Cauza blackout-ului din iunie, când două judeţe au rămas fără curent: Lipsa defrişărilor în Argeş

Incidentul din 1 iunie, când două judeţe ale ţării au rămas fără curent, a fost cauzat de lipsa defrişărilor în Argeş, a explicat marţi Octavian Lohan, directorul general al Transelectrica, în cadrul unui eveniment organizat de Focus Energetic.
Economica.net - mar, 15 nov. 2016, 11:01
Cauza blackout-ului din iunie, când două judeţe au rămas fără curent: Lipsa defrişărilor în Argeş

„Noi am trimis la minister raportul privind blackout-ul. Concluzia este că am avut probleme cu defrişarea, pe întreţinerea culoarului pe linia Argeş-Vâlcea”, a menţionat şeful Transelectrica.

Potrivit acestuia, societatea care trebuia să facă defrişările în Argeş în 2015 nu a intervenit în zonă.

„Mari probleme avem în zona pădurilor. A trebuit să cheltuim mulţi bani pentru tăierea copacilor pentru a ne ţine departe de defecţiuni”, a explicat Octavian Lohan.

Cu toate acestea, Transelectrica nu a putut obliga firma care a câştigat licitaţia pentru defrişări să intervină în anumite zone, din cauza modului în care a fost realizat contractul.

În data de 01.06.2016, în jurul orei 16:00 a avut loc un eveniment în reţeaua de alimentare cu energie electrică din zona judeţelor Vâlcea şi Argeş care a condus la oprirea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din zonele de nord ale celor două județe, precum și a marilor consumatori industriali din municipiile Rm. Vâlcea, Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel.

Valoarea totală a consumului nealimentat a fost de aproximativ 170 MW. Totodată, a fost întreruptă o producție de circa 630 MW aferentă centralelor hidroelectrice de pe râurile Olt, Argeș şi Dâmboviţa, precum și a CET Govora.

Evenimentul s-a produs în condiţiile retragerii din exploatare pentru lucrări accidentale a unei linii de înaltă tensiune din reţeaua de transport a energiei electrice.

În aceste condiţii au declanşat o linie de 220 kV din reţeaua de transport a energiei electrice şi unele linii de 110 kV din reţeaua de distribuţie.

În intervalul orar 16:00 – 17:15 s-au efectuat manevre de restabilire a funcționării normale. Până la ora 17:15 s-a alimentat integral consumul întrerupt și s-au asigurat condițiile pentru repunerea în funcțiune la Sistemul Electroenergetic Național a centralelor electrice deconectate în urma evenimentului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...