CE: Arieratele şi progrese limitate în zona companiilor de stat pot afecta deficitul bugetar

Acumularea de noi arierate, mai ales la nivel local, progrese limitate în restructurarea companiilor de stat şi noi corecţii în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene ar afecta deficitul bugetar al României, aflat sub 3% şi pe un trend descrescător, avertizează Comisia Europeană (CE).
Economica.net - vin, 03 mai 2013, 11:17
CE: Arieratele şi progrese limitate în zona companiilor de stat pot afecta deficitul bugetar

Tendinţa clară de menţinere a deficitului bugetar sub limita de 3% din PIB este una dintre condiţiile Comisiei pentru a recomanda Ecofin scoaterea României din procedura de deficit excesiv.

Executivul comunitar se aşteaptă ca deficitul bugetar să rămână sub 3% în perioada prognozată, 2013-2014, după ce România a reuşit să ajungă la 2,9% anul trecut, însă riscurile persistă.

„Principalele riscuri pentru buget în perioada prognozată sunt: noi posibile corecţii financiare legate de absorbţia fondurilor europene sau de finnaţarea de la bugetul de stat a unor proiecte prioritare; reluarea acumulării de arierate în a doua jumătate a anului 2013 şi posibil în 2014, mai ales la nivel local; precum şi progrese limitate în restructurarea companiilor de stat, care ar putea pune presiune pe buget”, se arată prognoza economică de primăvară a executivului comunitar.

Impactul bugetar al corecţiilor financiare pe fonduri europene decise la sfârşitul anului trecut a fost compensat de veniturile din vânzarea de licenţe de telecomunicaţii.

CE anticipează un deficit bugetar de 2,6%, calculat conform standardelor ESA95, pentru anul în curs şi de 2,4% pentru anul următor. Precedentul raport privind perspectivele economice la nivelul UE, publicat la începutul anului, lua în calcul un deficit bugetar de 2,4% pentru acest an şi de 2,2% pentru anul următor.

„În urma alegerilor de la sfârşitul anului trecut, Guvernul a adoptat bugetul în februarie 2013, ţintind un deficit de 2,4%. Totuşi, câştigurile din prioritizarea proiectelor de investiţii şi impactul pachetului de măsuri privind veniturile sunt estimate, în prezent, să fie mai limitate decât a fost luat în calcul anterior”, se arată în raportul Comisiei.

Deficitul bugetar pentru anul următor, susţinut de accelerarea dezvoltării economice şi presupunând menţinerea actualelor politici, este prognozat la 2,4%, în timp ce datoria publică urmează să se stabilizeze sub 39% din PIB în perioada 2013-2014.

Ministerul Finanţelor Publice a informat la începutul anului că Ecofin ar putea adopta în mai-iunie decizia finală de abrogare a deficitului excesiv, după confirmarea datelor privind execuţia bugetară şi în funcţie de o analiză privind posibilitatea ca România să aibă o tendinţă clară pe termen mediu de a menţine deficitul sub limita de 3% din PIB.

După îndeplinirea acestor condiţii de către România, CE ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii deficitului excesiv, cu o decizie finală în lunile mai – iunie.

Decizia Ecofin privind existenţa deficitului excesiv în cazul României a fost adoptată în iulie 2009. Ea a fost determinată de faptul că România înregistrase în 2008 un deficit de 5,4% din PIB. În consecinţă, România a trebuit să adopte măsuri severe de scădere a deficitului în domeniul salarizării în sistemul public, schimbări în sistemul de pensii, precum şi alte măsuri menite să reducă dezechilibrele majore reflectate inclusiv în deficiul contului curent extern.

Bugetul general consolidat a înregistrat anul trecut un deficit calculat pe cash de 2,5% din PIB, uşor peste ţinta stabilită cu Fondul Monetar Internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...