Ce a spus Băsescu după primele rezultate de la referendum

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, duminică noaptea, că nu a mers la vot pentru că le-a cerut românilor să facă acelaşi lucru şi pentru că nu a vrut să legitimeze prin prezenţa sa un referendum în care s-a "umflat" numărul voturilor şi în care fete în bikini au mers la urne. Vezi toate declaraţiile lui Traian Băsescu după anunţarea primelor rezultate de la referendum
Economica.net - lun, 30 iul. 2012, 02:28
Ce a spus Băsescu după primele rezultate de la referendum

Băsescu: USL să observe că a pierdut 10% din voturi, îi pot fi partener dacă a înţeles lecţia

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, duminică noaptea, la sediul de campanie, că USL trebuie să observe că a pierdut 10% din capitalul politic câştigat la locale, iar el le poate fi un partener liderilor USL, dacă aceştia înţeleg „lecţia pe care le-au dat-o românii”.

„Primul semnal l-au dat astăzi românii şi i-aş ruga pe liderii USL să pună mâna pe creion şi hârtie. Faţă de acel 49% pe care l-au obţinut la alegerile locale, astăzi trebuie să constate, desigur cu neplăcere, că au rămas cu 38-39%. Au pierdut cam 10% din voturile pe care le-au avut la locale”, a declarat Băsescu.

În acelaşi timp, preşedintele suspendat a precizat că USL poate avea un partener în el.

„Cred că dacă vor ieşi din ţipete demagogice, din minciună şi vor intra în dorinţa de a consolida în continuare statul român, de a repara ce au stricat, de a schimba faţa hidoasă pe care au arătat-o democraţiei, dacă se vor decide să respecte Constituţia, legile ţării şi nu îşi vor mai permite să lovească instituţiile statului de drept, îmi mine vor avea un partener”, a explicat Băsescu.

De asemenea, el le-a adresat o rugăminte publică liderilor USL pentru a înţelege „lecţia pe care le-au dat-o românii”.

„Îi rog public să înţeleagă că nimeni nu acceptă o Românie aşa cum ei ar fi vrut să o croiască, cu acapararea puterii, cu punerea justiţiei sub control, cu dispreţ faţă de Constituţie, cu blocarea instituţiilor statului prin OUG neconstituţionale. Dacă au înţeles lecţia pe care le-au dat-o românii, pot să-mi fie parteneri. Dacă n-au înţeles-o, îi previn de pe acum că a persevera în ce au făcut în perioada de când au ajuns la putere înseamnă lovituri continue date României”, a mai susţinut Băsescu.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, duminică noaptea, că a schimbat strategia de campanie în 24 iulie, pentru că în acea zi preşedintele interimar a promulgat legea care reglementa pragul la referendum, Băsescu precizând că Antonescu putea să nu facă acest lucru.

„La momentul suspendării abordarea mea a fost «mergem la vot, ne batem şi-i batem». Era atitudinea care a caracterizat toată cariera mea politică”, a spus Băsescu.

El a menţionat că în 24 iulie a schimbat strategia de campanie.

„Mulţi or să spună «de ce pe 24 după ce două săptămâni ne-ai spus că trebuie să mergem la vot». Răspunsul e simplu: legea care stabilea pragul a fost promulgată pe data de 24. (…) Eu nu puteam să schimb strategia de campanie până nu aveam certitudinea că prin lege nu se introduce pragul de validare a referendumului”, a explicat Traian Băsescu.

Băsescu a adăugat că „preşedintele interimar avea posibilitatea practică să nu valideze legea în forma în care a fost modificată, ci să ţină legea pentru promulgare timp de 10 zile, ceea ce o făcea inoperantă timp de 10 zile şi rămânea în vigoare OUG care elimina pragul”, a mai spus Traian Băsescu.

Băsescu: Nu am vrut să legitimez prin prezenţa mea la vot un referendum cu fete în bikini

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, duminică noaptea, că nu a mers la vot pentru că le-a cerut românilor să facă acelaşi lucru şi pentru că nu a vrut să legitimeze prin prezenţa sa un referendum în care s-a „umflat” numărul voturilor şi în care fete în bikini au mers la urne.

Băsescu a explicat de ce, deşi a spus că va merge la vot, în cele din urmă nu a mai făcut acest lucru.

El a spus că decizia sa a avut „două evaluări”.

Băsescu a precizat că, pe de o parte, în tot cursul zilei de duminică le-a cerut românilor să nu meargă la vot.

Preşedintele suspendat a spus că a doua sa evaluare a ţinut de faptul că nu a vrut să legitimeze „ceea ce ce s-a făcut în umflarea numărului de voturi la referendum”.

Traian Băsescu a mai spus că nu a vrut să legitimeze prin prezenţa sa un referendum la care fete în bichini merg să voteze.

Băsescu: Din nefericire pentru Ponta, sunt mai puternic ca oricând după acest vot

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, duminică noaptea, că el se consideră „mai puternic ca oricând” după votul de la referendum, chiar dacă premierul Victor Ponta a spus că nu poate fi legitim ca şef al statului după ce „opt milioane” de cetăţeni au votat împotriva lui.

„Din nefericire pentru Ponta, sunt mai puternic ca oricând după acest vot. Domnul Ponta uită că atunci când am fost ales preşedinte al României în decembrie 2009 împotriva mea erau 5,2 milioane de voturi. După trei ani de criză, pot accepta un milion în plus”, a spus Băsescu, în conferinţa de presă de la sediul său de campanie, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor străini.

„Un preşedinte ales cu cinci milioane de voturi, dar împotriva căruia au fost înregistrate acum peste opt milioane de voturi împotrivă ar trebui să reflecteze mai serios la acest rezultat şi să decidă în ce măsură mai este legitim să reprezinte România”, a declarat premierul Victor Ponta.

„Orice om politic care spune că poate ignora votul a în jur de nouă milioane de români este rupt de realitate”, a spus Ponta.

El a precizat că va respecta rezultatul care va fi validat la referendum şi a felicitat milioanele de români care s-au prezentat la vot şi au dovedit astfel că în România este democraţie, catalogând drept „victorie” faptul că în jur de nouă milioane de persoane au votat.

În opinia premierului, votul la referendum conferă o nouă legitimitate Guvernului USL.

Băsescu: Nu este o victorie a mea, prioritatea a fost votul pentru România europeană

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, în faţa sediului de campanie, că rezultatul referendumului de demitere din funcţie nu reprezintă o victorie a sa, iar votul a fost pentru o România europeană, motiv pentru care a îndemnat la neparticipare.

„Acest vot nu este o victorie a preşedintelui Traian Băsescu. Este pentru prima dată când sunt într-o competiţie electorală aparentă, în care votul pentru mine nu a fost o prioritate. Prioritatea a fost votul pentru România. Din acest motiv am cerut electoratului meu să nu participe la vot”, a declarat Băsescu.

În plus, el s-a arătat convins de faptul că rezultatul referendumului va fi salutat de partenerii europeni, deoarece românii au ales un drum european pentru România.

„În zilele următoare sunt convins că vom vedea semnalele partenerilor noştri europeni. Vor fi semnale prin care vor saluta atitudinea românilor şi vor constata că românii au fost deasupra propriei lor clase politice în dorinţa lor de a merge către o mai profundă integrare în UE. Românii au probat că îşi doresc democraţia. Românii au fost deasupra a ceea ce în 2010 li s-a întâmplat prin reduceri de salarii, prin impozitarea cu 5,5% a pensiilor. Românii au arătat că sunt capabili de sacrificii dacă aceasta este condiţia ca ţara să rămână în lumea civilizată, să nu facă paşi înapoi”, a explicat Băsescu.

„Va trebui să facem un efort de recâştigare a încrederii partenerilor noştri europeni în România”, a adăugat preşedintele suspendat.

Băsescu: Le mulţumesc cetăţenilor români de etnie maghiară. Am înţeles semnalul lor

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, duminică noaptea, că le mulţumeşte cetăţenilor români de etnie maghiară, precizând că a înţeles semnalul dat de aceştia.

„Dincolo de a le mulţumi românilor, permiteţi-mi o menţiune şi pentru cetăţenii români de etnie maghiară. Le-am înţeles semnalul şi nu îmi rămâne decât să le mulţumesc şi lor, ca de altfel tuturor românilor”, a spus Băsescu.

În judeţele cu populaţie semnificativă de etnie maghiară prezenţa la urne la referendumul de duminică a fost cea mai scăzută din ţară: Harghita – 11,56%, Covasna – 20,6%, Mureş – 33,96%.

Băsescu: Să mergem pe linia securistului şi infractorului Felix înseamnă a continua să turnăm otravă

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat duminică noaptea că în acest moment există o „fractură puternică în societate” creată de Antenele „securistului şi infractorului Felix”, care au „turnat otravă în capul românilor”, motiv pentru care principalul său obiectiv va fi „reconcilierea”.

„Am ajuns la această fractură în societate, ca urmare a minciunii continue care a fost propagată de televiziunile securistului Felix, de televiziunile infractorului Felix, şi a merge în continuare pe această linie înseamnă a continua să turnăm otravă în capul românilor. (…) Uitaţi-vă câtă otravă au turnat Antenele lui Felix şi ale lui Crin şi ale lui Ponta în sufletul şi în mintea românilor. Au ajuns să genereze în mintea unui procent important dintre români ideea că preşedintele lor le-ar fi duşman. Este împotriva nu numai a democraţiei, ci şi a moralei, şi a bunului simţ să sprijini instituţiile statului, să le critici atunci când greşesc, şi să informezi corect populaţia”, a afirmat Băsescu.

El a ţinut să le facă o sugestie celor care au fost duminică în faţa Vilei Lac 3, pe care i-a văzut „înrăiţi”, „îndârjiţi”, „porniţi pentru o cauză care nu e a lor”.

„Oameni buni, aveţi obligaţia să faceţi un exerciţiu, un exerciţiu pe care vi-l cere preşedintele ales al românilor: nu vă uitaţi timp de o săptămână la Antene. Vă asigur că, dacă faceţi acest lucru, veţi începe să vedeţi România reală, cu necazurile ei, cu problemele ei, cu nevoia ei de a avea o naţiune solidară pentru atingerea obiectivelor ei”, a spus Băsescu.

Ulterior, Băsescu a făcut referire la un episod petrecut în cursul zilei de duminică, referindu-se la un jurnalist de la Antena 3, în mâna căruia a pus flacăra democraţiei, dar s-a stins apoi.

„Astăzi am încercat simbolic să pun flăcara în mâna jurnalistului de la Antena 3. Poate, atinsă de el s-a stins. Dar să avem putere să o reaprindem”, a susţinut preşedintele suspendat.

El a subliniat că împărţirea românilor în două tabere este „un lucru rău pentru România”.

„Primul meu gând se îndreaptă către nevoia de a ne strânge şi de a vorbi pentru România, şi nu pentru partide. Partidele pe care USL le reprezintă s-au dovedit prin atitudine partide retrograde. Victor Ponta trebuie să înţeleagă că un om de teapa lui Dragnea nu este cel care reprezintă România, trebuie să înţeleagă că victoriile prin înşelătorie nu pot fi obţinute în România, trebuie să înţeleagă că a creşte continuu tensiunea şi separarea românilor, împărţirea lor în două tabere cu sprijinul securistului Felix este un lucru rău pentru România”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele suspendat a dat asigurări că, după ce va reveni la Palatul Cotroceni, reconcilierea societăţii va deveni principalul său obiectiv.

„Îmi dau seama că fractura în societate este atât de puternică încât reconcilierea societăţii devine principala mea misiune. De probleme cu Fondul, cu pensiile, cu salariile, să se ocupe domnul Victor Ponta dacă ţine să mai rămână prim-ministru. Principalul meu obiectiv este reconcilierea societăţii”, a mai afirmat el.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...