Cazacu, XTB România: Inflaţie record în Europa, dar se întrevede, la orizontul anului viitor, „zona de platou”

 Trimestrul următor, posibil şi prima jumătate a anului viitor, reprezintă o perioadă dificilă, în care companiile şi consumatorii trebuie să navigheze printre provocări serioase, cu preţuri ridicate, incertitudine şi o abordare mult mai rezervată a mediului de afaceri, reiese din raportările trimestrului al treilea şi din previziuni, a afirmat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România.
AGERPRES - vin, 04 nov. 2022, 10:46
Cazacu, XTB România: Inflaţie record în Europa, dar se întrevede, la orizontul anului viitor,

El a subliniat că, în schimb, inflaţia ar putea să se apropie sau, în scenariul optimist, să se afle deja în zona de platou.

„Mai mult de jumătate din companiile din indicele S&P500 au raportat deja rezultatele aferente trimestrului al treilea şi 71% dintre ele au depăşit aşteptările. Pare o veste foarte bună, dar ea trebuie pusă în context: în medie, în ultimii 5 ani, 77% din companii au fost peste nivelul estimărilor”, se menţionează într-un comunicat remis AGERPRES.

Conform sursei citate, titluri din sectorul de energie şi anumite companii din domeniul IT au avut efecte pozitive, dar nu a fost suficient pentru a contrabalansa surprizele neplăcute din domenii precum cel financiar, industria, serviciile de comunicaţii (unii giganţi din IT intră în această categorie).

Sezonul de raportări din SUA a adus numeroase dezamăgiri şi scăderi ample ale cotaţiilor pentru unele din cele mai vizibile companii din tehnologie.

„Dincolo de scăderile acţiunilor companiilor care deţin Google, Facebook, prima în topul deprecierilor de după anunţ, sau Amazon, investitorii s-au uitat cu atenţie la dinamica segmentelor care erau motoare de creştere şi la estimările pentru viitor. Ritmuri mai lente de creştere sau chiar – de neimaginat anterior – scăderi, pentru segmente considerate foarte dinamice au însemnat o reevaluare abruptă a cotaţiilor”, se precizează în comunicat.

Reducerea investiţiilor sau „îngheţarea” numărului de angajaţi afectează nu doar domenii precum cel industrial ci şi cel IT, obişnuit cu o activitate intensă care solicita an de an angajări masive.

„Nivelul preţurilor la energie şi gaze naturale în Europa a intrat în ultimele săptămâni, până de curând, pe o tendinţă descendentă. Cu toate acestea, inflaţia se află încă în creştere, iar gazul natural a reînceput să crească, atingând joi la ora 10.15, pe scadenţa decembrie, 130 euro/MWh pe bursa din Amsterdam”, arată analiza.

Potrivit sursei citate, în zona Euro, inflaţia a atins un record de 10,7%, propulsată de o creştere de 41,9% pentru energie.

În SUA, inflaţia de 8,2% e în uşoară scădere, dar presiunea pe componenta care tinde să fie mai persistentă e în creştere, iar aceasta e o sursă de îngrijorare pentru banca centrală.

După ce a majorat miercuri dobânda cu 0,75 puncte, la 3,75 – 4%, Fed, prin vocea lui Jerome Powell, a insistat asupra riscului generat de inflaţie, oferind o pledoarie în favoarea ratelor ridicate.

Nivelul dobânzii la care se va ajunge este mai ridicat decât se credea înainte, consideră Powell, şi investitorii văd un vârf de 5% anul viitor.

Totodată, pieţele de capital au scăzut, cu pierderi de 2,5% pentru S&P500 şi 3,36% pentru Nasdaq, după ce investitorii au înţeles că speranţele de „îmblânzire” au fost disipate, iar banca centrală nu se află deloc aproape de momentul de pauză, fapt prezentat explicit şi repetat în conferinţa de presă de miercuri.

„Cu o combinaţie de avertismente din partea băncilor centrale, presiuni inflaţioniste încă ridicate şi ajustări forţate ale aşteptărilor pentru profitul companiilor listate pe burse, perioada următoare pare a fi una volatilă şi dificilă pentru investitori.”, se mai spune în comunicat.

Totuşi, printre rândurile comunicatelor şi prezentărilor din sezonul de raportări se pot găsi semnale de ajustare a cheltuielilor, prudenţă, limitare a riscurilor.

Consumatorii şi companiile sunt în proces de adaptare, ceea ce poate însemna că, în lipsa unui nou şoc ascendent pe preţurile din energie, inflaţia ar putea să se apropie de, sau, în scenariul optimist, să se afle deja, în zona de platou, este concluzia analistului XTB România.

Conform XTB România, în cazul Google, veniturile totale au fost cu 1,5 miliarde de dolari sub aşteptări, iar segmentul YouTube a raportat scăderi de venituri de 2%, în loc de creşterea văzută de analişti. Reclamele afişate de motorul de căutare au fost mai puţin solicitate de companii din domeniile de asigurări, financiare sau criptomonede.

„Meta, ale cărei acţiuni pierduseră deja două treimi de la începutul anului, a anunţat al doilea trimestru de scădere consecutivă a veniturilor, estimând continuarea trendului în trimestrul următor. Veniturile au scăzut cu 4%, iar costurile au crescut cu 19%. Pariul pe metavers a adâncit pierderile din segmentul VR, care au ajuns la 9 miliarde dolari anul acesta”, se mai spune în comunicat.

Totodată, la Microsoft profitul a crescut cu 14% şi veniturile cu 11%. Componenta de servicii de cloud, Azure, a oferit venituri cu 35% mai mari, dar piaţa a perceput încetinirea de la ritmurile anterioare drept o veste proastă, inclusiv prin prisma aşteptărilor pentru viitor.

Veniturile din licenţe Windows au scăzut cu 15%. Potrivit Gartner, livrările de PC-uri au scăzut la nivel global cu 19,5%.

„Amazon a oferit un ghidaj pentru trimestrul al patrulea sub aşteptări. Încetinirea avansului veniturilor din segmentul de cloud, care a adus 20,5 mld. dolari în loc de 21,1 mld. dolari, a dat o lovitură puternică acţiunilor, care au pierdut 13% în sesiunea prelungită de după anunţ. Apple a fost una din rarele surse de optimism, cu creşteri de 8,1% ale veniturilor anuale şi o surprinzătoare revenire a vânzărilor de calculatoare”, se mai precizează în comunicat.

Totuşi, punând lupa pe segmente, vânzările de telefoane iPhone au adus 42,6 faţă de 43,2 miliarde dolari aşteptate, cele de iPad-uri au scăzut cu 13%, iar segmentul de servicii, care include magazinul de aplicaţii, a adus 19,19 miliarde în loc de cele 20,1 miliarde dolari estimate.

„Acţiunile producătorului de cipuri şi componente electronice Qualcomm au scăzut miercuri în sesiunea extinsă cu 7%, deşi profitul a fost egal cu nivelul aşteptat, iar veniturile au fost uşor peste estimări. Motivul? Dezamăgire în faţa aşteptărilor trimestrului următor: profit de 2,25 până la 2,45 dolari/acţiune, mult sub 3,42 dolari/acţiune anticipat de analişti”, se mai spune în comunicat.

Gigantul danez din industria transporturilor, Maersk, a oferit profit record în raportarea sa, însă a menţionat nori întunecaţi la orizont, aduşi de povara resimţită de consumatori, care urmează a se vedea şi în transporturi şi logistică.

Inflaţia şi ameninţarea unei recesiuni globale sunt, în opinia companiei, între cauzele estimării reducerii veniturilor, de la intervalul -1% .. +1% anterior, la -2% .. -4%.

XTB este unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie completă de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...