CE ar putea decide în cazul de poziţie dominantă a Google până în septembrie-octombrie – Oficial Allegro Group

Economica.net
09 05. 2014
google_76317200

‘Nu avem nimic împotriva Google să facă bani din activitatea sa de publicitate, însă vrem să existe posibilitatea ca orice consumator să aleagă şi să se aplice principiul de non-discriminare atunci când se accesează motorul de căutare. S-au purtat discuţii cu Google pe acest subiect, dar decizia va aparţine Bruxellesului şi ar putea fi luată cel mai probabil până în septembrie-octombrie. O rezolvare a situaţiei poate dura şi mai mult’, a spus Sherwood.

La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat că aşteaptă în continuare să negocieze cu Google pe cale amiabilă în problema poziţiei sale dominante de piaţă, înainte de aplicarea de sancţiuni financiare.

‘Eu aştept o ultimă ocazie de a încerca să rezolvăm problema’, a declarat comisarul, într-o conferinţă de presă, întrebat despre stadiul anchetei antitrust în care compania este acuzată de încălcarea normelor comunitare cu privire la concurenţă.

Oficialul a menţionat că au existat, până la acel moment, două runde de discuţii cu Google, de cea de-a doua declarându-se ceva mai mulţumit.

‘Aşteptăm o reacţie de la Google. (…) Nu sunt mulţumit. Dacă vom avea informaţii noi, veţi afla, dar azi nu am primit un răspuns. (…) Aştept această ultimă ocazie de a ajunge la o înţelegere’, a subliniat Joaquin Almunia.

‘Să vedem dacă Google îşi poate îmbunătăţi propunerile sau mergem pe traseul tradiţional’, a completat comisarul european.

Comisia Europeană a deschis o anchetă împotriva Google în noiembrie 2010, în urma mai multor reclamaţii împotriva motorului de căutare, printre care şi portalul internet Ciao, cumpărat de Microsoft în 2008. Au urmat şi alte plângeri, inclusiv una din partea Microsoft în 2011.

Bruxellesul critică Google pentru modul în care gigantul american îşi prezintă serviciile motoarelor sale de căutare, specializate în domenii precise, precum călătoriile sau restaurantele, cu scopul de a le asigura un ‘tratament preferenţial’ faţă de alte motoare de căutare specializate.

Pe plan local, Allegro Group România este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de comerţ electronic, cu un portofoliu sau platforme de e-commerce şi anunţuri de top: Autovit.ro, OLX.ro (fostul Mercador.ro) şi Compari.ro.

Allegro Group România face parte din grupul internaţional Allegro Group care, în 1999, şi-a început activitatea în comerţul electronic în Polonia. În prezent, grupul este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de e-commerce din Europa.