CE a cerut României un calendar de dereglementare a preţului gazelor pe 18 luni

Comisia Europeană a cerut autorităţilor române un calendar de dereglementare a preţului gazelor de producţie internă, pentru a renunţa la procedura de infringement împotriva României, au afirmat, joi, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-o întâlnire cu presa.
Economica.net - joi, 29 aug. 2019, 14:08
CE a cerut României un calendar de dereglementare a preţului gazelor pe 18 luni

În urma adoptării OUG 114/ 2018, Executivul european a demarat o procedură de infringement împotriva României pentru faptul că producătorii de gaze trebuie să aloce cu prioritate gazele către consumul casnic.

În iulie, Comisia a emis un aviz motivat, iar România are termen 26 septembrie pentru a modifica legislaţia, altfel dosarul va merge la Curtea Europeană de Justiţie, iar România riscă să plătească amenzi începând cu data de 27 septembrie.

„OUG 114 şi OUG 19/ 2019, care o modifică, ar trebui discutate împreună în Parlament, altfel se va crea confuzie. Comisia Europeană ne-a sugerat să elaborăm un calendar de dereglementare a preţurilor pe 18 luni. Eu sper că acest calendar să fie cuprins în legile care vor ieşi din Parlament în urma modificării OUG 114 şi OUG 19”, a declarat Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

Potrivit acestuia, în paralel, va trebui elaborată o metodologie de protecţie a consumatorilor vulnerabili, respectiv statutul, modul de identificare şi finanţare.

Comisia de industrii din Camera Deputaţilor a votat, marţi, respingerea articolelor din OUG 114/2018 care reintroduceau preţurile reglementate la energie şi gaze.

OUG 114 figura pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaţilor din această săptămână, însă Comisia pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor a amânat întocmirea unui raport, astfel că dezbaterile vor continua în sesiunea ordinară.

OUG 114/2018 a plafonat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale, iar OUG 19/2019 a modificat această prevedere, lăsând la preţ plafonat doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici.

Te-ar mai putea interesa și
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC Sifang, pe care speră să îl introducă în circulație chiar de anul......
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia era de 5,8 miliarde de franci (6,36 miliarde de dolari) la finele lui ...