CE a propus corecţii financiare între 5 şi 25% pentru cinci programe operaţionale

Comisia Europeană a propus corecţii financiare pornind de la 5%, pe axa IV a Programului Competitivitate, până la 25% din valoarea contractelor, pentru axa III a aceluiaşi program şi contractele de achiziţie publică dinainte de 1 octombrie, gestionate de CNADNR sau CFR în cadrul POS Transporturi.
Economica.net - mie, 14 nov. 2012, 15:14
CE a propus corecţii financiare între 5 şi 25% pentru cinci programe operaţionale

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a prezentat miercuri Guvernului propunerile de corecţii avansate de Comisia Europeană ca o condiţie pentru reluarea plăţilor în cadrul programelor operaţionale finanţate din fonduri structurale şi de coeziune.

Pentru Programul Operaţional Regional, anexele prioritare I, III şi V, Comisia a propus o rată de corecţie de 10% aplicabilă contractelor cu proceduri de achiziţie publică lansate înainte de 1 octombrie 2011.

Pentru POS Creşterea Competitivităţii Economice, Comisia a avansat la axa prioritară II o rată de corecţie de 10% aplicabilă contractelor cu proceduri de achiziţie publică lansate înainte de 1 octombrie 2011, pentru axa prioritară III o rată forfetară de 25% din valoarea contractelor, iar pentru axa prioritară IV o corecţie forfetară de 5%.

În cazul POS Transporturi, Comisia a propus un procent corectiv de 25% aplicat pentru contractele de achiziţie publică lansate înainte de 1 octombrie 2011 gestionate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) şi finanţate din axa prioritară I, precum şi pentru cele gestionate de CFR şi finanţate din toate axele.

Pentru POS Mediu, propunerea Comisiei constă într-o corecţie forfetară de 10% pentru toate contractele a căror procedură de achiziţie publică a fost lansată înainte de 1 octombrie 2011.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a precizat că Guvernul a aprobat un memorandum al ministerului de resort, care acceptă aplicarea definitivă a corecţei propuse de Comisia Europeană, în acest fel fiind limitată pierderea de fonduri totale.

„Pentru anul 2012, riscul de dezangajare scade de la aproximativ 309 milioane euro la 105 milioane euro, iar pentru 2013 suma pentru care se evită dezangajarea automată este de 1,8 miliarde euro”, a spus Zaharescu.

În cazul POSDRU, Comisia a propus aplicarea unei corecţii financiare de 25% pentru cererile de rambursare plătite beneficiarilor, dar neincluse în declaraţii, şi aplicarea unor corecţii financiare de 5% pentru cererile de rambursare procesate pe noile proceduri şi evaluate pe vechile proceduri.

Te-ar mai putea interesa și
Armata rusă anunţă retragerea trupelor sale din Insula Şerpilor
Armata rusă anunţă retragerea trupelor sale din Insula Şerpilor
Armata rusă şi-a anunţat joi retragerea din Insula Şerpilor, un punct strategic în Marea Neagră cucerit de Moscova încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, după......
BCE va cere băncilor să includă riscul de recesiune în calculele lor
BCE va cere băncilor să includă riscul de recesiune în calculele lor
Banca Centrală Europeană intenţionează să ceară creditorilor din zona euro să includă o posibilă recesiune în planurile ...
IEA: Capacităţile globale de energie nucleară trebuie să se dubleze până în 2050
IEA: Capacităţile globale de energie nucleară trebuie să se dubleze până în 2050
Capacităţile globale de producţie a energiei nucleare trebuie să se dubleze până în 2050, pentru a fi atinse ţintele ...
Nimeni nu scapă. IRCC creşte la 2,65% pe an, faţă de 1,86%, nivelul pentru trimestrul anterior, şi peste valoarea de la lansarea din 2019
Nimeni nu scapă. IRCC creşte la 2,65% pe an, faţă de 1,86%, nivelul pentru trimestrul anterior, şi peste valoarea de ...
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,65% pe an, acesta fiind ...