Ce alternative există pentru WhatsApp: Top aplicaţii sigure pe care le puteţi utiliza

Chiar dacă noile reglementări ale serviciului de mesagerie instant Whatsapp nu se aplică în Europa, foarte mulţi utilizatori, inclusiv din România, îşi dezinstalează aplicaţia de teama că va colecta prea multe date pe care le trimite către Facebook. Acest lucru îi determină pe oameni să caute opțiuni alternative. 
Economica.net - vin, 15 ian. 2021, 20:44
Ce alternative există pentru WhatsApp: Top aplicaţii sigure pe care le puteţi utiliza

WhatsApp înregistrează în prezent peste două miliarde de utlizatori la nivel mondial. Totuşi, instalările înregistrate zilnic au scăzut cu 7% în intervalul 6-9 ianuarie, potrivit companiei de cercetare a pieţei Apptopia.

Aplicaţia va avea începând cu 8 februarie un nou set de condiţii de utilizare, care prevăd transmiterea informaţiilor colectate către Facebook, companie care deţine WhatsApp. Astfel, Facebook va avea acces la datele tranzacţiilor din interiorul aplicaţiei, IP-urile şi datele de identificare ale device-urilor, mişcări ce fac parte din noua strategie de monetizare a WhatsApp. 

Serviciul de mesagerie a fost cumpărat de compania lui Mark Zuckerberg în 2014. La acea vreme, acesta le-a spus utilizatorilor că datele lor vor fi păstrate private și nu vor fi partajate cu noua sa companie-mamă. De fapt, aplicaţia împarte anumite date cu Facebook încă din 2014, însă utilizatorii aveau până acum opţiunea de a refuza acest lucru.

Conform noilor clauze, datele personale ale utilizatorilor WhatsApp urmează să fie transferate către Facebook, gigantul american având în vedere mai multe aspecte, printre care se află procesarea datelor tranzacţiilor rezultate din noile funcţii de shopping din cadrul aplicaţiei. Cei care nu sunt de acord cu noile condiţii, nu au altă aternativă decât să renunţe la WhatsApp şi să migreze către un serviciu similar.

Mai jos găsiţi o listă cu aplicaţii populare alternative:

Signal
Signal folosește sistemul Open Whisper pentru a cripta automat end-to-end toate conversațiile. Cheile de criptare sunt stocate pe telefoanele și computerele utilizatorilor, minimizând riscul ca acestea să fie falsificate. De asemenea, veți fi informat dacă se schimbă oricare dintre cheile de criptare ale contactelor dumneavostră.

Utilizatorii se pot verifica reciproc utilizând fie o parolă formată din cifre, fie scanând un cod QR, ceea ce înseamnă că Signal nu deşine aproape niciun fel de date despre utilizatori.

Aplicația nu stochează metadate, jurnale sau informații despre utilizatorii săi. De asemenea, nu stochează o copie a contactelor, conversațiilor, locațiilor, numele profilului, avatarul, apartenența la grup sau titlurile grupului.

Chat-urile nu sunt salvate în mod implicit, dar puteți alege să le copiați într-un cloud securizat, dacă doriți.

Există, de asemenea, o setare care vă permite să primiți mesaje „sigilate” de la non-contacte cu care nu v-ați partajat profilul, o opțiune care vă ascunde adresa IP și o opțiune de mesaje autodistructive care dispar complet după un timp stabilit.

Telegram
Telegram folosește propriul serviciu de criptare end-to-end numit MTProto. Cu toate acestea, nu este în întregime open source.

Sistemul său implicit de mesagerie prin chat în cloud nu este criptat de la un capăt la altul (end-to-end), iar chat-urile sunt stocate pe serverele Telegram și copiate pe un cloud. Aceasta înseamnă că Telegram poate avea acces la mesajele utilizatorilor.

Cu toate acestea, are și o opțiune de chat secret, care este criptată. Mesajele trimise prin chat-ul secret pot fi citite numai pe dispozitivul către care le-ați trimis.

La fel ca Signal, puteți trimite și mesaje autodistructive care vor dispărea după un timp stabilit.

Telegram copiază agenda utilizatorului pe serverele sale și nu criptează temeinic toate metadatele. Una peste alta, are mai puține caracteristici de securitate decât Signal.

Ambele aplicaţii se bucură în prezent de creşteri seminificative de download-uri. Signal a anunţat o creştere de 7,5 milioane de descărcări, cu 4.200% mai mult decât săptămâna trecută, iar Telegram a raportat un plus de 9 milioane de instalări, în creştere cu 91% pe App Store şi Google Play.

Threema

Threema promite confidențialitate completă. Listele dvs. de contacte și informațiile despre grup sunt stocate exclusiv pe telefonul utilizatorului, nu în aplicație. Mesajele sunt șterse imediat ce au fost livrate. În plus, vă puteți conecta la persoane care utilizează un ID Threema din 8 cifre în locul unui număr de telefon, protejându-vă în continuare confidențialitatea. Puteți verifica contactele cu coduri QR unice.

Threema oferă criptare end-to-end pentru toate tipurile de mesaje, inclusiv textele, apelurile vocale, fișierele partajate și chaturile de grup. Chiar criptează mesajele de tip status, astfel încât nimeni să nu poată urmări ceea ce postezi. Mesajele pot fi citite numai de către expeditor și destinatar.

Puteți utiliza în siguranță Threema în browser. La fel ca WhatsApp, aplicația oferă funcții de formatare, precum și trimiterea de locații și fișiere. Spre deosebire de WhatsApp, utilizatorii pot crea sondaje și pot lăsa feedback „like” pentru mesaje individuale. Puteți chiar să ascundeți anumite chat-uri și să le protejați prin parolă.

Threema are sediul în Elveția, care este cunoscută pentru legile sale pro-confidențialitate. Dar trebuie să ştiţi că nu este gratuită.

Wire

Protejată de legile europene privind stocarea datelor, Wire este o aplicație de mesagerie sigură, cu criptare end-to-end. Oferă conturi personale gratuite și varianta de business plătită, cu suport și caracteristici suplimentare. Wire se mândrește cu comunicații video și video clare.

De asemenea, acceptă partajarea de fișiere multimedia și filtrarea audio. Disponibil pentru toate platformele importante, vă puteți conecta la contul dvs. de pe opt dispozitive sincronizate.

Puteți formata textul cu caractere aldine și cursive și puteți crea liste în chat-uri. De asemenea, veți putea optimiza dimensiunile fișierelor pentru partajarea ușoară și puteți seta temporizatoarele să șteargă mesajele pentru a adăuga încă un strat de confidențialitate.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...