Ce cred şefii spionilor americani că va urma în următorii 20 de ani

Patru „megatendinţe“ vor caracteriza politica internaţională până spre 2030, potrivit raportului Consiliului Naţional al Informaţiilor din SUA. Cererea tot mai mare de energie, apă şi hrană va afecta evoluţiile unei lumi în care noile tehnologii de comunicare vor da mai multă putere fiecăruia dintre cetăţenii lumii. Polii de putere politică la nivelul planetei se vor multiplica, făcând mai dificilă coexsitenţa paşnică.
Adrian N. Ionescu - lun, 07 ian. 2013, 22:21
Ce cred şefii spionilor americani că va urma în următorii 20 de ani

O dată la patru ani, adică o singură dată într-un mandat prezidenţial, apare raportul Consiliului Naţional al Informaţiilor (National Intelligence Council) , o entitate consultativă de pe lângă Biroul Directorului Comunităţii de Informaţii  Naţionale (Ofice of the Director of the Intelligence).

Acesta este parte a puterii executive din SUA şi funcţionează ca vector de intergrare a  17  entităţi de informaţii şi contra informaţii ţi a Departamentelor Energiei şi al celui al Trezoreriei.

Raportul de la sfârşitul acestui an, Global Trends 2030: Alternative Worlds report, rezumă, în urma consultării cu şefii spionilor americani,  perspectivele lumii până în 2030.

 

Ce ar putea urma

Şefii spionilor americani văd 4 scenarii:

Cel mai rău scenariu este cel în care progresul se opreşte. Creşte riscul conflictelor interne în SUA, globalizarea stagnează;

Cel mai bun scenariu vede o colaborare fructuoasă între SUA şi China la nivel mondial;

sau

Inegalitățile explodează  pe măsură ce unele ţări devin marii câștigători ai globalizării iar altele – nu. Tensiunile sociale cresc şi, chiar dacă  SUA nu se dezangajează complet, nu mai este „polițistul global.”

– În fine, al patrulea scenariu vede o lume în care statele îşi pierd importanţa şi, ca urmare a noilor tehnologii, actorii nonstatali preiau responsabilitatea confruntării cu provocările globale.

Oricare din aceste tendinţe pot fi rezultatul următoarelor:

 

Megatendinţe

1. Creşterea puterii individuale.  „Capacitatea de reacţie a indivizilor va creşte accelerat, ca urmare a reducerii sărăciei, a creșterii clasei de mijloc, a nivelului de învățământ mai bun, a utilizării pe scară largă a noilor instrumente de comunicații și a noilor tehnologii industriale, ca şi datorită  avansurilor sistemelor de îngrijire a sănătăţii“, se spune în raportul  National Intelligence Council (NIC).

Analiştii americani consideră un fapt pozitiv această mega-tendinţă, dar se şi tem foarte mult de sursele de nelinişte politică cu mare potenţial mai ales în China.

„Creşterea puterii individuale într-o Chină cu două viteze sociale (cea rurală relativ înapoiată şi cea urbană , din marile metropole dezvoltate, n.r.) are o dinamică destabilizatoare mai mare decât pare“, scrie Ian Bremmer, într-unul din blogurile Reuters.

 

2. Difuzia puterii globale. Nu va fi nici o putere hegemonică. Puterea va trece către rețele și coaliții într-o lume multipolară“,  spune raportul  National Intelligence Council (NIC).

„Bine. Dar dacă puterea se îndepărtează de Statele Unite și aliații săi, încotro o va lua?“, se întreabă  Ian Bremmer.

NIC crede că China va oferi o treime din creșterea mondială până în 2025. Cum rolul SUA scade  pe scena mondială, nevoile economiei Chinei vor face ca liderii acesteia să se implice tot mai mult în zonele de conflict din lume, potrivit analistului Reuters.

 

3. Instabilitatea demografică.  Creșterea economică ar putea scădea în ţările cu grade mari  de îmbătrânire. 60% din populația lumii va locui în zone urbanizate. Migrația va crește.

Analistul de la Reuters este din nou îngrijorat de China. „Rata persoanelor ocupate faţă de pensionari va scădea de la 8 /1 la 2/1 până în 2040. Migraţia dinspre China rurală şi sărăcită spre China urbană şi bogată va  crea turbulenţe semnificative în mediul social şi economic chinez, scrie Ian Bremmer.

 

4. Filiera Hrană – Apă – Energie. „Cererea pentru aceste resurse va crește în mod substanțial cşi ca urmare a creșterii populației Planetei. Abordarea problemelor ce țin de una dintre mărfurile enumerate va influenţa cerea şi ofeerta pe pieţele celorlalte“, spune raportul NIC.
Ceea ce se întâmplă deja de câţi va ani se va amplifica. China şi India au 37% din populaţia planetei, dar nici 11% din resursele de apă proaspătă.

China „mănâncă“ un sfert din producţia globală de carne, adică 71 de milioane de tone anual.

 

Întrebări cruciale

Raportul National Intelligence Council (NIC) se întreabă dacă volatilitatea şi dezechilibrele dintre diferiţii jucători pe scena mondială şi intereselor lor vor duce la colaps, sau dacă o lume multipolară va conduce la un regres a ordinii economice globale.

Mai exact NIC vede, pe termen lung, o Chină democratică sau o Chină în colaps. Cu consecinţele de rigoare asupra restului lumii.

 

Se vor adapta guvernele și instituțiile lumii suficient de repede pentru a valorifica schimbarea în loc de a fi copleșite de ea?

Schimbările rapide de putere vor conduce la conflicte intrastatale și interstatale?

„Gândiţi-vă la Uniunea Sovietică din 1991 şi că acum China este pe cale să devină cea mai mare putere economică a lumii. Rezultă o mare varietate de evenimente , care vor avea un impact mult mai mare şi foarte diferit asupra lumii“, spune Ian Bremmer.

 

Instabilitatea regională, în special în Orientul Mijlociu și Asia de Sud, va produce insecuritate la nivel mondial?

Evoluţiile globale vor induce o anumită schizofrenie, cu ţările „îndreptate către China – economic, şi către SUA – pentru raţiuni de securitate“.

Prin urmare, „problemele lumii vor fi şi ale Orientului Mijlociu. Ceea ce nu înseamnă că această zonă nu va avea porţia ei de instabilitate“, comentează Ian Bremmer.

 

Vor putea  SUA să conlucreze cu noii parteneri pentru a reinventa sistemul internațional? „Sau, dacă relaţiile SUA cu China vor fi mai contencioase, vor putea SUA să lucreze în jurul Chinei “.

 

Biroul Directorului Comunităţii de Informaţii  Naţionale (Ofice of the Director of the Intelligence)  este o coaliție de 17 agenții și organizații, în cadrul puterii executive, care lucrează atât independent cât și în colaborare, pentru a colecta și analiza informații necesare în scopul întreținerii relațiilor externe și defăşurării activităților naționale de securitate ale SUA.

Membri Comunităţii Informaţiilor din SUA sunt:

 

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...