Cazinoul din Constanţa: Petrescu speră ca în cel mult trei luni să înceapă reabilitarea

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, a declarat, vineri, la Constanţa, că speră ca în cel mult trei luni să înceapă lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanţa, acestea urmând să fie finalizate în maxim doi ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net - vin, 23 mart. 2012, 14:51
Cazinoul din Constanţa: Petrescu speră ca în cel mult trei luni să înceapă reabilitarea

Cristian Petrescu a spus că, joi, a transmis către SEAP documentaţia pentru licitaţia de lucrări, precizând că doreşte ca reabilitarea Cazinoului să înceapă cât mai repede.

„Am trimis ieri (n.r. – joi) către SEAP documentaţia pentru licitaţia de lucrări, sper că apară cât de curând, în maxim trei luni să poată să înceapă lucrările. Termenul de execuţie este de doi ani, dar sunt sigur că se va termina şi mai repede tocmai pentru a-l putea pune la dispoziţia municipalităţii să îi dea vechea destinaţie”, a afirmat Cristian Petrescu.

Întrebat care este motivul pentru care MDRT a redus bugetul alocat pentru lucrările de la Cazinou, din acest an, de la 10 milioane de lei la 7 milioane de lei, ministrul a răspuns: „Fiind vorba de lucrări în primul semestru şi nefiind gata procedurile decât la sfârşitul primului semestru nu avea rost să ţinem banii acolo. Bineînţeles că vom aloca orice sumă va fi nevoie pentru reabilitarea Cazinoului”.

Cristian Petrescu a dat asigurări că acest monument reprezintă în continuare o prioritate pentru ministerul pe care îl conduce.

Cristian Petrescu s-a aflat, vineri, în judeţul Constanţa, iar printre obiectivele vizitate s-a aflat şi Cazinoul.

În mai 2011, primarul Radu Mazăre anunţa că doreşte să vândă Cazinoul din Constanţa după ce a încetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv, în urmă cu patru ani. Contractul dintre Primăria Constanţa şi Queen Investments SRL, încheiat în anul 2007, prevedea concesionarea Cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, municipalitatea Constanţa urmând să primească anual 140.000 de euro.

Anunţul lui Radu Mazăre a stârnit un val de reacţii din partea prefectului judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a democrat-liberalilor constănţeni şi a două asociaţii civice, care s-au opus vânzării monumentului. Astfel, Primăria Constanţa au decis să facă un sondaj de opinie pentru a afla părerea constănţenilor cu privire la soarta Cazinoului, dacă oamenii doresc ca această clădirea să fie vândută sau nu.

Totodată, între timp, Primăria Constanţa a trimis adrese către Ministerul Culturii şi către MDRT pentru a afla dacă aceste ministere sunt interesate de preluarea clădirii.

În toamna anului trecut, cazinoul a fost trecut din administrarea Primăriei municipiului Constanţa în cea a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru a fi consolidat şi restaurat prin Compania Naţională de Investiţii, subordonată ministerului.

După finalizarea lucrărilor, cazinoul va fi predat pentru administrare Consiliului Local Constanţa şi va fi redat circuitului public.

Guvernul a aprobat în şedinta din 4 ianuarie 2012, indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului Constanţa. Valoarea totală aprobată a investiţiei este de 39.229.000 de lei, inclusiv TVA. Investiţia va fi finanţată prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Pentru anul 2012 fusese alocată suma de 10 milioane de lei din care reprezentanţii MDRT au anunţat că au redus 3 milioane de lei.

Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanţa, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale oraşului.

Construcţia acestuia a început în jurul anului 1904, planurile iniţiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard.

Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...