UPDATE CE: Apple are de plătit 13 mld. euro în Irlanda, în contul taxelor evitate. Compania a anunţat că va contesta decizia

Economica.net
30 08. 2016
apple_irlanda_35604000
Foto: Mecanismul prin care Apple a evitat plata corectă a taxelor în Irlanda, potrivit Comisiei Europene

Sancţiunea uriaşă impusă Apple în Irlanda ar putea fi redusă, dacă alte state UE decid să oblige compania la astfel de plăţi în contul taxelor din urmă.

Potrivit Comisiei Europene, Apple a reuşit să-şi reducă la 0,005% – 1% rata de taxare a profiturilor realizate în Europa, graţie unui acord încheiat cu guvernul irlandez.

Atât Apple, cât şi guvernul irlandez vor contesta în justiţie decizia CE.

Datorită regimului fiscal relaxat şi flexibil, Irlanda găzduieşte sediile europene a numeroase corporaţii transnaţioanle, din domenii precum IT, farmaceutic sau financiar.

Războiul Comisiei Europene împotriva practicilor prin care multinaţionalele reuşesc să evite plata taxelor prin redirecţionarea profiturilor către jurisdicţii unde beneficiază de rate de impozitare mai reduse a ajuns şi în Luxembourg, unde sunt anchetate companii precum Amazon.com şi McDonald’s, sau în Olanda, unde sunt vizate afacerile Starbucks, potrivit Reuters.

Cea mai mare plată impusă până acum de CE unei companii în urma unei astfel de investigaţii este de 300 de milioane de euro, bani datoraţi de grupul suedez de inginerie Atlas Copco pentru încorporarea afacerilor în Belgia.

Apple a înregistrat anul trecut, la nivel global, un profit net de 18 miliarde de dolari, cel mai mare din istorie, şi a acumulat o rezervă de lichidităţi de peste 230 de miliarde de dolari, cea mai mare parte din bani – 92,8% – fiind ţinuţi în subsidiare din afara SUA, inclusiv paradisuri fiscale cu rată de taxare zero.

Potrivit raportului financiar pe trimestrul al doilea, Apple a plătit taxe în valoare de 2,67 miliarde de dolari şi a rămas cu un profit net de 7,8 miliarde de dolari.

În anul 2014, Comisia Europeană a acuzat Irlanda că ocoleşte regulile internaţionale privind colectarea taxelor printr-un acord care permite Apple să ferească de impozitare profituri de zeci de miliarde de dolari. În schimb, Apple menţine în Irlanda cartierul general al operaţiunilor din Europa şi creează acolo locuri de muncă.

Irlanda a acuzat imediat Bruxellesul de imixtiune în afacerile interne. „(Contestarea deciziei CE în justiţie) este necesară pentru a proteja integritatea sistemului nostru fiscal, pentru a asigura companiilor siguranţă şi predictibilitate în ceea e priveşte taxele, şi pentru a combate extinderea reglementărilor UE privind ajutorul de stat până în punctul în care ar afecta taxarea profiturilor, o chestiune de competenţa statelor membre”, a declarat ministrul irlandez al Finanţelor, Michael Noonan, într-un comunicat citat de Reuters.

Irlanda are o rată efectvă de taxare a profitului de 12,5% şi a precizat că acordul cu Apple contestat de CE nu mai este valabil, iar decizia Comisiei nu va avea niciun efect pentru celelalte companii care operează în ţară.

Apple este cel mai mare angajator din Cork, Irlanda, unde are aproximativ 5.000 de angajaţi, reprezentând un sfert din numărul total de salariaţi ai companiei din Europa. Compania a precizat anterior că plăteşte taxa de 12,5% pe toate profiturile realizate în Irlanda.

Nivelul relativ scăzut al taxei pe profit reprezintă un pilon al politicii economice irlandeze de mai bine de 20 de ani şi a atras numeroase multinaţionale interesate să facă afaceri în UE, care astăzi asigură peste 10% din locurile de muncă din ţară.

Washingtonul s-a pronunţat săptămâna trecută în privinţa campaniei dusă de Comisia Europeană împotriva practicilor de evitare a plăţii taxelor. Departamentul Trezoreriei din SUA, echivalentul ministerului finanţelor, a publicat săptămâna trecută un raport care acuză Comisia Europeană că se îndepărtează de practicile internaţionale în domeniul taxării profituilor şi că investigaţiile de aest gen vor avea un impact disproporţionat asupra companiilor americane.