Cazul clientului Volksbank de la Rm. Vâlcea: Nu a fost anulat contractul de credit, ci doar o clauză

Un caz curios a ajuns în atenţia presei săptămâna trecută. Un comunicat de presă al unui avocat arăta că un client care a contestat o clauză abuzivă în instanţă a ajuns să fie nevoit să plătească înapoi dintr-o dată tot creditul. Se pare că de fapt este vorba de o eroare materială a instanţei, îndreptată astăzi, care, de fapt, a hotărât să elimine clauza referitoare la comisionul de risc şi nu să desfiinţeze tot contractul.
Mihai Banita - lun, 21 ian. 2013, 10:46
Cazul clientului Volksbank de la Rm. Vâlcea: Nu a fost anulat contractul de credit, ci doar o clauză

„Un client care a contestat comisionul de risc ar putea să fie nevoit să ramburseze integral creditul de aproape 100.000 de CHF contractat de la Volksbank Romania, după ce Judecătoria Râmnicu Vâlcea a decis anularea convenției de credit”, se arăta într-un comunicat de presă trimis joi de avocatul Volksbank din acest caz, Mihai Kehaiyan.

Astfel, potrivit spuselor lui Kehaiyan, instanţa a constatat nulitatea clauzei care defineşte comisionul de risc şi, în plus, a optat „pentru o sancțiune mult mai drastică: anularea întregului contract”.

„Ca urmare a acestei decizii, contractul de credit este anulat, iar părțile trebuie aduse în situația anterioară semnării contractului. Asta presupune ca debitorul să returneze integral creditul. Când a dat banca în judecată, clientul probabil că nu a avut în vedere o astfel de consecinţă. Sentința este cu executare”, a adăugat acesta.

Decizia luată pe 16 noiembrie 2012 nu era una definitivă şi putea fi atacată cu recurs, dar astfel de decizii sunt executorii. Şi o astfel de practică în instanţă era nemaiîntâlnită.

În decizia publicată pe portalul instanţelor se arată că instanţa decide că este abuzivă clauza privind comisionul de risc, precum şi cea din actul adiţional în care comisionul este redenumit în „comision de administrare”, după care instanţa „constată nulitatea absolută a convenţiei mai sus menţionate. Obligă pârâta să restituire reclamantului suma de 7897,59 lei CHF”.

Decizia curioasă a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea s-a dovedit a fi o greşeală materială, potrivit conducerii instanţei. ECONOMICA.NET a contactat instanţa vâlceană care a confirmat că în soluţia trecută instanţei s-a strecurat o eroare materială.

„Instanţa a constatat nulitatea clauzei şi nu nulitatea contractului. Judecătoarea acestui caz s-a sesizat astăzi din oficiu şi a îndreptat eroarea materială”, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Bogdan Mateescu, preşedintele instanţei. Acesta adaugă că va sesiza baroul în privinţa comunicatului de presă trimis de avocatul Kehaiyan, deşi eroarea materială este a instanţei.

Astfel, clientul nu are de returnat întregul credit, ci are de primit 8.000 de franci din comisionul de risc, comision pe care nu îl va mai plăti de acum înainte, dacă decizia Judecătoriei va fi menţinută şi de instanţa de recurs (în cazul în care va fi înaintat unul).

Reacţia Volksbank

„Până la această dată, Banca nu a primit niciun document oficial din care să rezulte că sentința emisă în data de 16.11.2012, adică acum mai bine de două luni, ar conține o „eroare”. Așteptăm reacția judecătoriei care a avut nevoie de mediatizarea propriei sentințe pentru a se lămuri asupra cuprinsului acesteia. Astfel de demersuri adiacente și ulterioare actului de justiție, prin care „din condei” se schimbă sensul unei decizii creeaza un precedent periculos, demn de semnalat la CSM. Menţionăm că dl. avocat Gheorghe Piperea nu are nicio calitate în acest caz şi ne miră lejeritatea cu care acesta reuşeşte să convingă unii Preşedinţi de Instanţă din Romania să modifice prin telefon sentinţele deja comunicate”, se arată în poziţia Volksbank remisă ECONOMICA.NET.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...