalul orar 16:00 – 17:15 s-au efectuat manevre de restabilire a funcționării normale. Până la ora 17:15 s-a alimentat integral consumul întrerupt și s-au asigurat condițiile pentru repunerea în funcțiune la Sistemul Electroenergetic Național a centralelor electrice deconectate în urma evenimentului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea Ecologiştilor
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea ...
Austria va renunţa, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a reţelei de autostrăzi pentru a combate ...
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...