Cauzele penelor de la Silverstone: Pneuri montate incorect şi presiune prea scăzută

Montarea incorectă a pneurilor şi folosire unei presiuni prea mici s-au numărat printre cauzele exploziilor cauciucurilor stânga-spate ale monoposturilor Mercedes, Ferrari, Toro Rosso şi McLaren, la MP al Marii Britanii, se arată în raportul Pirelli cu privire la incidentele de la Silverstone.
Economica.net - mie, 03 iul. 2013, 12:23
Cauzele penelor de la Silverstone: Pneuri montate incorect şi presiune prea scăzută

Producătorul italian susţine, într-un comunicat dat publicităţii miercuri, că pneurile spate au fost montate invers pe monoposturile care au avut probleme, „cu alte cuvinte, pneul pentru dreapta fiind montat pe roata din stânga şi invers”.

„Pneurile furnizate anul acesta au o structura asimetrică, ceea ce înseamnă că nu sunt interschimbabile. Flancurile laterale sunt astfel construite încât să poată absorbi încărcarea specifică ce apasă pe interiorul şi exteriorul pneului. Astfel că inversarea pneurilor afecteză direct modul în care lucrează acestea. În mod particular flancul exterior este construit să reziste încărcărilor mari generate pe virajele de mare viteză, cum sunt cele de la Silverstone, cu schimbările rapide de bandă stânga-dreapta şi unele vibratoare care sunt foarte agresive. Presiunea în pneuri a fost excesiv de scăzută sau în orice caz mai scăzută decât cea indicată de Pirelli. Presiunea mică în pneuri înseamnă ca pneul suferă un stres mai mare în condiţii de lucru”, se arată în comunicatul Pirelli.

Unghiurile de cădere extreme şi vibratoarele agresive în virajele rapide, cum a fost cazul în cel cu numărul 4 de la Silverstone, care a fost scena celor mai multe explozii, au afectat de asemenea pneul stânga-spate, se mai precizează în comunicatul citat.

Pirelli subliniază că gama de pneuri 2013 nu pune în pericol siguranţa pilotului sub nicio formă daca este utilizată corect şi că aceste cauciucuri întrunesc toate standardele de siguranţă cerute de FIA.

La Marele Premiu de Formula 1 al Germaniei, care va avea loc începând de vineri, vor fi folosite pneuri spate cu o structura din kevlar, care înlocuieşte actuala structură de oţel.

„Având în vedere însă că aceste pneuri au de asemenea o structură asimetrică, va fi interzisă interschimbarea lor. Pneurile faţă vor rămâne însă neschimbate”, anunţă Pirelli.

Începând cu Marele Premiu al Ungariei, va fi introdusă o noua gamă de pneuri, cu structură simetrică. Noile cauciucuri vor combina caracteristicile penurilor din 2012 cu performanţa celor din 2013.

Pneurile stânga-spate de pe patru monoposturi de la patru echipe au explodat spectaculos în timpul cursei de la Silverstone, în momente în care piloţii rulau la viteze de peste 200 de kilometri pe oră. Pe lângă aceste explozii, cel puţin alte două maşini au fost chemate de urgenţă la boxe din cauza unor înţepături şi tăieturi apărute în cauciucuri.

Prima victimă a fost britanicul Lewis Hamilton, plecat din pole-position, căruia i-a explodat cauciucul în turul 8, când se afla la conducerea cursei. Hamilton a fost „urmat” de Felipe Massa, în turul 10. Cauciucul din aceeaşi poziţie, stânga-spate, s-a dezintegrat în momentul în care brazilianul de la Ferrari conducea pe un viraj rapid. Massa a pierdut controlul monopostului şi a ieşit în decor. La cinci tururi după explozia cauciucului lui Massa, a urmat acelaşi tip de incident la monopostul Toro Rosso pilotat de francezul Jean Eric-Vergne.

Poate cea mai pericoloasă explozie s-a produs în turul 47, la pneul stânga-spate al monopostului McLaren-Mercedes condus de Sergio Perez. În spatele mexicanului se afla Fernando Alonso de la Ferrari, iar spaniolul a ratat de puţin contactul cu o bucată de pneu, care, ţinând cont de viteza la care se rula şi de faptul că era vorba de cauciuc armat cu metal, putea produce o tragedie.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit în urma acestor accidente.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...