CE aprobă un ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei pentru închiderea a trei mine ale CNH

Comisia Europeană (CE) a aprobat un ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei (circa 270 de milioane de euro) pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive din unităţile Petrila, Uricani şi Paroşeni ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH).
Economica.net - mie, 22 feb. 2012, 12:15
CE aprobă un ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei pentru închiderea a trei mine ale CNH

Măsura este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat deoarece sprijinul financiar acordat pentru acoperirea costurilor de producţie va scădea progresiv, iar România s-a angajat să adopte măsuri complementare pentru diminuarea impactului social şi de mediu al închiderii minelor, se arată într-un comunicat al CE.

O decizie din 2010 a UE privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive permite autorităţilor publice să acorde, în anumite condiţii, până în 2018, ajutoare pentru a susţine acest proces.

CNH, deţinută integral de stat, deţine în prezent şapte unităţi de producţie de cărbune – Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani -, iar România a decis să închidă trei dintre aceastea. Prima, Petrila, va fi închisă până la sfârşitul anului 2015, iar celelalte două, Uricani şi Paroşeni, până la sfârşitul anului 2017.

România s-a angajat, de asemenea, să susţină angajaţii care urmează să fie concediaţi şi reconversia profesională a acestora, pentru a-i ajuta să-şi găsească un loc de muncă în afara industriei cărbunelui.

FMI a solicitat Guvernului să înceapă, până la sfârşitul lunii septembrie, procedurile de lichidare a CNH, după ce activele neviabile vor fi separate de cele considerate valoroase, relevă scrisoarea de intenţie convenită în urma misiunii din ianuarie-februarie.

Documentul arată că Guvernul este obligat să transfere cel târziu în luna februarie către ANAF activele neviabile ale CNH. Scrisoarea mai prevede că minele viabile vor fi „oferite printr-un proces de licitaţie” deschis şi transparent.

În toamna anului trecut, Guvernul şi FMI) au convenit ca active ale exploatărilor miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani să fie transferate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin executare silită, în contul datoriilor bugetare ale companiei. Cele trei exploatări sunt considerate mine neviabile, activele preluate de ANAF urmând să fie transferate la Ministerul Economiei şi închise, până în anul 2018, prin intermediul unei societăţi care urmează să fie înfiinţată.

Conform înţelegerii de anul trecut cu FMI, minele considerate viabile ale CNH ar urma să fie incluse în Complexul Energetic Hunedoara, alături de termocentralele Paroşeni şi Mintia.

Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia, compus din SNLO şi termocentralele Craiova, Turceni şi Rovinari, vor fi privatizate până la sfârşitul acestui an, conform calendarului actual. Compania Naţională a Huilei este inclusă pe lista societăţilor de stat monitorizate de FMI.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...