Ce argumente au parlamentarii pentru schimbarea statutului BNR şi ce spune consilierul lui Mugur Isărescu

Iniţiativa legislativă lansată de senatoarea Cristiana Anghel vizează modificarea statutului BNR, care aşa cum se prezintă acum încalcă articolul 117 din Constituţie. Principalele modificări vizeză articolul 25 din statut care prevede că BNR nu răspunde civil sau penal, limitarea mandatelor membrilor Consiliului de Administraţie şi publicarea declaraţiilor de avere ale acestora. Adrian Vasilescu de la BNR spune că un punct de vedere oficial va fi prezentat doar după votul CA-ului şi doar în plenul Parlamentului. El precizează că o astfel de iniţiativă a mai existat şi că BCE şi CE nu şi-au dat avizul pentru asemenea modificări.
Gabriela Ţinteanu - mar, 19 apr. 2016, 10:25
Ce argumente au parlamentarii pentru schimbarea statutului BNR şi ce spune consilierul lui Mugur Isărescu

Senatoarea Cristiana Anghel ne-a declarat că iniţiativa sa legislativă implică modificarea statutului BNR, deoarece forma în care a fost adoptat acesta în legislatura lui Adrian Năstase încalcă articolul 117 din Constiuţie, fiind promulgat printr-o lege ordinară, în condiţiile în care instituţiile autonome administrative ale statului funcţionează în baza unei legi organice. Senatoarea susţine că, potrivit actualului statut, nimeni nu are voie să intervină în componenţa Consiliului de Administraţie (CA) al BNR.

„Astfel, pentru abuzuri clare sau foarte grave, Parlamentul vota ca unul dintre membrii CA să plece din BNR. Prevalându-se de prevederile statutului BNR, membrul CA care rămânea fără susţinerea Parlamentului se ducea la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi revenea în funcţie, fără nici o susţinere a Parlamentului şi indiferent de faptul că BNR este o instituţie publică”, a declarat Cristiana Anghel.

Citeşte şi: Isărescu va fi demis dacă raportul BNR pică în Parlament, nu mai are voie la un nou mandat – proiect

Membrii CA ai BNR nu răspund civil şi penal pentru deciziile lor

În plus, la articolul 25 din statutul BNR, se stipulează că membrii CA nu răspund civil sau penal pentru consecinţele actelor lor dacă acestea s-au făcut cu bună-credinţă. În plus, dacă oricare dintre membrii CA ai BNR va avea probleme în instanţă, va fi apărat de un avocat plătit de BNR, în condiţiile în care toţi ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor statului, inclusiv ai Parlamentului, răspund penal şi îşi plătesc singuri avocaţii.

O altă modificare cerută de proiectul legislativ se referă la limitarea numărului de mandate ale membrilor CA la unul singur, de 5 ani. Prin statut, numărul de mandate ale membrilor CA nu este limitat, iar rapoartele prezentate de BNR Parlamentului au fost doar prezentate, Parlamentul neavând dreptul să respingă sau să aprobe respectivul raport, chiar dacă era vorba de pierderi sau profit, exact ca la prezentarea rapoartelor CSAT.

„Doar la membrii SIE mandatul nu este limitat. De aceea considerăm că membrii CA ai BNR trebuie să aibă un mandat limitat şi să îşi prtezinte şi ei ca toţi ceilalţi membri ai instituţiilor publice declaraţiile de avere şi de interese, pentru că, puterea absolută, compromite absolut!”, a declarat Cristiana Anghel.

Prin această lege, Parlamentul ar putea demite CA al BNR dacă Raportul anual de activitate al instituţiei ar fi respins de camerele reunite.

BNR trebuie să voteze în CA poziţia sa faţă de această lege

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a precizat că, pentru a exista un punct de vedere al băncii centrale asupra acestui proiect legislativ, ar trebui să se întruneascvă CA al BNR, să fie votat în în CA punctul de vedere şi abia apoi susţinut în plenul Parlamentului. Adrian Vasilescu şi-a exprimat punctul propriu de vedere asupra acestei legi şi a spus că, în trecut, a mai existat o încercare de modificare a statului BNR, dar tentativa nu a avut succes.„Nu poate fi făcut fără avizul Băncii Central Europene (BCE) şi Comisiei Europene (CE). La vremea respectivă s-au întrunit toţi guvernatorii băncilor centrale din Uniunea Europeană care au formulat o critică severă la iniţíativa de atunci a Parlamentului. Cu siguranţă şi o asemenea iniţiativă are nevoie de avizul CE şi BCE”, a declarat Vasilescu.

Acesta subliniază că proiectul  nu se întemeiază pe un temei legal sau ceva legat de activitatea BNR. „Merită să subliniez că acele dispoziţii din actuala lege a BNR se referă la un lucru foarte important care se regăseşte în politica tuturor băncilor centrale. Politica monetară se face fără aviz de la instituţiile statului şi nu prin vot popular, ci prin analize economice extrem de severe”, a declarat Consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Menţionăm că, Mugur Isărescu a intrat în Guinness Book drept cel mai longeviv guvernator din istoria unei bănci centrale. El este guvernatorul Băncii Naţioanale a României din 1990, post pe care l-a părăsitr temporar, cât timp a fost prim-ministru, timp de un an, în perioada 1999-2000.

 Vezi proiectul aici.

 

Te-ar mai putea interesa și
Centura Bucureşti Sud: Guvernul a aprobat exproprierea imobilelor situate pe coridorul aferent lărgirii la 4 benzi
Centura Bucureşti Sud: Guvernul a aprobat exproprierea imobilelor situate pe coridorul aferent lărgirii la 4 benzi
Guvernul a aprobat declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrărilor de utilitate publică de interes...
Sondaj: 80% dintre români sunt mulţumiţi de furnizorul de energie. Datele pot arăta că ei nu cunosc alternativele
Sondaj: 80% dintre români sunt mulţumiţi de furnizorul de energie. Datele pot arăta că ei nu cunosc alternativele
 Peste 80% dintre români se declară mulţumiţi de furnizorul lor actual de electricitate, însă aceste date pot arăta ...
Efectele Covid-19: Aproximativ 35% dintre angajaţi se gândesc să-şi schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni
Efectele Covid-19: Aproximativ 35% dintre angajaţi se gândesc să-şi schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni
Aproximativ 35% dintre angajaţi se gândesc să-şi schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni, în urma pandemiei, ...
Rabla 2021: Vom avea finanţare consistentă pentru schimbarea parcului auto. În luna martie pregătim toate programele – Barna
Rabla 2021: Vom avea finanţare consistentă pentru schimbarea parcului auto. În luna martie pregătim toate programele ...
Programele ce vor fi lansate în 2021 prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) sunt pregătite în luna martie, a ...