CCR a respins sesizarea Guvernului privind acordarea sporului de 15% personalului bugetar cu titlu ştiinţific de doctor

Economica.net
14 09. 2016
ccr__678765678_56877700

Executivul a sesizat, în luna iulie, Curtea cu privire la Legea pentru completarea Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum şi stabilirea unor măsuri fiscal-bugetare, adoptată de Parlament în iunie.

Guvernul a precizat atunci că are mai multe obiecţii asupra unor articole ce au fost introduse în actul normativ, printre care 19.1, care prevede acordarea către personalul bugetar care posedă titlu ştiinţific de doctor a unui spor de 15% din salariul de bază, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care a obţinut titlul ştiinţific respectiv.

Potrivit Executivului, această situaţie este reglementată prin OUG 57/2015 şi, ca urmare, apare problema riscului interpretării ‘confuze’ şi ‘discreţionare’ a legislaţiei, ‘cu consecinţa aplicării subiective a acesteia, de către angajator’.

Un alt articol asupra căruia Guvernul are obiecţii este 37.1, care prevede o majorare de 10% a salariului pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi din cele aflate în coordonarea prim-ministrului şi cele aflate sub controlul Parlamentului, în cazul în care fie sunt structuri nou înfiinţate, fie contractul colectiv de muncă a expirat.

Executivul consideră că prin acest amendament se constituie un drept salarial nou, cu impact financiar nebugetat. ‘Acordarea acestei majorări numai personalului menţionat de normă constituie o măsură cu caracter discriminatoriu faţă de celelalte categorii de personal’, spune Guvernul.

Totodată, Guvernul a amintit că, potrivit articolului 138, alineatul 5 din Constituţie, nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.

Cabinetul atrăgea atenţia totodată că există riscul ca impactul suplimentar generat de aplicarea acestor măsuri să nu poată fi acoperit din bugetul aprobat pentru acest an.