CCR: Rezultatele referendumului vor fi confirmate de Curte

Rezultatele referendumului sunt confirmate de Curtea Constituţională a României, hotărârea pronunţată de instanţa de contencios constituţional fiind actul care constată şi confirmă finalizarea procedurii de demitere a preşedintelui României, determinând efectele pe care parcurgerea acestei proceduri le-a propus, arată CCR în motivarea deciziei din 24 iulie.
Economica.net - joi, 26 iul. 2012, 19:04
CCR: Rezultatele referendumului vor fi confirmate de Curte

Atunci, Curtea a respins ca neîntemeiată sesizarea Partidului Democrat Liberal privind dispoziţiile din hotărârea Parlamentului care prevăd că Legislativul va lua act de hotărârea CCR în situaţia în care va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate din legea privind referendumul şi va decide asupra procedurii de urmat, decizia CCR fiind publicată miercuri în Monitorul Oficial.

„În acest sens, dând eficienţă prevederilor art.146 lit.1) din Constituţie, art.45 alin.2 din Legea 3/2000 stabileşte că ‘legea de revizuire a Constituţiei, sau, după caz, măsura demiterii preşedintelui României intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Curţii Constituţionale de confirmare a rezultatelor referendumului’. Prin hotărârea pronunţată de CCR în exercitarea atribuţiei prevăzute la art. 146 lit.i)din Constituţie, normă a cărei formulare generale conferă Curţii o plenitudine de competenţă circumscrisă rolului său de garant al supremaţiei Constituţiei, se înlătură orice contestaţie privitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi efectele acestuia”, precizează Curtea.

Judecătorii subliniază în motivare că nicio autoritate publică nu poate dispune în locul Curţii Constituţionale sau în mod contrar celor reţinute prin hotărârea general obligatorie a CCR.
”Tot astfel, nicio autoritate publică nu poate dispune continuarea unei proceduri constatate ca fiind încheiată în mod oficial la publicarea în MO a hotărârii pronunţate de CCR în exercitarea atribuţiei prevăzute la art.146 lit.i) din Constituţie şi în conformitate cu cele statuate prin această hotărâre”, susţin aceştia.

Pe de altă parte, examinând criticile formulate în prezenta cauză în raport de dispoziţiile constituţionale invocate şi procedura pe care acestea o reglementează, Curtea constată însă că acestea nu vizează, în mod direct, neconcordanţa textului ce face obiectul sesizării cu dispoziţii ale Constituţiei, ci se referă la eventuale viitoare acte neconstituţionale ale Parlamentului, date în aplicarea art.3 din Hotărârea Parlamentului nr.34/2012, care ar putea nesocoti dispoziţiile Constituţiei.

Curtea susţine că autorii sesizării încearcă practic să preîntâmpine eventuala nerespectare de către Legislativ a unei hotărâri CCR, respectiv „orice decizie a Parlamentului ulterioară deciziei CCR referitoare la competenţa acesteia (confirmare, validare, invalidare a rezultatelor referendumului) şi eventuala hotărâre a Parlamentului, ulterioară celei a Curţii Constituţionale, prin care să stabilească organizarea şi desfăşurarea unui nou referendum în cadrul aceleiaşi proceduri întemeiate pe art.95 din Constituţie, procedură finalizată în momentul publicării în MO a hotărârii Curţii pronunţate cu privire la referendum.
„Or, în exercitarea atribuţiilor sale, Curtea se pronunţă asupra hotărârilor Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale. Curtea nu poate examina şi nu se poate pronunţa asupra unor acte şi fapte viitoare şi eventuale ale Parlamentului pornind de la premisa relei-credinţe în interpretarea şi aplicarea unui text cuprins într-o hotărâre a acestei autorităţi publice şi a unui eventual comportament contrar obligaţiei de loialitate constituţională şi principiilor statului de drept”, susţin judecătorii.

Curtea aminteşte în acest context cele reţinute în jurisprudenţa sa, în sensul că hotărârea Parlamentului, ca orice act juridic, trebuie interpretată şi aplicată cu bună-credinţă şi în spiritul loialităţii faţă de Legea fundamentală.

”De altfel, hotărârile adoptate de Parlament după finalizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui şi publicarea în MO a rezultatelor acestuia pot face obiectul controlului de constituţionalitate în condiţiile legii”, mai precizează Curtea.

CCR a respins, în 24 iulie, cu majoritate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de PDL a dispoziţiilor art. 3 din Hotărârea Parlamentului nr. 34 din 6 iulie 2012 privind stabilirea obiectului şi a datei referendumului naţional pentru demiterea preşedintelui României.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...