Romgaz se „încăpăţânează” să scoată la vânzare energie mult peste preţul actual al pieţei

23 04. 2013
romgaz_77715700_71799800

După ce Romgaz Mediaş a devenit proprietarul centralei de la Iernut, în cadrul unei datorii neachitate a Elcen, a avut trei încercări de vânzare a energiei pe bursă. Toate eşuate, nicio companie nefiind interesată de sutele de mii de MWh pe care Romgaz le oferea spre cumpărare. Prima licitaţie a fost la 204 lei/MWh, a doua la 200 de lei/MWh iar ultima la 194 de lei/MWh. Niciuna nu a fost adjudecată. Trebuie precizat că în ultima perioadă preţul mediu al energiei de pe bursă a coborât spre 160-170 de lei/MWh, de unde la începutul anului oscila în jurul a 220-230 de lei/MWh.

Întrebat fiind de ce Romgaz se „încăpăţânează” să scoată la vânzare energie mult peste preţul actual al pieţei, Lucian Stancu, purtător de cuvânt al companiei,  precizează că este o decizie internă a companiei. „Departamentul comercial consideră că preţul energiei pe termen mediu este în jurul a 190 de lei/MWh şi că nivelurile de acum sunt mult prea joase”, a spus Stancu.

În pofida dorinţei exprimate a Comercialului, Romgaz a reuşit, totuşi, să vândă un pachet de energie la un preţ mai mic decât cel ţintă. Nu când a scos electricitate la licitaţie, ci când a participat la o licitaţie de cumpărare deschisă de Electrica Furnizare. A câştigat-o, fiind unicul ofertant, cu 180 de lei/MWh. Cantitatea de energie contractată este de 360.000 de MWh, cu livrare până la sfârşitul acestui an. Preţul tranzacţiei este de aproape 65 de milioane de lei – 15.5 milioane de euro.

Termocentrala pe gaze de la Iernut a trecut definitiv în proprietatea Romgaz la începutul lunii martie. Ea produce, cel puţin teroretic, energie ieftină dat fiind faptul că Romgaz este beneficiara unei legi care îi permite să folosească doar gazul extras de ea pentru producţia de electricitate.  Costurile cu extracţia gazului fiind foarte mici, Romgaz are şi posibilitatea să producă şi electricitate la un preţ mic. Cealaltă beneficară a legii amintite este Petrom cu termocentrala Brazi.

Cei mai ieftini producători de energie electrică sunt companiile ce operează parcuri eoliene, Hidroelectrica şi Petrom.