CCR: Dispoziţii din Codul penal cu referire la sintagma ‘cifra de afaceri’ – neconstituţionale

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, joi, că sunt neconstituţionale dispoziţiile articolului 137 alineatul (3) din Codul penal, cu referire la sintagma "cifra de afaceri", scrie Agerpres.
AGERPRES - joi, 28 oct. 2021, 17:03
CCR: Dispoziţii din Codul penal cu referire la sintagma 'cifra de afaceri' - neconstituţionale

„În şedinţa de joi, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile at.137 alin.(3) teza a doua, cu referire la sintagma „cifra de afaceri”, din Codul penal sunt neconstituţionale”, precizează CCR într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, art.137 are denumirea marginală – „Stabilirea amenzii pentru persoana juridică”, iar alin.(3) teza a doua prevede: „(…) Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se determină ţinând seama de cifra de afaceri, în cazul persoanei juridice cu scop lucrativ, respectiv de valoarea activului patrimonial în cazul altor persoane juridice, precum şi de celelalte obligaţii ale persoanei juridice”.

Curtea a constatat că, în Titlul X – Înţelesul unor termeni sau expresii în legea penală, al Părţii generale a Codului penal nu se regăseşte definiţia sintagmei „cifra de afaceri”.

„Aşadar, legea penală în vigoare nu stabileşte înţelesul sintagmei ‘cifra de afaceri’ în raport cu care instanţa determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridică cu scop lucrativ. Definiţiile din domeniul fiscal şi al concurenţei referitoare la sintagma „cifra de afaceri” au aplicabilitate restrânsă, specializată la materiile precizate, translatarea lor în materie penală pentru a determina cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridică cu scop lucrativ fiind contrară principiului legalităţii”, explică judecătorii CCR.

Totodată, Curtea a constatat că norma penală criticată este „lacunară” şi în ceea ce priveşte determinarea/reţinerea, din punct de vedere temporal, a cifrei de afaceri a persoanei juridice cu scop lucrativ în raport cu care instanţa determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...