Omniasig, firma care plăteşte cel mai rapid daunele RCA. Topul celor mai buni şi mai rau-platnici asigurători

Conform datelor furnizate de ASF, trei mari asigurători au despăgubit peste 80% din dosarele de daună aferente poliţelor RCA în termen de 6-7 zile. Omniasig a plătit 88,9% din dosarele într-o perioadă medie de 6,03 zile, Uniqa -87,35% din dosare în 6,73 zile, iar Allianz Ţiriac în 6,93 zile. La polul opus, City Insurance, Carpatica Asig şi Asirom sunt companiile cu cele mai mari întârzieri la plată.
Gabriela Ţinteanu - joi, 25 aug. 2016, 12:34
Omniasig, firma care plăteşte cel mai rapid daunele RCA. Topul celor mai buni şi mai rau-platnici asigurători

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a realizat, în premieră, o analiză aprofundată a modului de soluţionare a dosarelor de daună aferente poliţelor auto obligatorii RCA deschise de societăţile de asigurare în semestrul II al anului 2015.

Astfel, la nivelul pieţei RCA, din analiza datelor raportate de societăţile de asigurare rezultă că durata medie de plată a dosarelor de daună este de 19,33 zile/dosar, iar pentru 51,16% din total dosare achitate plata a fost efectuată în termenul legal de 10 zile prevăzut în normă.

Conform analizei realizată de ASF, societăţile a căror durată medie de plată depăşeşte termenul de 10 zile sunt: City Insurance S.A. – 50,47 zile/dosar, Carpatica Asig S.A. – 24,38 zile/dosar şi Asirom VIG S.A. – 22,63 zile/dosar.

Cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună a fost înregistrată de societatea Omniasig VIG S.A., respectiv 6,03 zile/dosar, un procent de 88,90% din dosarele de daună RCA fiind achitate în termenul mai mic sau egal de 10 zile.

Cele mai mari procente de dosare întârziate la plată (plătite peste termenul legal de 10 zile) au fost înregistrate la City Insurance S.A. (80,63% din dosarele plătite), la Carpatica Asig S.A. (80,11% din dosarele plătite) şi la Asirom VIG S.A. (59,99% din dosarele plătite). Pentru restul societăţilor procentul dosarelor achitate cu întârziere este sub 43%.

Referitor la durata medie de soluționare a dosarelor de daună, raportată la termenul maxim de soluţionare a daunelor de 3 luni de la data avizării prevăzut de normă rezultă că durata medie de soluționare a dosarelor este de 62,64 zile/dosar, iar 77,97% dintre dosarele de daună RCA plătite au fost soluționate într-un termen mai mic sau egal cu 3 luni, conform normelor legale.

Singura societate a cărei durată medie de soluţionare a dosarelor depăşeşte termenul legal de 3 luni (90 de zile) este City Insurance S.A. – 98,46 zile/dosar. Pentru celelalte societăţi durata medie de soluţionare se încadrează în termenul legal de 3 luni, înregistrând valori cuprinse între 44,97 şi 67,60 zile/dosar. ASF a demarat deja un control inopinat la City Insurance S.A. cu privire la această situaţie.

Potrivit legislației în vigoare, asigurătorii RCA au obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru daunele suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliță de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă.

Consiliul ASF a decis introducerea raportărilor trimestriale pe această temă, precum şi integrarea analizei în Raportul de piaţă trimestrial/semestrial, în condițiile în care dezdăunarea este obiectivul principal în apărarea drepturilor asiguraţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...