1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

Companii

CE a început investigaţiile privind contractele "băieţilor deştepţi" din energie

Comisia Europeană analizează informaţiile transmise de autorităţile române cu privire la contractele pe termen lung încheiate între Hidroelectrica şi distribuitorii, furnizorii şi cumparătorii de energie electrică, menţionează surse CE.

04 apr, 2012 | Mediafax

"Comisia va trata într-o manieră coerentă toate cazurile, care sunt asemănătoare şi presupun chestiuni similare", precizează sursele de la Comisia Europeană.

Comisia Europeană (CE) analizează un posibil ajutor de stat acordat "băieţilor deştepţi" din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie privind legalitatea acestor acorduri. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat miercuri, la Mediafax Talks About Competition, că în prezent instituţia pe care o conduce colaborează cu CE, care analizează posibilitatea unui ajutor de stat în cazul contractelor încheiate între Hidroelectrica şi traderii de energie în afara pieţei.

"Dacă va fi considerat ajutor de stat, Comisia Europeană te obligă să închei practica respectivă, iar banii luaţi de la companii vor fi returnaţi statului. CE încă analizează dacă va deschide investigaţia", a spus Chiriţoiu.

El a arătat că autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei analizează de peste un an piaţa de electricitate şi a declanşat recent o investigaţie, care vizează posibile pratici neconcurenţiale, atât pe verticală cât şi pe orizontală.

El a precizat că se referă la contractele bilaterale încheiate de compania de stat Hidroelectrica în afara pieţei.

"Au fost făcute deja inspecţii inopinate. (...) Nu mă aştept ca lucrurile să se încheie rapid", a spus Chiriţoiu.

El a precizat că toate companiile investigate - Hidroelectrica şi traderii parteneri, "băieţii deştepţi" din energie - sunt pasibile de amenzi.

Sintagma "băieţi deştepţi" este aplicată unui număr restrâns de companii, în special traderi, care au contracte directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica la preţuri sub nivelul pieţei.

La 20 martie ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat pentru MEDIAFAX că Guvernul va rezilia în "condiţii în care statul să nu piardă" contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie dacă beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta creşterea preţurilor, scăderea duratei şi a cantităţilor.

Renegocierea acestor contracte şi anularea, în limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate au fost solicitate de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Autorităţile au început la sfârşitul anului trecut să renegocieze contractele, cerând beneficiarilor să accepte scăderea cantităţilor de energie şi a duratei pentru fiecare acord, precum şi majorarea preţurilor la care Hidroelectrica vinde energia.

Discuţiile ar fi trebuit să se încheie până la finalul lunii martie.

Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003, iar contractele expiră în 2014, 2015 sau 2018.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO