CC: Guvernul nu a răspuns solicitării de a comunica numărul celor din listele electorale permanente

Curtea Constituţională constată, în motivarea hotărârii privind referendumul din 29 iulie, că scrisoarea primită de la Guvern în 20 august nu răspunde solicitării CC de a comunica "numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la 10 iulie 2012)".
Economica.net - mie, 22 aug. 2012, 14:46
CC: Guvernul nu a răspuns solicitării de a comunica numărul celor din listele electorale permanente

„Datele comunicate, în cea mai mare parte, nu au legătură cu solicitarea formulată de Curte”, se mai arată în motivarea Curţii Constituţionale, difuzată de Antena 3.

Curtea explică faptul că numărul persoanelor ale căror acte de identitate au expirat, ca şi numărul persoanelor cu drept legal de şedere în afara ţării al căror domiciliu se află în România nu privesc solicitarea formulată de CC.

„În concluzie, singurul număr care, potrivit datelor comunicate de Guvern, poate fi luat în considerare la actualizarea listelor electorale permanente, este acesta din urmă, respectiv 34.654 persoane, reprezentând: persoane decedate, persoane având statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, persoane care au pierdut cetăţenia română, persoane fără drept de vot, persoane bolnave psihic care şi-au pierdut drepturile electorale, persoane cu corecţii CNP”, se mai arată în motivare.

Curtea aminteşte că, de altfel, şi Guvernul a arătat că numai aceste 34.654 de persoane trebuie radiate din listele electorale permanente.

Motivarea CC: Expirarea actelor de identitate nu determină eliminarea persoanelor în cauză din liste

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – CC precizează, în motivarea la hotărârea privind referendumul, că expirarea actelor de identitate nu determină eliminarea persoanelor în cauză din listele electorale permanente, dreptul de vot nefiind condiţionat de prezentarea unui act de identitate valabil, ci doar exercitarea acestui drept.

Curtea precizează că numărul de persoane ale căror acte de identitate au expirat nu priveşte solicitarea sa adresată Guvernului, întrucât expirarea actelor de identitate, în sine, nu determină eliminarea persoanelor în cauză de pe listele electorale permanente, conform motivării publicate de Antena 3.

În motivare, Curtea precizează, de asemenea, că legislaţia electorală, în speţă Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui, nu face nicio distincţie care să permită interpretarea potrivit căreia expirarea actului de identitate atrage eliminarea persoanelor respective de pe liste.

Curtea reţine, pe de altă parte, că doar exercitarea dreptului de vot este condiţionată de prezentarea unui act de identitate valabil, nu însă şi existenţa acestui drept.

Curtea mai arată că sancţiunea prevăzută de lege pentru nesolicitarea eliberării unei noi cărţi de identitate este amenda contravenţională, nu decăderea din dreptul de a vota sau radierea de pe listele electorale permanente.

Potrivit motivării, CC constată că scrisoarea primită de la Guvern nu răspunde solicitării de a se comunica „numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente,a ctualizate până la data de 10 iulie 2012, ci prezintă o serie de date, privitoare la diferite categorii de persoane, care, în cea mai mare parte, nu au legătură cu solicitarea formulată”.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată marţi, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Potrivit unui comunicat al CC, plenul Curţii Constituţionale a decis cu majoritate de voturi că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost respectată.

De asemenea, CC confirmă rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns „DA” la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?”, iar 943.375 (11.15 %) au răspuns „NU”.

Totodată, CC constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil.

În comunicatul dat publicităţii de Curtea Constituţională se precizeză că la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial încetează interimatul lui Crin Antonescu în exercitarea funcţiei de preşedinte, iar Traian Băsescu îşi reia atribuţiile de şef al statului.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...