Ce afaceri au făcut marii procesatori de lapte anul trecut. Producătorul de brânzeturi autohton Mirdatod a avut creșteri de 70%

Într-un an în care piața laptelui de consum a sărit de pragul de 2 miliarde de lei conform datelor Euromonitor, după o creștere de 13,8% în valoare și 1,2% în volum, cei mai mari 14 jucători din piață au raportat afaceri cu până la 70% mai mari și marje ale profiturilor de până la 8%. Cu un an în urmă au fost și marje de 23%.
Alina Stanciu - joi, 27 iul. 2023, 22:06
Ce afaceri au făcut marii procesatori de lapte anul trecut. Producătorul de brânzeturi autohton Mirdatod a avut creșteri de 70%

Albalact, Covalact, Dorna Lactate și Lactate Harghita, patru dintre companiile care fac parte din grupul francez Lactalis și care au ca obiect de activitate fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, au raportat anul trecut afaceri cumulate de peste 1,6 miliarde de lei, cu 21,6% mai mari decât cu un an în urmă.

Dintre toate aceste companii, Albalact a depășit pragul de 1 miliard de lei cifră de afaceri, după o creștere de aproximativ 27% a rulajului net și cu 21% a profitului net. Compania are o marjă a profitului de 2%.

La rândul său, Covalact a raportat afaceri de 261,8 milioane de lei cu 9% peste 2021, însă a devenit neprofitabilă (minus 205.000 de lei) față de un profit de 5,8 milioane de lei în 2021.

Rulajele Dorna Lactate au crescut și ele cu 16%, până la 212,5 milioane de lei, compania devenind profitabilă, cu un plus net în valoare de 1,2 milioane de lei față de o pierdere de 4,4 milioane de lei în 2021.

Nu în ultimul rând, Lactate Harghita a avut afaceri de 55,9 milioane de lei, cu 7% peste 2021 și 5% marjă de profit.

Din grup mai face parte și Rarăul S.A. dar această companie nu și-a raportat până la publicarea acestui articol rezultatele financiare pe site-ul ANAF. În 2021, compania a avut afaceri de 127,3 milioane de lei.

Grupul Lactalis deține în România companiile Albalact, Covalact, Dorna Lactate, Rarăul, Lactate Harghita, Lactalis România, Parmalat România și Lactalis Logistic și reunește peste 2.300 de angajați, șapte branduri românești (LaDorna, Albalact, Covalact, Zuzu, Fulga, Rarăul, Poiana Florilor) – inclusiv mărci regionale (precum Friss, comercializat în județele Harghita și Covasna) – și branduri internaționale (President, Galbani, Santal).

Amintim că în iulie 2020, grupul Lactalis a anunțat închiderea unităților de producție Floreni și Vatra Dornei din cadrul societății Dorna Lactate, urmare a unui proces de eficientizare. Brand-ul LaDorna și societatea Dorna Lactate și-au continuă, însă, existența în România, iar portofoliul de lactate LaDorna a fost preluat de  celelalte fabrici românești ale grupului.

Ca și în 2021, al doilea cel mai mare procesator de lactate din România este Danone, cu afaceri de 932,8 milioane de lei anul trecut, cu 35% peste 2021 și o marjă de profit de 1% raportat la cifra de afaceri.

Nu în ultimul rând, Fabrica de Lapte Brașov, parte a Grupului Hellenic Dairies și producătorul brandului Olympus, a terminat 2022 cu afaceri de 749,3 milioane de lei, cu 25% peste 2021, și o marjă de profit de 4%, după ce a ajuns la profit net de 27,8 milioane de lei, față de 5,3 milioane de lei în 2021.

 

Cum au evoluat afacerile companiilor românești

Deși topul celor mai importanți procesatori din industria lactatelor este dominată de branduri internaționale, există și câțiva jucători locali care și-au făcut loc printre cei mai mari.

Simultan, cel mai mare procesator de lapte cu capital autohton, deținut de antreprenorul Florin Herbai, a raportat anul trecut, potrivit datelor Ministerului de Finanțe, afaceri de 440,3 milioane de lei, cu 40% peste 2021. Compania și-a majorat profitul net cu aproximativ 84%, până la 36,3 milioane de lei ceea ce înseamnă că a avut o marjă de profit net de 8%.

Urmează Carmo-Lact-Prod, business-ului familiei Neagoș (Ioan și Alin) și al lui Eugen Creosteanu, potrivit termene.ro. Compania care fabrică sub brandul Monor într-o unitate de procesare în localitatea Monor, Bistrița Năsăud, a raportat anul trecut afaceri de 209,4 milioane de lei, cu 32%peste 2021 și un profit net de 8,8 milioane de lei, cu 91% peste 2021, ceea ce reprezintă o marjă de 4% din cifra de afaceri.

De asemenea, Prodlacta S.R.L., afacerea familiei Selegean (Cristian și Teodora) din Arad, potrivit termene.ro a avut rulaje de 142,7 milioane de lei, cu 34% mai mult decât anul anterior și un profit net de 2,1 milioane de lei, cu 241% peste 2021. Compania a avut o marjă de profit de 1%.

Nu în ultimul rând, producătorul de brânzeturi Mirdatod a familiei Todoran a înregistrat în 2022 afaceri de 112,4 milioane de lei, cu 70% mai mult decât anul trecut. Dintre toți procesatorii, Mirdatod a avut și cea mai mare creștere a profitului net. Producătorul a avut profit de 22,4 ori mai mare decât în 2021, ajungând la o marjă de profit de 6%.

Sursa: Ministerul de Finanțe

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor de Paşte, suma totală necesară pentru plata în avans a pensiilor fiind......
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat ...
Scenaristul Aaron Sorkin pregătește un nou film cu privire la rolul Facebook în atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie 2021
Scenaristul Aaron Sorkin pregătește un nou film cu privire la rolul Facebook în atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie ...
Aaron Sorkin, scenaristul premiat cu Oscar pentru "The Social Network", pregăteşte un nou film care va explora responsabilitatea ...