Ce au făcut românii cu telefonul mobil în 2015

Peste opt milioane dintre utilizatorii activi de servicii de telefonie mobilă din România nu folosesc internet mobil în bandă largă, relevă datele din raportul ANCOM pe semestrul al doilea al anului trecut. Tot mai mulţi români optează pentru abonamente, iar traficul de net mobil s-a dublat.
Economica.net - lun, 16 mai 2016, 09:21
Ce au făcut românii cu telefonul mobil în 2015

Numărul total de utilizatori activi de telefonie mobilă din România (cartele SIM active) a crescut în 2015 cu 1%, la 23,1 milioane. Se remarcă o creştere puternică de popularitate a abonamentelor, în timp ce cartele preplătite au făcut un pas în spate.

Astfel, numărul de abonamente active a crescut anul trecut cu 8%, la 10,7 milioane, în timp ce numărul de cartele preplătite active a scăzut cu 5%, la 12,5 milioane, potrivit datelor ANCOM.

Din total abonamente, 7,8 milioane sunt pe persoană fizică, în creştere cu 12,3% faţă de 2014, în timp ce abonamentele contractate pe persoană juridică au ajuns la 2,9 milioane, în coborâre cu 1,2%.

Abonamentele au devenit tot mai atractive odată cu creşterea popularităţii pachetelor integrate de servicii fix-mobil (telefonie, internet, televiziune), dar şi datorită preţului piperat al smartphone-urilor de top, care devin mult mai accesibile odată cu reducerea oferită de operatori la semnarea unui contract pe doi ani.

Din totalul de 23,1 milioane de utilizatori activi de servicii de telefonie mobilă, peste opt milioane nu folosesc netul mobil broadband, reiese din datele ANCOM. Numărul total al utilizatorilor de internet mobil în bandă largă a urcat anul trecut cu 22%, la 14,7 milioane. Netul pe telefon este mult mai prevalent în rândul utilizatorilor cu abonament – 9 milioane din totalul de 10,7 milioane folosesc internet broadband, în urcare cu 40% faţă de 2014 – în timp ce dintre cei 12,5 milioane de utilizatori de cartele prepaid doar 5,7 milioane accesează internetul în bandă largă, cu 1% mai mulţi decât în 2014.

Un român a efectuat în medie anul trecut trafic mobil de 491,5 MB pe lună, aproape dublu faţă de 266,2 MB în 2014, iar traficul total de internet realizat în reţelele mobile din România a crescut în 2015 la 99.000 TB, faţă de 46.000 TB în anul anterior.

Românii au vorbit anul trecut pe mobil 70 de miliarde de minute, cu 4% mai mult decât în 2014, din care 3,7 miliarde de minute reprezintă trafic internaţional, în creştere cu 76%, în principal datorită abonamentelor cu minute în UE incluse. Traficul efectuat de români către alte reţele mobile a ajuns la 14,9 miliarde de minute. Peste jumătate din traficul total de voce a fost realizat în 2015 de către utilizatorii de abonamente.

Numărul de mesaje SMS trimise a crescut în 2015 cu 3%, la 20 de miliarde, 85% dintre ele în aceeaşi reţea.

Durata medie a unui apel din România a ajuns la 2 minute şi 32 de secunde, iar traficul mediu lunar de voce per utilizator a crescut anul trecut cu 7 minute, la 4 ore şi 13 minute. Un român trimite în medie 74 de mesaje SMS lunar.

Piaţa românească de telefonie mobilă este împărţită de patru operatori mari: Orange, Vodafone, Telekom şi RCS & RDS (prin Digi Mobil).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Aproape jumătate dintre cumpărători achiziţionează produse din magazinele fizice, tendinţa fiind în creştere – PwC
Aproape jumătate dintre cumpărători achiziţionează produse din magazinele fizice, tendinţa fiind în creştere – PwC
Tendinţa clienţilor de a cumpăra bunuri din magazine fizice continuă să crească spre nivelul de dinainte de pandemie, ...
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Renault a dezvăluit astăzi numele viitorului său SUV care, din primăvara anului viitor, va înlocui modelul Kadjar.
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni,  6.12.2021
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 6.12.2021
ROBOR creşte iarăşi. Indicii la trei şi şase luni atinge cele mai mari valori din 20 martie 2020 şi până acum.