CE ar putea aproba ajutorul de salvare a Complexului Energetic Hunedoara săptămâna viitoare – Concurenţă

Aprobarea Comisiei Europene /CE/ privind ajutorul de salvare a Complexului Energetic Hunedoara, în valoare de 98,476 milioane lei, ar putea fi transmisă autorităţilor române în cursul săptămânii viitoare, a declarat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Economica.net - joi, 16 apr. 2015, 11:52
CE ar putea aproba ajutorul de salvare a Complexului Energetic Hunedoara săptămâna viitoare - Concurenţă

‘Unele companii de stat care poluează producând electricitate sunt obligate de legislaţie să cumpere un drept de poluare, care se numeşte certificat de emisie. În caz contrar, sancţiunile sunt foarte aspre. Hunedoara nu are bani să cumpere aceste certificate şi, dacă luna asta nu le cumpără, va primi o sancţiune foarte mare. Atunci, Guvernul a hotărât că se va acorda un ajutor de salvare pentru Hunedoara. Cu banii acordaţi, ei pot să cumpere certificate de emisie. Comisia /Europeană, n.r./ e dispusă să aprobe acest ajutor, a fost notificată. Sperăm să primim aprobarea Comisiei Europene săptămâna viitoare (…)’, a spus Chiriţoiu.

Oficialul a adăugat că, după aprobarea CE, va fi acordat ajutorul financiar, iar în termen de şase luni de la acel moment trebuie întocmit un plan de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara, scrie Agerpres.

‘În momentul în care avem aprobarea formală a Comisiei, se va da ajutorul, ei vor cumpăra certificatele de emisie, după care în termen de şase luni trebuie să venim cu un plan de restructurare care să viabilizeze această companie şi să fie capabilă să se descurce singură. Acest plan trebuie să-l producem în cel mult şase luni şi trebuie aprobat de Comisia Europeană, iar implementarea lui va fi monitorizată de aceeaşi Comisie Europeană. În principiu, nu poţi da ajutor de stat după ajutor de stat şi există regula ‘Prima şi ultima dată”, a subliniat preşedintele autorităţii de concurenţă.

Conform unui proiect de OUG publicat pe site-ul Ministerului Energiei, Complexul Energetic Hunedoara ar putea primi, la cerere, de la Ministerul Finanţelor Publice, un ajutor de salvare în limita sumei de 98,476 milioane lei, în tranşe, în condiţii de piaţă, din veniturile din privatizare înregistrate în contul general al Trezoreriei Statului, pe o perioadă de 6 luni.

Ajutorul de stat individual pentru salvare se acordă în scopul acoperirii necesarului de lichidităţi pentru cheltuielile curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de 6 luni de la acordare, inclusiv cele necesare achiziţionării de către beneficiar a deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, necesare pentru a răspunde cerinţelor legale privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Împrumutul se va acorda în condiţii de piaţă, ca urmare a realizării unei analize economico-financiare de către EximBank, în vederea stabilirii clasei de risc a societăţii şi a marjei de dobândă peste ROBOR, comunicate de Banca Naţională a României, cu 3 zile înainte de data acordării tranşelor de împrumut. EximBank va percepe societăţii un comision de analiză în conformitate cu prevederile procedurii de acordare de sub-împrumuturi de către Ministerul Finanţelor Publice.

MFP va încheia, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la solicitarea scrisă formulată de societate, câte o convenţie de împrumut, în care vor fi precizate drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi termenii şi condiţiile de acordare şi derulare a tranşelor de împrumut. Rambursarea împrumutului se va efectua integral, în termen de 6 luni de la acordarea acestuia împreună cu dobânda aferentă într-un cont distinct deschis la Trezoreria Operativă Centrală codificat cu codul de identificare fiscală al acesteia. Societatea poate rambursa împrumutul anticipat parţial sau integral în conformitate cu prevederile convenţiei de împrumut.

Dobânda reprezintă venit al bugetului Trezoreriei Statului, se plăteşte la data scadenţei împrumutului şi se calculează începând cu data acordării împrumutului prin aplicarea dobânzii prevăzute la soldul împrumutului cu convenţia număr de zile calendaristice/360.

Pentru neplata la termen a împrumutului şi a dobânzilor aferente se calculează o dobândă de întârziere, la nivelul dobânzii prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe zi de întârziere, până la data stingerii obligaţiei. Dobânda de întârziere reprezintă venit al bugetului Trezoreriei Statului.

În termen de 3 zile lucrătoare de la alimentarea acestui cont, Ministerul Finanţelor Publice, prin direcţia de specialitate, stinge obligaţiile de plată ale Societăţii în următoarea ordine: dobânzile de întârziere, dobânzile şi ratele de capital.

Societatea are obligaţia de a prezenta MFP planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană până la data scadenţei împrumutului. În baza acestui plan de restructurare, Ministerul Finanţelor Publice, la solicitarea societăţii, poate prelungi perioada de acordare a împrumutului, conform planului de restructurare, în aceleaşi condiţii de dobândă, prin act adiţional la convenţia de împrumut. În situaţia în care societatea nu prezintă planul de restructurare până la data scadenţei împrumutului, aceasta este obligată să achite împrumutul şi dobânzile la scadenţă.

În termen de 6 luni de la momentul acordării ajutorului de stat individual pentru salvare, societatea va prezenta un plan de restructurare care să asigure viabilitatea pe termen lung a societăţii şi care este notificat Comisiei Europene în vederea autorizării. De asemenea, tot în termen de 6 luni de la momentul acordării ajutorului de stat individual pentru salvare, societatea nu prezintă un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligată să prezinte un plan de lichidare.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...