Ce șanse de creștere au euro, leul, aurul și bursele în săptămâna necazurilor Chinei

Leul pare să se fi oprit doar pentru moment din deprecierea faţă de francul elveţian (CHF) undeva la 3,6 lei/CHF, în timp ce moneda europeană a găsit suport la nivelul de 1,316 dolari pentru un euro. Problemele euro provin din dificultăţile economiilor zonei euro (Euroland). China opreşte scumpirea aurlului cu încetinirea economiei sale. La Bursa din Bucureşti, oboseala creşterilor din primele două luni ale anului provoacă deja corecţii.
Adrian N. Ionescu - lun, 05 mart. 2012, 16:36
Ce șanse de creștere au euro, leul, aurul și bursele în săptămâna necazurilor Chinei

Suportul întâmpinat de depecierea monedei europene la nivelul de 1,316 dolari/euro a întors piaţa peste pragul de 1,32.

„În zona 1,316 – 1.304 avem o importanta confluenţă de suporturi (de susţinere a cuirsului monedei europene, vezi şi mai jos, acpitolul DIDACTICE). Aşadar, moneda unica ar putea încă să îşi revină în forţă de aici şi să îşi continuie creşterea spre maxime 1,357 dolari/euro.

Aşteptăm cu interes reacţia preturilor în urmăatoarele două şedinţe“, scria, luni dimineaţă, Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities Cluj Napoca, în raportul său săptămânal.

 

Leul contra Francul elveţian

 

Cât priveşte perechea franc elveţian – leu (CHF/RON), piaţa s-ar putea desprinde „mai degrabă brusc“ de nivelul de 3,6 – 3,62 lei/franc elveţian.

„În 30 ianuarie spuneam că penetrarea nivelului 3,6 ar antrena o severă fază de depreciere a leului în faţa francului. Nu am avut trecerea hotărâtă care să se califice ca penetrare, astfel că am redefinit pragul critic în zona 3,6 – 3,62 lei/CHF“, a mai adăugat analistul BT Securities.

 

Aurul

Cotaţia metalului preţios ameninţă să scadă sub pragul de la 1.700 de dolari pe uncie (o uncie de aur are 31,1034 grame), din cauza ştirii că strategii Chinei au stabilit cea mai mică rată de creştere a economiei din ultimi 7 ani.

Căderea ar putea trimite preţul aurului tocmai spre suportul de la 1.678, după ce a fost compromis cel de la 1.715 doalri pe uncie, potrivit analiştilor de la SSIF Broker Cluj Napoca.

 

Bursa din Bucureşti

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat confuz prima zi a săptămânii, fără a pune în pericol tendinţa de creştere pe termen mediu pe care BT Securities o certificase săptămâna trecută.

Cel mai bun indiciu despre viitor îl dă Indicele BET FI, al societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea (FP), care coborâse sub pragul de 26.0000 de puncte, încă destul de confortabil peste suportul crucial de la 25.000 de puncte.

O suport important se poate opune, din punct de vedere tehnic, scăderii (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, de ce).

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), care sunt cele mai căutate de investitorii străini şi, de aceea, BET Fi este în centrul atenţiei analiştilor.

În cadrul tendinţei anuale crescătoare, care tocmai a fost confirmată există valuri de creşteri mai mici , urmate de scăderi. „E posibil ca actualul val de creştere să se încheie pe la 27.000, de unde, după uşoare corecţii, ar mai urma un avânt până în zona 29.000 – 31.000 de puncte“, spune raportul BT Securities.

O eventuală cădere sub 25.000 de puncte ar întâmpina obstacole la la 23.500, mai precizează Dan Rusu.

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT
Toate cele de mai sus nu sunt sugestii şi nici recomandări de investiţii. Responsabilitatea deciziilor aparţine celor care le iau, în funcţie de propria toleranţă la risc şi indiferent dacă s-au simţit inspiraţi sau nu de acest articol.
Te-ar mai putea interesa și
Anunț important de la PPC (fosta Enel) în aceste zile caniculare
Anunț important de la PPC (fosta Enel) în aceste zile caniculare
Un număr de 47 de magazine ale PPC Energie și PPC Energie Muntenia din București și mai multe orașe ale țării au deschis puncte de adăpostire pe timp de caniculă, unde persoanele care......
Meta negociază preluarea a unui pachet de 5% din acțiunile producătorului de ochelari Ray-Ban
Meta negociază preluarea a unui pachet de 5% din acțiunile producătorului de ochelari Ray-Ban
Gigantul social media Meta Platforms poartă discuţii pentru preluarea unei participaţii de aproximativ 5% la EssilorLuxottica, ...
Companiile Rețele Electrice obțin credite de 1 miliard de lei de la un consorțiu de bănci condus de BERD, pentru a finanța programele de investiții
Companiile Rețele Electrice obțin credite de 1 miliard de lei de la un consorțiu de bănci condus de BERD, pentru a finanța ...
Companiile Rețele Electrice, parte a Grupului PPC, au semnat astăzi contracte de creditare în valoare de un miliard de ...
Christine Lagarde (BCE): Avem deschise toate opțiunile la următoarea reuniune de politică monetară din septembrie
Christine Lagarde (BCE): Avem deschise toate opțiunile la următoarea reuniune de politică monetară din septembrie
Următoarea reuniune de politică monetară de la Banca Centrală Europeană va fi una deschisă tuturor opţiunilor, chiar ...