Ce a adus plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază în jumătatea de an de când există măsura

Din 21 de produse alimentare pentru care se aplică măsura adaosului comercial plafonat, 16 erau cu până la 33% mai ieftine în ianuarie 2024 față de iulie 2023, lună în care Guvernul nu introdusese această reglementare. Cel mai mult s-a ieftinit făina și mălaiul, dar s-a scumpit carnea.
Alina Stanciu - joi, 22 feb. 2024, 22:00
Ce a adus plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază în jumătatea de an de când există măsura

16 produse alimentare de bază pentru care s-a aplicat măsura adaosului comercial plafonat începând cu august 2023 erau în ianuarie 2024 cu până la 33% mai ieftine decât în iulie 2023, arată o analiză a Institutului Național de Statistică la cererea Economica.net.

În schimb, în cazul altor cinci produse vizate de cele trei ordonanțe privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, datele INS semnalează scumpiri de până la 3%. Mai exact, cel mai mult s-a scumpit carnea tocată (amestec porc și vită), cu 3,7%. Urmează carnea de porc care era în ianuarie 2024 cu 1,8% mai scumpă decât în iulie 2023, cartofii care s-au scumpit cu 1,2%, carnea de porc tocată care este cu 0,5% mai scumpă și legumele care s-au scumpit cu 0,2%.

Ce s-a ieftinit cel mai mult

Din datele INS, în ianuarie 2024 față de iulie 2023, cel mai mult s-a ieftinit făina superioară, cu 33,2%. Urmează mălaiul care costa în inauarie cu 24,9% mai puțin decât în iulie, uleiul de floarea soarelui, care s-a ieftinit cu 18,5%, margarina cu 15,9% bulionul cu 15,19%,  orezul cu 10,6% și zahărul cristal cu 9,63%.

Amintim că în data de 1 august 2023 a intrat în vigoare prima ordonanță de urgență (OUG 67/2023) prin care se instituiau măsuri de reducere a prețurilor la alimentele de bază prin plafonarea adaosului comercial.

Potrivit acesteia, cota de adaos comercial practicată de procesator a fost stabilită la  maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte.

De asemenea, cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, a fost atunci stabilită la maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale.

Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry este de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele.

Ulterior, în octombrie anul trecut, a apărut OUG 89/2023 prin care s-au adus unele modificări ale plafoanelor și s-a schimbat ușor lista de produse pentru care se aplică plafonarea, perioada de aplicare a OUG prelungindu-se până la 31 ianuarie 2024.

Acum este în vigoare OUG 5/2024 potrivit căreia măsura plafonării adaosului este valabilă până în data de 31 martie 2024 iar lista cu produse pentru care se aplică plafonarea este:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi;

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT;

3. Brânză telemea de vacă vrac;

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;

5. Făină albă de grâu „000” până la 1 kg;

6. Mălai până la 1 kg;

7. Ouă de găină calibrul M;

8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l;

9. Carne proaspătă pui*;

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc**;

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac***;

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.

12. Fructe proaspete vrac****;

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeţi albi vrac;

14. Zahăr alb tos până la 1 kg;

15. Smântână – 12% grăsime;

16. Unt până la 250 grame;

17. Magiun până la 350 grame.

Menționăm că noi am luat în calcul, pentru comparație, lista de produse din OUG 89/2023, valabilă în perioada noiembrie-ianuarie. Listele cu produse cu adaos plafonat sunt însă în mare parte la fel.

Te-ar mai putea interesa și
Boeing le cere furnizorilor săi să prezinte documentele privind achizițiile de titan din China începând cu 2014, în cadrul anchetei sale privind folosirea de piese contrafăcute
Boeing le cere furnizorilor săi să prezinte documentele privind achizițiile de titan din China începând cu 2014, în ...
Boeing le cere furnizorilor să dezvăluie datele începând din anul 2014 cu privire la achizițiile a de titan chinezesc pentru piesele livrate, potrivit unei scrisori analizate de Reuters, într-o......
Raluca Turcan: Ministerul Culturii a găsit soluțiile legale pentru clarificarea situației juridice a Palatului Reginei Maria din Mamaia
Raluca Turcan: Ministerul Culturii a găsit soluțiile legale pentru clarificarea situației juridice a Palatului Reginei ...
Ministerul Culturii are soluţii legale pentru clarificarea situaţiei juridice a Palatului Reginei Maria din Mamaia, iar ...
Statele G20 au ajuns la un acord privind necesitatea impozitării averilor foarte mari, dar sunt divizate în privința modului în care să realizeze acest lucru
Statele G20 au ajuns la un acord privind necesitatea impozitării averilor foarte mari, dar sunt divizate în privința modului ...
Prima declarație comună a miniștrilor de finanțe din statele G20 prin care își iau angajamentul să coopereze în privinșa ...
China avertizează Filipine că menținerea sistemului american de rachete Typhon pe insula Luzon va duce la o cursă a înarmării
China avertizează Filipine că menținerea sistemului american de rachete Typhon pe insula Luzon va duce la o cursă a înarmării
Ministrul chinez de Externe Wang Yi (foto) şi-a avertizat omologul filipinez că menţinerea desfăşurării sistemului ...