CE a deblocat plăţile pe Programul Operaţional Sectorial Transporturi

Comisia Europeană (CE) a deblocat luni plăţile pe Programul Operaţional Sectorial (POS) Transporturi, axele prioritare 1 şi 2, care erau presuspendate din luna octombrie a anului trecut.
Economica.net - lun, 24 iun. 2013, 19:26
CE a deblocat plăţile pe Programul Operaţional Sectorial Transporturi

CE consideră că ‘condiţiile pentru ridicarea procedurii de presuspendare pentru companiile de drumuri şi căi ferate din priorităţile 1 şi 2 sunt îndeplinite şi solicitările de plăţi în legătură cu acestea pot fi din nou procesate’, se precizează în notificarea serviciilor executivului comunitar către autorităţile române. Practic, începând de luni, autorităţile române pot trimite cereri de rambursare pentru toate axele prioritare ale POS Transport.

‘Este o dovadă a muncii depuse de autorităţile române pentru a dezvolta capacitate administrativă şi a ameliora managementul fondurilor structurale. Aceste investiţii sunt esenţiale pentru economia României şi dezvoltarea ei. Am văzut un progres real în ultimele luni. Acum trebuie să vedem aceeaşi hotărâre în ceea ce priveşte POS Creştea Competitivităţii Economice şi în absorbţia de fonduri UE în perioada actuală de programare’, a declarat pentru Agerpres Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn.

Ea a reamintit că aceasta este o decizie tehnică, după ce comisarul Hahn a anunţat la 14 iunie, cu prilejul întrevederii cu premierul Victor Ponta de la Bucureşti, că speră să anunţe foarte curând deblocarea plăţilor pe POS Transporturi.

‘Am avut o foarte bună discuţie cu acest prilej cu miniştrii implicaţi despre importanţa ameliorării capacităţii administrative pentru buna cheltuire a fondurilor UE şi a asigurării faptului că planificarea pentru următoarea perioadă de programare este realizată cu concentrare şi strategie, pentru ca fondurile să fie direcţionate spre zonele unde pot fi utilizate cu cel mai mare folos pentru oamenii din România’, a adăugat Shirin Wheeler.

Axele 1 şi 2 din POS T au fost presuspendate în octombrie anul trecut de către CE, în acelaşi timp cu POS CCE în întregime şi cinci axe din şase din Programul Operaţional Regional (POR) ‘ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control’. Între timp, POR a fost deblocat aproape în totalitate, iar POS CCE se află în continuare în presuspendare, premierul Victor Ponta numind recent acest program ‘repetent’. Conform unor surse europene, CE ar urma să facă în această săptămână un anunţ privind POS CCE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Marii retaileri solicită Guvernului să renunțe la ideea introducerii taxei de solidaritate și să sprijine, în schimb, mediul de afaceri
Marii retaileri solicită Guvernului să renunțe la ideea introducerii taxei de solidaritate și să sprijine, în schimb, ...
AMRCR solicită Guvernului să renunțe la așa zisă “taxă de solidaritate“ și să continue să sprijine mediul de ...
CNAS va implementa proiectele eDES şi SIGMA SMART în colaborare cu STS și ADR
CNAS va implementa proiectele eDES şi SIGMA SMART în colaborare cu STS și ADR
Proiectele eDES şi SIGMA SMART vor fi implementate de către CNAS în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României ...
AFM: Din 13 decembrie începe înscrierea pentru finanțarea instalării de stații de încărcare pentru vehicule electrice
AFM: Din 13 decembrie începe înscrierea pentru finanțarea instalării de stații de încărcare pentru vehicule electrice
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale care doresc participarea în cadrul Programului "Staţii ...