Ce a spus Băsescu în Parlament la citirea suspendării. Cele mai importante declaraţii

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis parlamentarilor că îi va respecta mai mult dacă, la referendum, vor introduce şi modificarea Constituţiei în sensul unui Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari. Vezi cele mai importante declaraţii
Economica.net - joi, 05 iul. 2012, 09:10
Ce a spus Băsescu în Parlament la citirea suspendării. Cele mai importante declaraţii

„Nu aţi vrea, cu ocazia referendumului de validare, să organizaţi şi referendum pentru Parlament unicameral, pentru validarea noii Constituţii, în care să introduceţi doar atât: Parlament unicameral şi 300 de parlamentari?”, a spus Băsescu.

El a adăugat că Parlamentul poate face într-o sesiune extraordinară numai această modificare a Constituţiei.

„Acum vă respect pentru că aţi declanşat o procedură constituţională. Aş vrea să fie şi corectă, dar vă voi respecta de două ori dacă, o dată cu referendumul de invalidare sau validare a preşedintelui României, veţi supune votului poporului şi modificările la Constituţie, cu Parlament unicameral şi 300 de parlamentari”, a adăugat şeful statului.

„Vă mulţumesc mult şi vă asigur de tot respectul meu”, a spus Traian Băsescu în finalul discursului său.

Băsescu: Suspendarea are ca obiective punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în Parlament, că documentul de suspendare are ca obiective de fond punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului , în principal a justiţiei şi nepunerea în aplicare a referendumului din noiembrie 2009

Potrivit şefului statului, documentul de suspendare are patru mari obiective, trei de fond şi unul conjunctural.

El a precizat că unul dintre obiective este punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului , în principal a justiţiei.

Băsescu a precizat că un alt obiectiv este punerea instituţiilor sub controlul de partid.

De asemenea, el a arătat că un alt obiectiv este nepunerea în aplicare a referendumului din noiembrie 2009, în care românii au decis că vor Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari.

Băsescu: Vreau să particip vineri la dezbaterea cererii de suspendare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în plenul Parlamentului, că doreşte să participe la dezbaterea cererii de suspendare a sa din funcţie, vineri, precizând că la şedinţa de joi face o scurtă prezentare.

„Înţeleg că azi nu este dezbaterea documentului discutat şi aşa cum am discutat cu conducerea celor două Camere, eu doresc să particip la dezbatere. Voi face azi o scurtă prezentare, iar apoi voi reveni la dezbatere pentru a prezenta punctul de vedere al Preşedinţiei la fiecare punct”, a spus Băsescu.

El a adăugat că Preşedinţia a primit documentul cu solicitarea de suspendare marţi seară la ora 19.30 şi întâmpină dificultate pentru a răspunde la toate punctele din cele 20 de pagini ale acesteia.

Băsescu: Continuaţi şi finalizaţi procedura de suspendare respectând Constituţia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că face apel parlamentarilor să continue şi să finalizeze procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui, respectând instituţiile şi Constituţia şi atunci le va mulţumi întrucât i-au creat condiţiile legale pentru a merge în faţa poporului.

„Continuaţi şi finalizaţi procedura de suspendare a preşedintelui respectând toate instituţiile statului, toate procedurile şi Constituţia României şi atunci nu veţi avea din pratea mea niciun fel de reproş”, a spus Băsescu.

Băsescu: Mi-aş dori să fiu votat de acei cărora nu le-au scăzut pensiile

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în plenul Parlamentului, că şi-ar dori să fie votat, la referendum, de cei cărora nu le-au scăzut pensiile sau cărora le-a crescut pensia în mandatele sale, având în vedere propagarea convingerii că el ar fi fost cel care a tăiat pensiile.

„Azi aud că am tăiat eu pensiile pensionarilor. Ştiu că, prin dese declaraţii, s-a reuşit propagaraea acestei conviongeri şi către pensionari. La referendumul de suspendare mi-aş dori mult să fiu votat de pensionarii care nu au pierdut nimic la pensie sau de pensionarii cărora le-a crescut pensia în timpul mandatelor mele, mai ales acelora care aveau pensii de 17-18 lei şi pe urmă au dobândit 350 de lei – pensia socială. Mi-aş dori să fiu votat de acei cărora nu le-au scăzut pensiile”, a spus Băsescu.

Băsescu: Mi se reproşează angajarea publică şi declaraţiile, nu am văzut fapte incriminate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în plenul Parlamentului, că iniţiatorii procedurii de suspendare i-au reproşat angajarea publică şi declaraţiile făcute, el precizând că nu a văzut să îi fie imputate fapte.

„Îmi reproşaţi angajarea publică şi declaraţiile pe care le-am făcut. Nu am văzut fapte incriminare, am văzut declaraţii”, a spus Băsescu.

El a precizat că este la fel de liber ca orice parlamentar să facă declaraţii.

„Vreau să ştiţi că, de cele mai multe ori, declaraţile mele au fost expresia parteneriatului cu coaliţia de guvernare, Guvern, Banca Naţională, în momente extreme de criză. Am vrut ca şi majoritatea parlamentară, şi instuţiile, să înţeleagă că sunt partenerul lor, că nu mă ascund la Cotroceni să spun «Ce rău aţi făcut!» când ştiam foarte bine că nu aveam alte soluţii pentru a preveni intrarea ţării înr-o situaţie foarte dificilă”, a spus Băsescu.

El a ţinut să le mulţumească românilor pentru că şi-au salvat de la o puternică criză economică ţara prin propriile sacrifiicii.

Preşedintele a fost aplaudat de către parlamentarii PDL.

Băsescu: Guvernul şi majoritatea sunt dispuşi să dea lovituri consistente funcţionării statului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în plenul Parlamentului, că nimeni nu va veni să facă ordine în România, „nici Bruxelles-ul, nici Washington-ul nici Beijing-ul sau Moscova”, iar Executivul şi majoritatea parlamentară sunt dispuşi să dea lovituri consistente funcţionării statului.

„Sper că voi avea ocazia să răspund punct cu punct celor aflate în sesizarea făcută de PSD şi PNL. Până atunci, însă, aş vrea să vă atenţionez asupra unui lucru: Nimeni nu va veni să ne facă ordine în România, nici Bruxelles-ul, nici Washington-ul nici Beijing-ul sau Moscova”, a spus Băsescu.

El a adăugat că „avem obligaţia să ne facem noi ordine în funcţionarea instituţiilor”, şi a acuzat Executivul şi actuala majoritate parlamentară că, „prin procedurile pe care le-au aplicat în ultimele 45 de azile, arată că sunt dispuşi să dea lovituri consistente funcţinării statului român”.

„Fie că vorbim de desfiinţări de comisii, de transformarea Monitorulului Oficial în gazeta de perete a Guvernului, fie că vorbim de emitere de OUG care afectează atribuţiunile Curţii Constituţionale, toate acestea sunt lucruri grave, şi fac un apel la dumneavoastră: Continuaţi şi finalizaţi procedura de suspendare a preşedintelui României respectând toate instituţiile şi procedurile şi Constituţia României şi atunci nu veţi avea din partea mea niciun fel de reproş, ba, dimpotrivă, vă voi spune «Mulţumesc!» pentru că mi-aţi creat condiţiile legale să merg în faţa poporului”, a mai declarat şeful statului.

Băsescu: V-aţi asumat provocarea de a trimite la electorat un politician care a refuzat să mintă

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis, joi, iniţiatorilor procedurii de suspendare, că şi-au asumat imensa provocare de a trimite în faţa electoratului un politician care a refuzat să-i mintă pe români, el precizând că îşi av asuma, la rândul său, această provocare.

„Am văzut că v-aţi asumat o imensă provocare. Vreau să ştiţi că mi-o asum alături de dumneavoastră. Provocarea pe care v-aţi asumat-o e aceea ca un politician, fie el şi preşedintele României, care a refuzat să-i mintă pe români pe timp de criză, e trimis în faţa electoratului să fie validat sau invalidat”, a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că, pentru el, a fost o obligaţie, ca preşedinte, să le spună românilor adevărul despre finanţele ţării şi despre ce poate şi ce nu poate România în criză.

„S-ar putea ca referendumul să confirme că am avut dreptate să fiu cinstit cu românii. Nu i-am minţit, nu i-am păcălit, le-am spus exact cum stăteam şi ce putea facă Guvernul să facă pentru ei, dar nu pentru că aşa am gândit eu, ci pentru că ce spuneam era rezultatul discuţiilor cu Guvernul, Banca Naţională, FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială”, a spus Băsescu.

Şeful statului a spus că era nevoie ca un politician, cel mai legitim în sistemul politic românesc, să aibă curaj să se aşeze alături de Guvern şi să le spună românilor care este realitatea.

Băsescu:  Ponta, recunoscut în Europa ca premierul copy-paste

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că unul dintre motivele solicitării de suspendare a sa din funcţie este conjuctural, determinat de faptul că premierul Victor Ponta, furnizat de USL, a ajuns să fie cunoscut în toată lumea ca „primul-ministru copy paste”.

„Aveţi şi un motiv conjuctural, prim-ministrul pe care l-aţi furnizat este cunoscut în toată Europa şi peste Ocean ca un prim-ministru copy, copy-paste. Prim-ministru copy-paste”, a spus Băsescu.

Totodată, el a arătat că a apărut o nouă problemă legată de CV-ul lui Ponta, în privinţa masteratului pe care l-ar fi urmat la Universitatea din Catania, în Italia.

„Toţi îl ştiam masterand la Universitatea din Catania, iar ieri a apărut în presă că nu a urmat niciodată un master la Universitatea din Catania”, a spus Băsescu.

Băsescu: Voiculescu a spus că justiţia trebuie controlată. Dragi concetăţeni, această vreme a trecut

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în plenul Parlamentului, că „unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu” a afimat că trebuie controlată justiţia, şeful statului precizând că Parlamentul nu va putea întoarce instituţiile la modul de supunere din 2000-2004.

„Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, vă înşelaţi amarnic. Sunt opt ani de când, cu migală, cu perseverenţă, s-a construit independenţa justiţiei faţă de politic”, a spus Băsescu.

El a precizat că ştie că iniţiatorii acţiunii de suspendare au probleme „de neînţeles” legate de acest lucru.

„Am văzut şi afirmaţiile făcute de unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu, că trebuie să controlăm Justiţia. Dragii mei concetăţeni, această vreme a trecut!”, a spus Băsescu.

El le-a transmis iniţiatorilor procedurii de suspendare că nu vor putea întoarce realităţile instuţiilor ca Parchetul General, DNA, sau ÎCCJ la modul de supunere din 2000-2004.

„Tentativa dumneavostră de a acapara toate funcţile de decizie în nominalizarea înalţilor demnitari ai sistemului de Justiţie, vă asigur, e una greşită, şi poate să eşueze la referendum”, a spus Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...