1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Companii

CE a făcut luni inspecţii la Transgaz, Romgaz şi Petrom, suspectate că s-ar fi înţeles pentru a împiedica exportul de gaze

Comisia Europeană a precizat, marţi, că inspectorii de concurenţă ai instituţiei au efectuat luni, 6 iunie, o inspecţie inopinată la mai multe companii "active în furnizarea şi transportul de gaze naturale" din România, pe care le suspectează de încălcarea legislaţiei anti-monopol europene, surse din sector precizând, pentru News.ro, că inspecţia direcţiei generale europene pentru competiţie a vizat companiile Romgaz, OMV Petrom şi Transgaz.

07 iun, 2016 | News.ro

Comisia precizează că oficialii săi care au derulat inspecţiile au fost însoţiţi de omologii lor de la Consiliul Concurenţei din România, anunţă Agerpres.

'Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislaţia europeană antitrust care interzice înfiinţarea de carteluri şi practicile restrictive, precum şi abuzul de poziţie dominantă (Articolele 101 şi 102 din Tratatul de funcţionare a UE). Comisia investighează potenţiale practici anticoncurenţiale în furnizarea şi transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurenţial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE', se arată în comunicatul Executivului comunitar.

Comisia Europeană precizează că aceste inspecţii neanunţate reprezintă un pas preliminar într-o investigaţie. Faptul că oficialii Comisiei fac astfel de inspecţii nu înseamnă că firmele sunt vinovate de comportament anticoncurenţial şi nici nu afectează rezultatul investigaţiei. Executivul comunitar adaugă că nu există un termen legal pentru încheierea anchetelor, iar durata depinde de mai mulţi factori, inclusiv de complexitatea cazului, cooperarea companiilor şi utilizarea dreptului la apărare.

Reacţia Consiliului Concurenţei

Reproducem, integral, reacţia Consiliului Concurenţei din România:

"Consiliul Concurenţei a asistat, pentru prima dată, Comisia Europeană în inspecţia inopinată desfăşurată la companiile Transgaz SA, Romgaz SA şi OMV Petrom SA. Consiliul Concurenţei are obligaţia de a sprijini acest tip de acţiuni în baza reglementărilor legale europene.

Cazul vizează posibile încălcări ale prevederilor Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene şi este investigat în exclusivitate de către Comisia Europeană. Autoritatea română de concurenţă a efectuat demersurile naţionale pentru obţinerea autorizaţiilor legale astfel încât, în caz de obstrucţionare a acţiunii Comisiei Europene să poată fi solicitat sprijinul organelor de poliţie."

Ştirea se actualizează

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO