CC a autorizat preluarea ABC Asigurări de o firmă controlată de omul de afaceri Nelu Iordache

Consiliul Concurenţei (CC) a autorizat, în luna iunie, preluarea ABC Asigurări pentru 6,7 milioane de euro de către firma de contrucţii Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache.
Economica.net - mar, 17 iul. 2012, 11:53
CC a autorizat preluarea ABC Asigurări de o firmă controlată de omul de afaceri Nelu Iordache

„În conformitate cu dispoziţiile articolului 46, aliniatul 2, litera a) din Legea 21/1996 privind concurenţa şi ale Regulamentului privind concentrările economice, (…), constatând că, deşi cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal, se emite prezenta decizie de neobiecţiune privind concentrarea economică realizată prin dobândirea de către Romstrade SRL a controlului unic direct asupra ABC Asigurări Reasigurări”, se arată într-o decizie a Consiliului Concurenţei.

La începutul acestui an, Nelu Iordache a încheiat, prin firma sa de construcţii, Romstrade, un contract cu acţionarii ABC Asigurări Reasigurări pentru preluarea a 98,57% din titlurile asigurătorului, la un preţ de 6,69 milioane de euro.

Transferul acţiunilor ABC se va efectua la un preţ de 4,5 euro/titlu. Valoarea nominală a unei acţiuni este de 10 lei/titlu.

Titlurile sunt vândute de opt din cei zece acţionari persoane juridice ai companiei, care cumulat deţin 81,73% din capitalul social, alături de 163 acţionari persoane fizice, ale căror pachete însumează 16,84% din capital.
Cel mai mare acţionar al asigurătorului a fost Hidroconstrucţia Bucureşti – 55,22%, care încasează 3,75 milioane de euro, alături de Iridex Group Import Export SRL – 17,6% şi Apasco SA – 4%.

De asemenea, Iridex Grup Construcţii SRL deţine 2,23% din capitalul asigurătorului, Energoconstrucţia – 1,46%, Proimsat SA – 0,91%, Emivas Cons SRL – 0,15% şi Apa Proiect SRL – 0,14%.

Societăţile Cominco SA şi Frigotehnica SA rămân acţionari în cadrul ABC Asigurări, cu 0,33% din capital, respectiv 0,23%.

Din rândul celor 163 persoane fizice, cele mai semnificative participaţii sunt vândute de Cristian Pascu, Florin Pascu şi Corneliu Pascu, ale căror pachete au o pondere de 10,08% din capital. Cei trei primesc aproape 685.000 euro de la Romstrade în urma vânzării acţiunilor.

După realizarea operaţiunii de concentrare economică, structura capitalului social în ABC Asigurări este următoarea: Romstrade SRL – 98,57%, Cominco SA – 0,33%, Frigotehnica SA – 0,22%, persoane fizice – 0,88%. Asociaţii Romstrade SRL sunt Nelu Iordache – 76,0008% şi Gheorghe Cruceru – 23,9992%, se mai arată în decizia Consiliului.

Înfiinţată în 1997, ABC Asigurări practică numai asigurări generale.
În iunie 2000, Hidroconstrucţia a intrat în acţionariatul asigurătorului, iar două luni mai târziu sunt cooptate patru firme de construcţii (Iridex Group, Energoconstrucţia, Stizo şi Frigotehnica) şi salariaţi ai acestora.

Societăţile Cominco, Apasco, Imsat şi Emivas Cons au intrat în acţionariatul ABC în intervalul 2001-2002.
În iunie 2007, Phoenix Holdings, unul dintre cei mai mari asigurători din Israel, a anunţat că a semnat o înţelegere cu acţionarii ABC Asigurări pentru cumpărarea a 60% din acţiuni pentru suma de 5,3 milioane de euro.

Pe lângă acest acord, Phoenix a încheiat o altă înţelegere cu Hidroconstrucţia care i-ar fi permis să preia încă 15% din acţiunile ABC în termen de doi ani, la preţul iniţial.

Două luni mai târziu, în august 2007, preşedintele Consiliului de Administraţie al ABC Asigurări a declarat că Hidroconstrucţia şi Phoenix au renunţat la tranzacţie, pe fondul opiniilor diferite ale celor două parţi privind dezvoltarea asigurătorului român.

În 2010, ABC Asigurări a subscris prime de 18,15 milioane de lei, în creştere 6,5% faţă de 2009, iar profitul net a scăzut cu 83,5%, la 39.765 lei.

Cea mai mare parte a veniturilor din subscrieri a provenit din poliţe CASCO – 6,92 milioane de lei, urmate de RCA – 5,68 milioane de lei şi incendiu şi alte calamităţi naturale – 2,74 milioane de lei, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Anul trecut, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a scăzut cu 4,3%, la 7,95 miliarde de lei, rezultat influenţat de reducerea veniturilor din poliţe generale cu 6,5%, la 6,21 miliarde de lei, potrivit CSA.

Cu afaceri estimate la 200 milioane de euro pentru 2012, Romstrade SRL este una din cele mai importante societăţi ale grupului de firme controlat de omul de afaceri Nelu Iordache.

Din grupul de firme controlat de Nelu Iordache fac parte mai multe companii, cele mai importante fiind Romstrade şi operatorul aerian low cost Blue Air. Afacerile consolidate ale grupului Romstrade s-au situat în 2011 la aproape 500 milioane euro, de la 400 milioane euro în anul anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...