Cazul fetelor spulberate de o șoferiță băută, în București. Câți bani pot lua familiile și cine va plăti milioanele de lei

Şerban Buşcu - vin, 05 mart. 2021, 22:10
Cazul fetelor spulberate de o șoferiță băută, în București. Câți bani pot lua familiile și cine va plăti milioanele de lei

Cazul fetelor spulberate de o șoferiță băută, în București, sectorul 2, a șocat întreaga țară. Din păcate, însă, astfel de accidente au loc cu miile, an de an, România fiind chiar în fruntea topului european în ceea ce privește accidentele severe. Pentru familiile celor grav răniți sau decedați, nicio sumă de bani nu poate fi suficientă pentru a acoperi durerea și, totuși, există oameni care sunt puși exact în situația de a cuantifica durerea familiei și suferința celor grav răniți. Cazul din sectorul 2 seamănă izbitor cu speța care, în urmă cu 10 ani, a dat practic startul plăților de milioane de lei pentru vătămări corporale sau daune morale. Atunci, societatea plătitoare a fost Generali, acum, conform unor surse, asigurătorul șoferiței vinovate și, prin urmare, cel care va trebui să achite daunele, este City Insurance. 

Pe lângă pagubele materiale, polițele RCA, obligatorii pentru toți șoferii din România, acoperă și vătămările provocate de șoferul vinovat, dar și daunele morale plătite pentru familiile celor grav răniți sau decedați. Suma maximă ce poate fi achitată în aceste scopuri a tot crescut și a ajuns, în prezent, la 6.070.000 de euro, valoarea impusă de Directivele Europene. În practică, până în 2011 nici nu se putea pune problema plății unor despăgubiri care să depășească câteva zeci de mii de euro, în cel mai grav caz.

În 2011, un caz care seamănă izbitor cu cel al fetelor decedate în accidentul din Sectorul 2 a marcat începutul unei alte epoci, din acest punct de vedere. Atunci, două fetițe au fost ucise, pe trecerea de pietoni, în comuna Ștefănești Argeș,   de o femeie care conducea cu o viteză cu mult peste cea legală. După ce familia celor două fete a fost preluată de avocați specializați în daune morale și după ce a fost refuzată oferta inițială a firmei de asigurare (Generali) s-a ajuns în instanță, iar instanța a hotărât să acorde familiei (oameni foarte săraci) 1 milion de euro, câte 500.000 pentru fiecare caz. Conform informațiilor ulterioare, cea mai mare parte a banilor a mers către avocații care au reprezentat familia. În acel moment, doar 1-2% din plățile despăgubirile plătite de firmele de asigurare RCA veneau dinspre vătămări corporale și daune morale. Ulterior, procentul a crescut exponențial de la an, ajungând acum (cu tot cu rezervele constituite pentru dosarele aflate încă în litigiu) la peste 25% din total. Vorbim așadar, de sume între 400 și 500 de milioane de lei, anual, plătite de firmele de asigurare.

Cele mai mari despăgubiri știute se apropie de 2 milioane de euro. Celebrul caz Huidu e la polul opus. Asigurătorii au devenit mult mai flexibili la negocieri

Din 2011 începând, în fiecare an a existat cel puțin o despăgubire pe RCA care să depășească sau să se apropie de 1 milion de euro. În timp, au acuzat asigurătorii, s-au format și adevărate rețele de „speculatori ai morții”, cu oameni peste tot, de la Poliție la sistemul medical, care au identificat cazurile șocante, cu potențial pentru despăgubiri mari și au obținut sume mari, din care au păstrat cea mai mare parte.

Sub rezerva că susținerile asigurătorilor au o doză semnificativă de subiectivism, ei fiind cei care trebuie să plătească daunele, puteți citi AICI o analiză privind rețelele specializate în daunele morale și vătămări.

Majoritatea firmelor de asigurare sunt reticente în a face publice sumele pe care le plătesc, iar autoritățile sau asociațiile pieței nu au mai făcut statistici în ultima perioadă, în contextul în care sumele plătite s-au stabilizat. Totuși, presa a scris despre mai multe cazuri cu valori substanțiale. Una dintre despăgubirile record a fost decisă de Tribunal (în 2012) și plătită de societatea Carpatica Asig, în prezent în faliment. A fost vorba despre 1, 5 milioane de euro  plus 700 de euro lunar pentru una dintre victime, grav rănită, pe perioada cât aceasta nu mai poate munci.

Poate cea mai mare despăgubire a venit în urma unui accident care a provocat nouă victime (morți și răniți). O căruță a fost spulberată de un microbuz, în Satu Mare. Toate cele nouă persoane din căruță au fost grav afectate. S-au decis, în total, plăți de 1,7 milioane de euro pentru daune morale și vătămări, sume puse în seama Astra Asigurări, și ea ajunsă în faliment, între timp. Cazul a avut loc în 2013.

Un caz care ar fi putut ajunge record în domeniu s-a petrecut în județul Bacău, în 2016. Instanța de fond a acordat 3,5 milioane de euro, despăgubiri pentru daunele morale și pentru vătămări unei tinere care fost țintuită pe viață la pat în urma unui accident rutier provocat chiar de mama sa, aflată la volan. Avocații celor de la Uniqa, firma asigurătoare, au reușit, totuși, să reducă masiv această sumă, în apel.

Anul trecut, cel puțin o despăgubire a depășit un milion de euro. Foarte important, această despăgubire a fost plătită amiabil, în urma negocierilor dintre firma de asigurare (Omniasig) și avocatul familiei victimei. Nu a fost un deces, ci o vătămare extrem de gravă, în urma căreia victima va rămâne imobilizată pe viață. Un șofer care nu a respectat restricțiile de viteză a provocat accidentul. S-au plătit 5 milioane de lei, conform anunțului Omniasig. Situația medicală a victimei, paralizată pe viață, ar fi permis obținerea unor sume mai mari în instanță, motiv pentru care asigurătorul a acceptat să plătească milionul de euro. Tot la Omniasig și tot anul trecut s-au mai plătit 2,8 milioane de lei în urma unui accident în care șoferul nu s-a asigurat și a intrat în coliziune cu un șofer austriac, grav vătămat.  De remarcat că, în general, asigurătorii au devenit mult mai flexibili în negocierile cu famiile victimelor, observând trendul crescător pe care se află încă sumele pe care instanțele le stabilesc drept despăgubiri. În cazul unor societăți foarte active pe piața RCA, avocații intervin chiar imediat după accident, ajută familiile și încearcă să ajungă la o înțelegere.

Există, însă, și situații la polul opus. Una dintre ele este cea a cunoscutului realizator de emisiuni Șerban Huidu, care a provocat un accident cu victime pe drumul dinspre Brașov. Familiile victimelor au primit doar 170.000 de euro, în urma negocierilor cu Astra Asigurări.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...