Ce vor prelua statul și fermierii pentru a continua producția de zahăr la fabrica din Luduș. Situația financiară a Tereos anul trecut

Compania Tereos România SA, prin care grupul francez Tereos controlează fabrica de zahăr de la Luduș, a continuat să piardă din vânzări în 2021, anul în care a confirmat retragerea din piața locală. Producătorul este pe pierderi din 2014, dar a redus din ele în 2021, și are datorii cu peste 24% mai mari față de 2020.
Alina Stanciu - joi, 02 iun. 2022, 21:55
Ce vor prelua statul și fermierii pentru a continua producția de zahăr la fabrica din Luduș. Situația financiară a Tereos anul trecut

Tereos Romania, compania care operează fabrica de zahăr Luduș și care va fi preluată de Ministerul Agriculturii și o asociație de fermieri,  a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 158 de milioane de lei, cu 0,52% mai puțin decât în 2020, în timp ce pierderile au scăzut la 7 milioane de lei, de la 25,6 milioane de lei cu un an în urmă ( minus 72,6%).

Potrivit termene.ro, compania înregistrează pierderi din 2014 când a raportat un minus de 24,8 milioane de lei la o cifră de afaceri de 184,8 milioane de lei, în timp ce rulajele s-au înscris pe un trend descendent începând cu 2016. Excepție a fost în 2019 când afacerile producătorului au crescut cu 5,4% față de 2018, până la 180,5 milioane de lei.

Cel mai bun an pentru Tereos în România a fost 2016, când rulajele s-au cifrat la 238,3 milioane de lei.

Compania avea în 2021 un număr mediu de 174 de angajați, cu 10 mai puțini decât în 2020.

Datorii cu peste 24% mai mari față de 2020

În ceea ce priveșe datoriile (datorii financiare, datorii comerciale şi datorii calculate) un subiect de îngrijorare pentru fermierii care ar urma să preia fabrica de procesare sfeclă de zahăr, acestea s-au ridicat anul trecut la 196,9 milioane de lei, față de 158,3 milioane de lei în 2020 și 158 de milioane în 2019, potrivit termene.ro. În schimb, activele, adică resursele pe care le deține compania și care ar trebui să  genereze beneficii economice viitoare, au crescut la peste 224 milioane de lei, față de 183,5 milioane de lei cu un an în urmă.

Astfel, solvabilitatea companiei ( active totale/datorii totale) a ajuns la 113,8% față de 115,9% anul trecut, conform calculelor termene.ro. În 2020, media sectorială pe grupa CAEN din care face parte Tereos SA era de 172,3%

Solvabilitate este un indicator financiar care evidențiază capacitatea unei firme de a face față scadențelor pe termen mediu şi lung și depinde de mărimea datoriilor și de costul îndatorării. Solvabilitatea urmăreşte capacitatea firmei de a-şi achita obligaţiile totale din resurse totale, pe baza indicatorului putându-se evalua riscul incapacităţii de plată pe termen lung (insolvabilitatea sau risc de faliment). În mod uzual se recomandă un intervalul de siguranţă financiară de 150%-300% cu o tendință de creşere.

Risc mare de insolvență

Potrivit unei analize Termene.ro, Tereos SA are un scor de insolvență de 1,35  adică unul foarte mare. Scoringul este calculat utilizând formula derivată din „Altman Z score”, precisă în aproximativ 70%-80% din cazuri.

Modelul oferă două rezultate semnificative : probabilitate sau improbabilitate de insolvenţă; pot exista însă situaţii incerte, metoda de calcul nefiind concludentă.

Tereos România SA, filiala locală a procesatorului francez de zahăr, a produs anul trecut 37.735 tone de zahăr din sfeclă, din cele peste 110.000 de tone de zahăr realizate în România, în total. Până în anul 2021, zahărul obținut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

În aprilie 2022, Adunarea Generală Extraordinară a Socoetății a aprobat închiderea tuturor liniilor de activitate ale societății (inclusiv liniile de producție, ambalare, logistică) și inițierea, în etape, a procesului de concediere colectivă.

În plus, a împuternicit Consiliului de Administrație să transforme și/sau să valorifice și/sau să transfere în orice mod activele companiei, inclusiv prin dezasamblări, demolări. De asemeneam Consiliul a fost împuternicit, după caz, să transefere active către terțe părți sau afiliați ai societății și să  negocize/semneze/modifice orice contracte privind valorificarea și lichidarea activelor sau încetarea contractelor în vigoare și îndeplinirea oricăror formalități în legătură cu acestea.

Până la ora actuală însă, managementul societății pretinde că nicio componentă a fabricii nu a fost dezmembrată, dezafectată sau vândută. Conform unui comunicat MADR,  François Queva, CEO Tereos România, a infirmat toate zvonurile vehiculate în spațiul public legate de închiderea fabricii, menționând că angajamentul luat în fața ministrului Agriculturii, încă din luna aprilie, privind disponibilitatea vânzării acestei unități de producție către statul român a rămas neschimbat.

Închiderea fabricii de zahăr Tereos înseamnă că România va rămâne într-o singură unitate de procesare sfeclă de zahăr, în condițiile în care doar Agrana mai procesează sfeclă  în unitatea sa de la Roman. Peste 500 de cultivatori de sfeclă  rămân astfel fără contracte .

În fabrica de la Buzău, Agrana procesează zahăr brut din trestie și a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 675,5 milioane de lei, cu 11,1% sub nivelul lui 2020, și un profit net de 19,5 milioane de lei față de pierderi de 15,9 milioane de lei anul anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...