Ce acuze aduce Dominic Fritz, primarul Timișoarei, oraș care intră luni în carantină

AGERPRES - sâm, 06 mart. 2021, 20:10
Ce acuze aduce Dominic Fritz, primarul Timișoarei, oraș care intră luni în carantină

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat, sâmbătă, după ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş a hotărât intrarea Timişoarei în carantină, că în România este nevoie de o nouă dezbatere naţională despre gestionarea pandemiei, deoarece, în prezent, problema cea mai mare este că „nimeni nu mai vorbeşte despre aceasta, la vârful statului român”, potrivit Agerpres

„Problema cea mai mare este că nimeni nu mai vorbeşte despre pandemie la vârful statului român. Distanţa între ce este în stradă, între discursul politic şi ce se întâmplă în spitale nu a fost niciodată mai mare. Din păcate, am văzut multe vieţi pierdute din cauza unor jocuri politice de moment. Nu vreau să se întâmple acelaşi lucru în mandatul meu de primar al Timişoarei. Avem nevoie de o nouă dezbatere naţională despre gestionarea acestei pandemii. Necesitatea carantinării Timişoarei trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toţi”, a spus Fritz.

El a afirmat că a votat pentru carantinarea municipiului „cu inima grea”.

„Cu o inimă grea, am tras astăzi frâna de urgenţă. După ce am vazut cifrele, proiecţiile, rapoartele am votat pentru măsuri mai restrictive, adică pentru carantinarea zonei metropolitane, inclusiv Timişoara (şi patru comune periurbane, cu rata de infectare ridicată, n.r.), începând cu noaptea de duminică spre luni. (…). Nu sunt genul de politician care se ascunde în spatele unor comisii şi comitete. Sunt acel gen care-şi asumă hotărârile şi urmările lor, cu orice risc politic”, a spus Fritz.

Edilul a subliniat că Timişoara este municipiul cu cea mai mare rată de infectare din România, iar fără măsuri mai restrictive, mor oameni.

„Medicii spun că noua tulpină se răspândeşte foarte repede şi simptomele sunt mai severe, că spitalele sunt pline, că sunt din ce în ce mai mulţi bolnavi care au nevoie de oxigen de înaltă concentraţie. Situaţia este cea mai gravă de când a început pandemia. Dacă nu intervenim acum, vom avea, din nou, un Paşte departe de unii de alţii. Ştiu că este multă furie şi neîncredere, că este un adevărat iad pentru copiii şcolari, pentru părinţi, pentru HORECA, pentru angajaţii din afara zonei metropolitane care trebuie să ajungă la lucru şi pentru antreprenori. Pentru toţi cei care vrem să ne bucurăm de primăvară şi de oamenii dragi. Dar după zile şi multe ore de studiat variante, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a ajuns la concluzia că doar aşa putem evita intrarea într-un scenariu pandemic cu consecinţe economice şi sociale şi mai rele”, a detaliat primarul Dominic Fritz.

Primarul Timişoarei a atras atenţia că nerespectarea măsurilor care intră în vigoare pe perioada carantinei îi va afecta pe toţi, fie printr-o carantină de şi mai lungă durată, prin pierderea de vieţi omeneşti.

Timişoara în carantină – apel la populaţie să respecte cu stricteţe noile măsuri impuse

Pe perioada celor 14 zile de carantină în municipiul Timişoara şi alte patru comune periurbane cu rată mare de infectare cu SARS-CoV-2 se interzic mai multe activităţi, potrivit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş, iar autorităţile fac apel la populaţie să respecte măsurile impuse.

„Având în vedere situaţia deosebit de gravă prin care trece acum sistemul local de sănătate, facem apel la populaţie să respecte cu stricteţe noile măsuri impuse, astfel încât, în cel mai scurt timp, rata persoanelor infectate să înceapă să scadă”, a transmis CJSU Timiş.

Pachetul de interdicţii cuprinde nouă direcţii, respectiv, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise; organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor; activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc; organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată; organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor; activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise; toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spaţii închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil; organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.

Prin excepţie de la prevederile menţionate, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 8 martie.

Începând cu data de 13 martie, ora 05.00, în zilele de sâmbătă şi duminică, centrele comerciale îşi vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepţia operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curăţătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă şi duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast-food). Îşi suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă şi duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.

Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenţii/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare îşi vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă şi duminică, cu excepţia operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curăţătoriilor, magazinelor care comercializează hrana pentru animalele de companie.

În cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş au fost invitaţi secretarul de stat Raed Arafat, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, Cristian Oancea, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, Dorel Săndesc, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu, şi şeful Secţiei de boli infecţioase a Spitalului „Victor Babeş”, Virgil Musta.

În completarea acestor măsuri, prefectul de Timiş, Zoltan Nemeth, a purtat în ultimele 24 de ore discuţii cu vicepremierul Dan Barna şi la nivelul Ministerului Sănătăţii, astfel încât, în cel mai scurt timp, se va trimite spre Timişoara un număr mai mare de doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a putea accelera campania de imunizare a timişenilor.

Te-ar mai putea interesa și
Tableta Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 este disponibilă la precomandă într-un pachet ce include gratuit tastatura touchpad
Tableta Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 este disponibilă la precomandă într-un pachet ce include gratuit tastatura touchpad
Tableta Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 este disponibilă la precomandă, până în data de 28 aprilie, pe Mi-Home.ro, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net....
Producătorul de baterii ROMBAT a primit autorizația finală de la ANRE pentru centrala fotovoltaică de 4,2 MW de la Bistrița
Producătorul de baterii ROMBAT a primit autorizația finală de la ANRE pentru centrala fotovoltaică de 4,2 MW de la Bistrița
Proiectul centralei fotovoltaice a ROMBAT de la Bistrița, de 4,2 MWp și aproape 20 de milioane de lei, despre care compania ...
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Un procent de 71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul ...
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Compania Farmec anunță că a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 358 de milioane de lei (peste 71 de milioane ...