Ce acţiuni de la Bursa din Bucureşti nu vor lua vacanţă în această vară

Cele mai căutate acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), energeticele şi financiarele, vor ţine trează atenţia investitorilor şi brokerilor pe parcursul verii, pentru că pot apărea orcând ştiri foarte importante care să le schimbe evoluţia, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - lun, 25 mai 2015, 21:24
Ce acţiuni de la Bursa din Bucureşti nu vor lua vacanţă în această vară

Un proverb celebru pe toate pieţele lumii,  „sell in may and go away”, nu se va aplica în această vară, pentru acţiuni ca ale Romgaz (SNG), Electrica (EL), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi nici chiar la OMV Petrom (SNP), potrivit anticipaţiilor analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.

Titlurile de mai sus ca şi acţiunile Fondului Proprietatea  (FP), sau ale BRD şi ale societăţilor de investiţii financiare (SIF) au o lichiditatea foarte mare, în comparaţie cu celelalte şi investitorii nu-şi vor permite să nu le mai urmărească pe timpul verii, aşa cum sugerează proverbul citat.

„Lumea va pândi orice ştire posibilă în ceea ce priveşte acţiunile lichide, mai ales în cazul celor supuse taxării construcţiilor speciale (energeticele de mai sus, n.r.). Oricând poate apărea o ştire importantă care poate schimba perspectivele evaluării acţiunuilor, aşa cum au apărut deja, aţi văzut, oprirea unei linii de tranzit la Transgaz (TGN)”, a răspuns Mihai Căruntu, şeful analiştilor de piaţă de capital de la BCR, întrebărilor  ECONOMICA.NET.

Mai mult, proverbul s-ar putea schimba radical, potrivit lui Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Sell in may ang go away” s-a dovedit a fi, anul trecut, o decizie neinspirată. În mod ironic, sintagma câştigătoare de anul trecut a fost “buy in may and go away”, spune Simion Tihon, fără să uite să repete un avertismentul regulamentar. „Desigur, perfomanţele trecute nu reprezintă o garanţie a perfomanţelor viitoare”.

Totuşi, în lipsa unui eveniment important similar ofertei publice (IPO) de acţiuni  Electrica de anul trecut, “lichiditatea pieţei ar putea să revină la cote mai scăzute, de vacanţă, pe parcursul lunilor de vară, însă nu cred ca vom asista la corecţii ale preţurilor acţiunilor”, ne spune Nicu Grigoraş, directorul departamentului de tranzacţionare al casei de brokeraj Intercapital Invest.

„Anul trecut, pe fondul entuziasmului investitorilor datorat IPO Electrica, bursa nu a mai intrat în vacanţă de vară. De fapt, o bună parte din randamentul total obţinut (în 2014, n.r.) de indicele principal al pieţei, indicele BET, a fost realizată tocmai în lunile mai şi iunie, luni în care, în trecut, investitorii erau obişnuiţi cu lichiditate scăzută şi cu scăderi de preţuri”, explică Nicu Grigoraş.

Totodată, nu numai SNP, care şi-a văzut profitul prăbuşindu-se cu 68% în primul trimestru, cât şi celelalte companii energetice par să nu mai promită mari profituri, ca altădată.

„Profiturile mai mici vor pune presiune pe dividendele aşteptate în 2016 şi ca urmare şi pe randamentele dividendelor, care acum sunt încă bune, de 5 până la 10% ( cu excepţia SNP)”, observă Mihai Căruntu, identificând încă o grijă care nu-i va lăsa pe brokeri să se îndepărteze de ecranele de tranzacţionare.

Pe de altă parte, „anul acesta, avem o schimbare evidentă faţă de anii trecuţi prin prisma datelor de înregistrare (a investitorilor ca acţionari ai unei companii, la o dată care dă dreptul la dividende, n.r.). Dacă până anul trecut inclusiv, majoritatea companiilor aveau datele de înregistrare în a doua săptămână a lunii mai, aceste date se întind acum pe toată perioada verii. Ca atare, unii inveshttp://admin.economica.net/edit_news.php?show=news&id=101263tori vor specula aceste momente, aspect ce poate aduce puţină efervescenţă pe piaţă, în ciuda faptului că sezonul estival este privit drept o perioadă de letargie”, adaugă Simion Tihon.

Plecând de la această idee, „mă aştept ca acţiunile din sectorul energetic să fie în centrul atenţiei, acestea fiind şi cele care oferă cele mai bune randamente ale dividendelor”, consideră brokerul de la Prime Transaction.

Şi Nicu Grigoraş crede că “trebuie luat în calcul faptul că majoritatea emitenţilor plătitori de dividende au amânat datele de înregistrare către lunile iulie – august. Corecţiile datorate trecerii în perioada ex-dividend vor veni, astfel, mai târziu decât în anii trecuţi. Nu vom mai asista la corecţii datorate trecerii în ex-dividend în luna mai. Aceste corecţii vor veni în perioada iulie – august”.

“Mă aştept la o scădere a lichidităţii pe perioada vacanţei de vară, însă nu cred că sunt motive întemeiate pentru corecţii, altele decât corecţiile normale datorate trecerii acţiunilor în perioada ex-dividend”.

“Sectoarele care vor atrage în continuare atenţia investitorilor vor fi cel energetic – utilităţi şi cel financiar-bancar. Mă aştept la o oarecare efervescenţă pe companiile cu activitate legată de domeniul construcţiilor”, spune directorul de la Intercapital.

„Tema investiţională a randamentelor ridicate pentru companiile de utilităţi poate fi în continuare abordată, astfel încât suntem pozitivi în ceea ce priveşte evoluţiile viitoare ale acţiunilor Conpet (COTE), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) şi Electrica (EL)”, a răspuns întrebărilor  ECONOMICA.NET şi Dan Popovici, director general al firmei de administrare a investiţiilor OTP Asset Management (OTP AM).

Aşteptările privind reducerea sau chiar renunţarea la „taxa pe stâlp” sunt relevante pentru viitorul acţiunilor respective.

„Suntem optimişti şi privind  evoluţia acţiunilor bancare (BRD şi Banca Transilvania – TLV), pe fondul rezultatelor relativ bune anunţate în Q1 (trimestrul 1, n.r.) şi al raportărilor macroeconomice foarte bune, venite în ultima perioadă.

În aceeaşi ordine de idei, „influenţele externe vor menţine, cel mai probabil, o atenţie ridicată şi pentru titlurile din sectorul bancar”, este de acord Simion Tihon, de la Prime Transaction.

Banca Centrală Europeană (BCE) a declanşat, în sfârşit, în Zona Euro, propria campanie de relaxare monetară şi de infuzie de lichidităţi prin achiziţii de titluri de stat (celebrul QE, quantitave easing deja încheiat în SUA).

Băncile sunt cele dintâi beneficiare al programelor BCE .

„O altă temă investiţională pentru un orizont de timp mediu este cea a SIF-urilor (cu precădere SIF Banat CrişanaSIF1, SIF Moldova – SIF2 şi SIF OlteniaSIF5), având ca fundament discountul mare dintre preţul de tranzacţionare şi VUAN-ul SIF-urilor respective (VUAN = valoarea unitară a activului net, sau valoarea portofoliului aferentă unei acţiuni SIF, n.r.)”, continuă Dan Popovici, de la OTP AM.

De asemenea managerul de investiţii de la OTP aşteaptă „un impact pozitiv pe termen mediu al  apariţiei reglementărilor cu privire la Fondurile de Investiţii Alternative (categorie în care se încadrează SIF-urile, n.r.), legislaţie care, odată ce va fi completă,  poate duce la dispariţia pragurilor de deţinere la SIF-uri”, spune directorul OTP AM.

Directorului Tradeville îi atrag atenţia două titluri: Fondul Proprietatea (FP)  şi SIF Banat-Crişana (SIF1), “FP rămâne un bun “proxy” pentru economia României şi pentru bursa locală, iar listarea sa recentă pe bursa de valori de la Londra poate fi catalizatorul unei aprecieri a cotaţiei FP, în contextul în care interesul investitorilor străini pentru piaţa locală ar putea creşte, ca urmare a listării secundare. În viitorul mai apropiat, evoluţia FP ar putea fi susţinută şi de începerea celui de-al şaselea program de răscumpărări, care vizează 7,5% din capitalul social şi care, cel mai probabil, va conţine şi o ofertă publică de cumpărare”, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

SIF Banat-Crişana (SIF1) este interesantă pentru că, “în acest moment, discountul dintre preţul acţiunii şi valoarea unitară a activului net (VUAN), la care se tranzacţionează SIF1 este de circa 53%, fiind în continuare cel mai mare discount din sector. Celelalte SIF-uri se tranzacţionează la discounturi cuprinse între 32% şi 45%. Deşi această situaţie persistă de o bună perioadă de timp, credem că investitorii pot reveni la sentimente mai bune faţă de SIF1  viitorul apropiat, având în vedere schimbările administrative care au avut loc recent la SIF Banat-Crişana”, aminteşte Ovidiu Dumitrescu, de arestarea şi demisia fostului preşedinte al SIF1, Dragoş Bîlteanu.

Una peste alta, „din perspectiva macroeconomică, economia Romaniei continuă să stea cel puţin rezonabil – avem o creştere economică solidă, care ne plasează în topul UE. Evoluţia cursului valutar indică un anumit grad de stabilitate, cifrele privind balanţa de plăţi sunt bune, iar pentru moment putem vorbi şi de stabilitate politică”, ne spune Ovidiu Dumitrescu.
 

Portofolii de vară

Observaţiile de mai sus reduc atractivitatea unor portofolii de vară, mai degrabă speculative.
„Un portofoliu pe termen scurt ar fi impropriu. Până în toamnă ar trebui să nu uităm că  în logica investitorilor vor prima companiile ce acordă dividende cu randament ridicat”, spune hotîrât Simion Tihon.

„Investiţia cu orizont de timp lung, periodică şi diversificată, este singura strategie care a demonstrat că poate aduce, în cele din urmă, valoare solidă”, spune şi Dan Popovici.

Directorul de la OTP recunoaşte că, în calitate de „reprezentant al unei companii de asset management, îmi este greu să vorbesc de investiţii speculative pe termen scurt, în condiţiile în care abordarea noastră investiţională, pe care o comunicăm şi clienţilor noştri se axează pe un orizont de timp lung (în cazul fondurilor de acţiuni de cel puţin 3 ani). În aceste condiţii efectele volatilităţii (variaţii mari şi frecvente ale preţurilor, n.r.) se diminuează şi randamentele obţinute pot fi net superioare altor instrumente investiţionale. De asemenea abordarea noastră este de reducere a riscurilor prin diversificarea portofoliilor pe diferite clase de active (acţiuni, obligaţiuni, etc) şi în diferite monede (RON, EUR, USD)”.

AVERTISMENT: Estimările publicate mai sus nu constituie o sugestie de investiţie. ECONOMICA.NET nu își asumă răspunderea pentru rezultatul tranzacțiilor bazate pe oricare din informațiile de mai sus, sau influențate de acestea. Responsabilitatea deciziilor de investiţii aparţine celor care le iau, în funcţie de propriul profil de risc.

Te-ar mai putea interesa și
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (330,7911 lei). Precedentul record a fost atins pe......
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ...
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...