Cazinourile şi sălile de jocuri nu mai pot afişa premiile în afara locaţiilor

Operatorii de jocuri de noroc din România nu mai au voie să afișeze premiile (bani, jackpot-uri, mașini etc.) pe reclamele amplasate în exteriorul sălilor de jocuri și nici pe panourile publicitare stradale aflate în împrejurimea cazinourilor.
Ion Dobreanu - vin, 13 ian. 2023, 10:49
Cazinourile şi sălile de jocuri nu mai pot afişa premiile în afara locaţiilor

Această măsură este menită să reducă stimulul produs către trecători, care deseori erau tentați să intre la joc, după ce vedeau o mașină luxoasă expusă ca premiu. Astfel, pasionații de jocuri de noroc care își doresc să afle care sunt premiile puse la bătaie sau să revendice oferte speciale vor trebui să le caute fie în interiorul sălilor, fie pe site-urile de specialitate.

Eugen Hriscu, psihiatru și psihoterapeut, specialist în tratarea dependențelor, a atras atenția asupra faptului că aceste reclame pot fi foarte nocive pentru tineri.

„Reclamele sunt în special eficiente în a atrage adolescenții. Creierul adolescenților funcționează diferit de creierul adulților. Sunt mai atrași de risc și de câștigul imediat și tind să nu calculeze cu acuratețe riscurile. De asemenea, riscurile de dependență de jocuri de noroc cresc foarte mult dacă jocul începe mai devreme de 16-18 ani.

Unele săli pompează în exterior aerul încărcat cu aroma specifică sălii, pentru a declanșa în jucător pofta de joc care este foarte puternic asociată cu mirosul, acesta fiind un simț foarte primitiv la om”, a declarat Eugen Hriscu pentru G4Media.ro.
La sfârșitul anului trecut, comunitatea Declic a lansat o petiție, în care solicita interzicerea în totalitate a reclamelor la jocuri de noroc – așa cum s-a întâmplat în Republica Moldova, începând cu luna decembrie a anului 2021. Și se pare că acțiunea, care a adunat peste 56.000 de semnatari, a provocat o reacție în rândul parlamentarilor, care sunt dispuși să continue să înăsprească legile care vizează acest sector.

După ce pragurile de impozitare ale veniturilor provenite din jocuri de noroc au fost modificate anul trecut, impozitul minim crescând la 3% pentru veniturile de până în 10.000 RON inclusiv, iar jucătorii au primit un cadru legal pentru a-și putea declara dependența, cu scopul de li se interzice accesul în sălile de joc, legislația jocurilor de noroc vai mai suferi și alte modificări în acest an.

Unul dintre proiectele de lege care urmează să fie supus la vot în acest an solicită interzicerea accesului în cazinouri a persoanelor care nu prezintă un act de identitate. Prin această regulă se dorește prevenirea jocului în rândul minorilor.

Un alt proiect de lege solicită interzicerea cazinourilor pe o rază de 300 de metri față de școli, locuri de joacă, spitale, biserici și centre culturale. Inițiativa vine ca un răspuns la creșterea numărului de jucători cu probleme, în special în rândul minorilor.

Bucureștiul este plin de săli de jocuri, iar politicienii caută soluții pentru a aplana intensitatea pe care a luat-o fenomenul. În Oradea și Reșița, cazinourile din centrul orașului au fost interzise, în anii 2017, respectiv 2020, însă această soluție poate părea destul de drastică în acest moment, în condițiile în care capitala este împânzită de agenții de pariuri și săli de jocuri.

Industria jocurilor de noroc contribuie cu aproximativ 600 de milioane de euro pe an la bugetul de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări de construcţie ale Spitalului Regional de Urgenţe (SRU)....
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...