CE confirmă: Spania se cufundă într-o nouă recesiune

Vestea venită de la Bruxelles, prin intermediul Eurostat, potrivit căruia deficitul public al Spaniei a fost de 8,5% în 2011, iar ţara cade din nou în recesiune, este anunţată marţi de principalele cotidiene spaniole, însă este comentată diferit. Astfel, dacă cele cu vederi de stânga se rezumă la a prezenta cifrele şi faptele, cele apropiate dreptei politice arată spre fosta guvernare socialistă, pe care o consideră responsabilă pentru situaţia actuală a ţării.
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 08:28
CE confirmă: Spania se cufundă într-o nouă recesiune

Spania se cufundă în a doua recesiune din ultimii trei ani, iar scăderea economiei se accelerează cu fiecare trimestru, scrie cotidianul El Pais, pe baza datelor Eurostat, care arată că deficitul public a ajuns la 8,5% în 2011, şi că scăderea consumului, deşi s-a atenuat, continuă să înregistreze date negative. De asemenea, mai arată Eurostat, rata şomajului va atinge 24%, scrie Agerpres.

PSOE le cere oamenilor să iasă în stradă, când UE îi acreditează înşelăciunea, titrează cotidianul El Mundo, după ce unul dintre membrii marcanţi ai principalului partid din opoziţie, Elena Valenciano, le-a cerut familiilor să „se apere de guvern”, pentru că sunt „înşelate”. Pe de altă parte, mai notează acelaşi cotidian spaniol, secretarul general al partidului de la guvernare /Partidul Popular/, Maria Dolores de Cospedal, arată că „datele deficitului confirmă înşelăciunea guvernării anterioare” şi că „datele pe care executivul le-a trimis la Bruxelles erau reale”, acuzându-i pe socialişti drept responsabili de „cea mai proastă moştenire” lăsată unui nou guvern.

Europa confirmă înşelăciunea contabilă din partea PSOE, scrie în aceeaşi termeni şi cotidianul ABC, cu precizarea că actualul premier, Mariano Rajoy, a primit de la predecesorul său, Jose Luis Rodriguez Zapatero, un deficit de peste 26 de miliarde de euro. Cotidianul menţionat mai arată că dacă guvernarea anterioară ar fi respectat limitele de deficit impuse de Bruxelles (6% în 2011, n.r.) Spania ar fi avut acum mai puţin deficit decât Marea Britanie.

PSOE chiar a minţit în privinţa cifrei deficitului, anunţă cotidianul La Razon pe prima pagină a ediţiei tipărite de marţi, şi arată de asemenea că Bruxellesul confirmă faptul că deficitul înregistrat de Spania a fost de 8,5% din PIB în 2011, şi nu de 6%, aşa cum a spus guvernul socialist. Spania regresează, Rajoy accelerează, mai notează cotidianul spaniol, şi precizează că, pe fondul estimărilor de creştere negativă, premierul spaniol îşi va repeta angajamentul cu privire la respectarea obiectivului de deficit şi aplicarea reformelor.

Spania intră în a doua recesiune din ultimii 4 ani, PIB-ul a scăzut cu 0,4%, anunţă la rândul său cotidianul catalan El Periodico. Acesta informează de asemenea că Bruxellesul confirmă faptul că Spania a terminat anul 2011 cu o deviere bugetară de 8,5% din PIB, aşa cum anunţa guvernul conservator de la Madrid.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru premierul britanic, ”epoca de aur” cu China s-a încheiat
Pentru premierul britanic, ”epoca de aur” cu China s-a încheiat
Premierul britanic Rishi Sunak a afirmat luni seară că "epoca de aur" dintre Marea Britanie şi China s-a încheiat, susţinând o abordare mai pragmatică a "provocării sistemice" prezentate de......
SUA vor debloca un ajutor de urgenţă pentru infrastructura energetică a Ucrainei
SUA vor debloca un ajutor de urgenţă pentru infrastructura energetică a Ucrainei
Statele Unite ar urma să anunţe marţi un ajutor financiar "substanţial" acordat Ucrainei pentru a o sprijini să facă ...
Carburanții s-au ieftinit din nou, azi. Motorina coboară din nou spre pragul de opt lei pe litru
Carburanții s-au ieftinit din nou, azi. Motorina coboară din nou spre pragul de opt lei pe litru
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a continuat și azi seria de ieftiniri ale carburanților auto, ...
Japonia vizează un buget al apărării la 2% din PIB până în 2027
Japonia vizează un buget al apărării la 2% din PIB până în 2027
Premierul japonez Fumio Kishida a cerut guvernului să pregătească o creştere a bugetului apărării la 2% din PIB-ul ...