Ce acţiuni ar fi trebuit să cumperi ca să câştigi cel mai mult la bursă, de la începutul anului

Fiecare sută de lei pariată, în 30 decembrie 2013, pe acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucureşti (IMP), ar fi adus un profit brut de peste 42%, potrivit preţurilor de joi, 18 aprilie, de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), conform calculelor ECONOMICA.NET. Este performanţa cea mai bună a unui titlu cu o lichiditate rezonabilă la bursă. Cea mai mare creştere de preţ din acest an, de aproape 69%, au înregistrat-o acţiunile companiei  Alumil Rom Industry (ALU), dar acestea sunt nelichide (greu de găsit la cumpărare şi greu de vândut).
Adrian N. Ionescu - lun, 21 apr. 2014, 21:02
Ce acţiuni ar fi trebuit să cumperi ca să câştigi cel mai mult la bursă, de la începutul anului

În ciuda tendinţei generale de scădere a cotaţiilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), o treime din acţiunile tranzacţionate aici au înregistrat creşteri în acest an, până la 16 aprilie, iar unele chiar în proporţii remarcabile, potrivit calculelor ECONOMICA.NET.

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact  Bucureşti (IMP) au intrat pe o traiectorie ascendentă încă din noiembrie anul trecut, când a devenit clară intenţia noilor acţionari principali de a continua achiziţiile de titluri. Acţionarii mici s-au grăbit să profite de interesul cumpărătorilor şi, ca urmare, preţul a explodat.

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul  complexului comercial Doraly de lângă Bucureşti, a ajuns la o deţinere de peste 44% din acţiunile IMP, de la 29% în iunie 2013. Iaciu a fost însoţit în această cursă de mai vechiul său partener, Adrian Andrici, unul dintre cei mai mari investitori individuali de la Bursă. Andrici a ajuns la controlul a peste 16% din acţiunile IMP.

Profitul investiţiei la bursă se compară, de obicei, cu cel al dobânzii medii la depozitele bancare, care era de circa 4% la începutul anului la termene de cel mult un an.

Dintre performanţele acţiunilor cu o lichiditate acceptabilă se mai remarcă şi creşterea de preţ a titlurilor producătorului  de piese autro din aluminiu Altur Slatina (ALT, +25%). Investitorii nu sunt însă atraşi de faptul că firma este controlată de controversatul om de afaceri gălăţean Cătălin Chelu.

Reputaţia lui Chelu este aceea a unui speculator, care îşi foloseşte companiile din portofoliu ca pe nişte vehicule de investiţii, mai degrabă decât a unui dezvoltator corporatist, cu toate că firma din Slatina are rezultate bune în obiectul său real de activitate.

Lichiditatea unei acţiuni măsoară calitatea de a fi uşor de găsit la cumpărare, şi uşor de vândut, atunci când investitorul doreşte, la un preţ apropiat de cel dorit. Este măsurată, de obicei prin volumul tranzacţiilor.

Mai înregistrează creşteri de preţ remarcabile acţiunile companiei  de servicii de foraj Rompetrol Well Services (PTR, +17,6%) şi cele ale companiei de transport prin conducte de petrol CONPET Ploieşti (COTE, +16,7%).

Dintre acţiunile cu lichiditate mare, cele mai performante în acest an sunt ale Transelectrica (TEL), cu o creştere de peste 16% şi Transgaz (TGN, +10,7%). Cele două companii operează monopolurile transportului pe magistralele naţionale de electricitate şi respectiv gaze naturale. Acestea beneficiază de tarife administrate, care tocmai au fost crescute.

Valoarea Băncii Transilvania (TLV) a crescut cu  9,6%, iar cea a Antibiotice Iaşi (ATB) cu 7,9%. Ambele şi-au obişnuit investitorii cu distribuirea profitului sub formă de acţiuni gratuite şi au avut rezultate foarte bune anul trecut. Antibiotice, de pildă îşi continuă ofensiva pe pretenţioasa piaţă nord americană.

Vedetele BVB au dezamăgit, însă. Romgaz (SNG), abia a crescut cu 0,3%, iar investitorii care au cumpărat Nuclearelectrica (SNN) în oferta publică aferentă listării au mai pierdut 16% în acst an.

Alte pierderi remarcabile sunt cele ale societăţilor de investiţii financiare (SIF) între -2,5% (SIF Oltenia) şi -23% (SIF Transilvania), care a crescut cu peste 1%, totuşi.

OMV Petrom (SNP) a scăzut cu 4,2%, în ciuda recordului de profit net de peste un miliard de euro, cel mai mare obţinut vreodată de o companie românească. Scăderea s-a produs mai ales din cauza eventualei creşteri a ofertei de titluri de pe piaţă, ca urmare a vânzării de titluri plănuite de Fondul Proprietatea (FP).

SIF-urile şi FP scad în ton cu tendinţa generală de pe piaţă, la care sunt mai sensibile. Sunt fonduri de investiţii, au expunere pe aproape tot ce este mai important în economie şi de aceea sunt şi mai sensibile la tendinţe.

Insensibile la mediu sunt titlurile nelichide ca Alumil Rom Industry (ALU), ale caror performanţe sunt uşor de obţinut, dacă se fac doar câteva tranzacţii pe zi, cu volume foarte mici, care fac posibilă manevrarea preţului.

La câştigurile rezultate din creşterea preţurilor se vor adăuga şi cele din dividende.

Citeşte şi:

Topul celor mai profitabile dividende promise de companiile de la bursă

Cât câştigă investitorii din acţiunile companiilor controlate de stat

Câţi bani câştigă salariaţii în 2014, din dividendele companiilor la care lucrează

 

Te-ar mai putea interesa și
Ambasadorul american la Moscova Lynne Tracy a fost convocat de Ministerul rus de Externe în urma atacului ucrainean cu rachete asupra Sevastopolului
Ambasadorul american la Moscova Lynne Tracy a fost convocat de Ministerul rus de Externe în urma atacului ucrainean cu rachete ...
Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul american Lynne Tracy şi i-a transmis un protest oficial cu privire la atacul ucrainean de duminică asupra Sevastopolului, potrivit unui......
Kievul acuză Rusia că și-a intensificat atacurile în care folosește un gaz iritant interzis
Kievul acuză Rusia că și-a intensificat atacurile în care folosește un gaz iritant interzis
Rusia şi-a intensificat atacurile cu gaze lacrimogene deturnate de la utilizarea lui primară, a afirmat luni armata ucraineană, ...
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Holdingul internaţional Very Nice Retail, originar din Ucraina, a anunţat intrarea pe piaţa românească prin deschiderea ...
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a atins pragul de 1.000.000 de vehicule cu propulsoare care permit alimentarea mixtă, benzină și GPL. Pentru marca ...