CE anchetează contractele de distribuţie încheiate de Apple cu operatorii telecom

Comisia Europeană (CE) a început o anchetă pentru a stabili dacă Apple şi-a utilizat influenţa pentru a impune condiţii incorecte operatorilor de telecomunicaţii mobile care vând iPhone, potrivit The Guardian.
Economica.net - vin, 31 mai 2013, 14:38
CE anchetează contractele de distribuţie încheiate de Apple cu operatorii telecom

Operatorii telecom au primit de la CE un chestionar pe această temă, obţinut de The Guardian de la o sursă apropiată situaţiei.

Companiile trebuie să răspundă întrebărilor Comisiei până la 17 iunie.

Apple susţine că contractele cu operatorii corespund în totalitate legislaţiei locale, inclusiv în UE.

Aserţiunea că Apple deţine o poziţie dominantă este dificil de argumentat, deoarece liderul pieţei telefoanelor mobil este Samsung Electronics.

În preambulul chestionarului se arată că executivul UE verifică un posibil comportament anti-concurenţial în UE sau în Zona economică europeană în ceea ce priveşte distribuţia smartphone-urilor Apple şi limitarea sau blocarea anumitor funcţii tehnice ale Iphone-urilor.

Comisia este în posesia unor informaţii care arată că Apple şi operatorii de reţele mobile au încheiat acorduri de distribuţie care ar putea conduce la excluderea altor producători de smartphone-uri de pe piaţă.

Există de asemenea semnale că anumite funcţii tehnice ale iPhone sunt dezactivate la anumite produse Apple în anumite ţări europene.

Printre altele, CE întreabă operatorii dacă au fost obligaţi să se angajeze contractual la achiziţia unui număr minim de iPhone-uri într-o anumită perioadă de timp, precum şi care este raportul dintre cererea pentru smartphone-ul Apple şi acest volum minim.

Totodată, Comisia vrea să afle conform căror criterii s-a ajuns la o astfel de clauză a volumului minim şi care sunt consecinţele nerespectării unui astfel de angajament.

CE încearcă să stabilească şi dacă operatorii s-au angajat contractual faţă de Apple să acorde tratament preferenţial iPhone-ului, prin practici precum refuzul de a promova produse concurente către posesorii de dispozitive Apple. Şi în acest caz, Comisia este interesată de consecinţele refuzului unui operator de a accepta astfel de condiţii.

Alte întrebări transmise de CE operatorilor se referă la modalitatea şi criteriile prin care se stabileşte nivelul reducerilor acordate clienţilor la achiziţionarea unui dispozitiv Apple împreună cu un abonament.

„Este compania dumneavoastră obligată să ofere servicii superioare abonaţilor care utilizează iPhone, faţă de clienţii care utilizează produse concurente, de la alte companii? (…) Este compania dumneavoastră obligată să se angajeze în vreun fel în ceea ce priveşte nivelul discountului acordat pentru iPhone? (…) Aveţi informaţii cu privire la cât de importantă este acordarea unei reduceri de către operator pentru intrarea pe piaţă a unui producător de smartphone-uri? Cât la sută din smartphone-urile pe care le comercializaţi sunt vândute cu discount?”, se spune în chestionar.

Comisia mai vrea să ştie dacă Apple impune în acordurile de distrubţie cu operatorii clauze de tipul „furnizorului favorizat” sau clauze de nediscriminare, conform cărora ofertele care includ iPhone-ul să fie cel puţin la fel de atractive ca ofertele pentru smartphone-uri concurente.

Te-ar mai putea interesa și
Șase constructori de motoare s-au înscris să participe în competiția Formula 1 din 2026, când va intra un nou regumalemnt în vigoare
Șase constructori de motoare s-au înscris să participe în competiția Formula 1 din 2026, când va intra un nou regumalemnt ...
Şase furnizori de motoare, între care Honda, s-au înscris la startul sezonului 2026 din Formula 1, care va avea un nou regulament privind motoarele, conform unei liste publicate vineri de......
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
Compania Națională e Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astpzi că, prin intermediul Direcției Regionale ...
BMW își extinde investițiile în Mexic
BMW își extinde investițiile în Mexic
Grupul Bayerische Motoren Werke (BMW) a anunțat că va investi 800 de milioane de euro (866 de milioane de dolari) în statul ...
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenţionări Cod portocaliu de viscol, în zece judeţe, ...