CCR a respins sesizarea PDL privind componenţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară

Curtea Constituţională a respins, joi, ca inadmisibilă, sesizarea PDL privind componenţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată de Parlament în 18 iunie.
Economica.net - joi, 04 iul. 2013, 10:43
CCR a respins sesizarea PDL privind componenţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară

Parlamentarii PDL şi PPDD au sesizat în iunie Curtea Constituţională în legătură cu hotărârea Parlamentului privind noii membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Reprezentanţii PDL au reclamat că, deşi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este subordonată Parlamentului, pentru conducerea acestei instituţii au fost propuse 10 persoane de către USL şi una de către UDMR, în timp ce PDL nu are niciun reprezentant.

Parlamentul a aprobat, în 18 iunie, numirea celor 11 membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, în condiţiile în care parlamentarii PDL şi PPDD s-au retras din sală.

Astfel, Dan Radu Ruşanu a fost votat în calitate de preşedinte al ASF, Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte, iar Tudor Daniel George, Mircea Ursache şi Ion Giurescu au primit votul pentru funcţiile de vicepreşedinţi.

Membrii neexecutivi au fost votaţi Marian Sârbu, Biro Albin, Marian Mârzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu şi Dorina Teodora Mihăilescu.

Membrii ASF sunt numiţi pentru un mandat de cinci ani.

Noul Consiliu ASF a fost votat de Parlament în urma adoptării Ordonanţei de urgenţă 55/2013, actul normativ aflându-se în circuitul legislativ.

Camera Deputaţilor a adoptat, tot în 18 iunie, OUG 55/2013 care prevede reducerea numărului de membri ai ASF şi limitarea renumeraţiei acestora la nivelul celor de la BNR.

Ordonanţa prevede că ASF este condusă de către un Consiliu format din 11 membri (în loc de 17), din care fac parte în continuare un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, ca membri executivi, dar cu un număr al membrilor neexecutivi redus la jumătate, de la 12 la 6 persoane.

Aceasta mai prevede majorarea la 10 ani a nivelului minim de experienţă profesională în domeniul de specialitate pentru a fi numit membru în Consiliul ASF şi limitarea nivelului remuneraţiei membrilor Consiliului ASF la maximum nivelul remuneraţiei membrilor Consiliului de Administraţie al BNR.

Ordonanţa mai reglementează obligativitatea virării la bugetul de stat a unei cote de 80% din excedentul bugetului de venituri şi cheltuieli înregistrat la sfârşitul anului de către ASF şi stabilirea unei cote de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii, indemnizaţii, sume compensatorii acordate cu ocazia încetării contractului de muncă sau mandatului angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor numite în calitate de membru în consiliile de administraţie sau de conducere.

Camera Deputaţilor este prima sesizată cu proiectul de lege de aprobare a ordonanţei, Senatul fiind decizional.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...