Ce cumpără marii investitori într-un an de criză

În ciuda diferenţelor de strategii de plasament, toate cele patru societăţi de investiţii financiare (SIF) care şi-au făcut public raportul pe 2011, au cumpărat acţiunile Fondului Proprietatea.  Totalul achiziţiilor SIF-urilor (fără Sif Oltenia) se apropie  de 350 de milioane de lei, în vreme ce vânzările sunt de peste două ori mai mari, dar nu din cauza anului de criză, ci a vânzării (de nevoie) a pachetelor de acţiuni BCR către Erste Bank
Adrian N. Ionescu - joi, 08 mart. 2012, 13:12
Ce cumpără marii investitori într-un an de criză

Investiţiile în Societăţi de investiţii financiare (SIF) devin, deja, expuneri indirecte tot mai mari  pe sectorul energetic românesc, pentru că, la rândul lor cumpără acţiuni la Fondul Proprietatea.

Cele patru SIF-uri au investit peste 50 de milioane de lei în acţiunile Fondului Proprietatea (simbol bursier FP), confirmând interesul pentru portofoliul acestuia, care este, deocamdată , singura cale de acces la acţiunile şi profiturile celor mai mari companii energetice (şi nu numai ) ale României, precum  Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile energetice.

Tocmai din cauza „expunerii Fondului Proprietatea pe sectorul energetic românesc, participația la Fond se poate considera ca o participație indirectă pe sectorul energetic, care nu a putut fi realizată pe alte căi, deoarece nu există o modalitate de a achiziționa direct acțiuni la mari producători de energie de genul Hidroelectrica sau Nuclearelectrica“, se spune în raportul administratorilor companiei.

Cele mai mari resurse pentru FP le-a alocat în  acest sens SIF Moldova (simbol bursier SIF2): 39,5 de milioane de lei, adică 31 % din totalul investiţiilor în acţiuni.

Investiţii mari în FP a făcut şi SIF Muntenia (SIF4), valoarea participației la FP crescând de la 11 la 27 de milioane lei în 2011. Asta nu înseamnă că achiziţiile SIF4 de FP au fost de 16 milioane, pentru că societatea avea acţiuni FP şi în 2010, cumpărate prin tranzacţii private. Atunci, însă, evaluarea lor era superioară celei de piaţă.

SIF Moldova (SIF2) a avut volumul cel mai mare de plasamente de anul trecut, aproape 130 de milioane de lei.

 

Societatea a cumpărat de 42 de milioane de lei acţiuni la Transgaz Mediaş (TGN), Transelectrica (TEL) şi OMV Petrom (SNP), dar şi la companii de pe pieţele străine, precum Gabriel Resources Canada, Barrick Gold Corporation, Newmont Mining Corporation.

 

„Continuarea procesului de creştere a expunerii pe sectorul energetic vizează, în principal, participarea la oferte publice iniţiate de autorităţile române (Romgaz, Transgaz, Petrom, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica”, spun în raportul lor administratorii SIF Moldova.

SIF Moldova a alocat cea mai mare proporţie din bugetul de investiţii, 33%, pentru sectorul energetic, dar nu a rezistat tentaţiei de a cumpăra acţiunile ieftine ale băncilor (BRD, Banca Transilvania, Erste Bank), care au absorbit  26% din totalul plasamentelor în acţiuni, sau peste 32 de milioane de lei.

 

Pariu pe bănci şi brokeri

 

Marii investitori cumpără şi acţiuni ale jucătorilor de pe piaţa de capital înşişi, precum cele două societăţi bursiere din ţară şi singura societate de brokeraj listată, SSIF Broker Cluj Napoca (BRK).

Pentru  acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ale BRK şi ale Depozitarului Central ( care face operaţiunile post-tranzacţionare  pentru piaţa din Bucureşti), SIF Moldova a dat 3,5 milioane de lei.

Şi SIF Muntenia (SIF4) a dat câteva milioane pentru acţiunile BRK şi la majorarea de capital a Bursei din Sibiu (SIBEX), care este specializată pe piaţa produselor derivate.

Pe Sibex şi pe acţiunile Unisem, Cemacon SIF4 a dat 11,4 milioane de lei. A mai investit şi într-o companie nelistată, Muntenia Medical Competences.

Şi SIF Transilvania (SIF3) a cumpărat acţiuni de mai multe milioane la BVB şi la Depozitarul Central.

SIF Muntenia se remarcă şi prin diversificarea portofoliului cu unităţi ale unor fonduri mutuale, pentru care a alocat peste 16 milioane de lei şi deţinea la finalul anului trecut în fonduri aproape  22 de milioane de lei.

Expunerea tutror SIF-urilor pe fonduri mutuale depăşes 67 de milioande de lei la sfârşitul anului trecut, dar crescuse deja până la 74 de milioane în ianuarie.

SIF Muntenia (SIF4) a făcut în total plasamente de circa 67 milioane de lei, din care 26,5 milioane s-au dus pe titlurile BRD, ale  Băncii Transilvania (TLV), Broker Cluj (BRK), ale transporatorului  prin conducte de ţiţei şi produse Conpet Ploieşti (COTE), ale Fondului Proprietatea (FP) şi Transchim (TRAI).

SIF Transilvania (SIF3) a fost a doua cea mai mare cumpărătoare de acţiuni dintre SIF-uri, cu plasamente de 117 milioane de de lei, dar principala atenţie a administratorlilor  care îşi au sediul în Braşov a fost finanţarea prin majorarede capital a companiilor din portofoliu pe care le controlează şi mai ales a celor din turism, pe care s-au dus 73 de milioande lei.

Au avut loc schimburi de acţiuni în valoare de 51,5 milioane de lei şi aporturui în numerar de 21 de milioane.

Principalele benficiare au fost Turism Lotus Felix Băile Felix (TUFE, 16,5 milioane  lei), Tuşnad Băile Tuşnad (TSND, 10,4) şi Orizont Turism Predeal (ORTU, 7,3).

SIF Transilvania a mai renunțat la dividendele în care s-ar fi putut transforma  rezervele încorporate în capitalul social de 30 de milioan de lei la THR Marea Neagră (EFO) şi de 4,5 milioane la Turism Covansna (TUAA).

În fine, SIF Banat Crişana (SIF1) se remarcă prin cea mai conservatoare poziţie, cu investiţii implicite şi mai degrabă involuntare cum a fost primirea de acţiuni gratuite la Banca Trasnilvania , ca urmare a majorării capitalului cu profitul.

Totuşi, SIF1 îşi menţine interesul pentru companiile farmaceutice, luând acţiuni de peste 3 milioane de lei la Biofarm Bucureşti (BIO), unde deţine unpachet de aproape 17% din totalul acţionilor BIO, şi de 1,1 milioane de lei la Zentiva (SCD).

 

Patru dintre cele mai mari deţineri din TOP 10 în portofoliul SIF1 sunt companii nelistate, care acoperă aproape 12 % din toalul activelor nete ale societăţii. Acestea sunt însă companii desprecare se ştiu puţine lucruri şi, poate cu excepţia Napomar Cluj Napoca, au numai o importanţă locală: Calipso Oradea şi Arta Culinară Cluj Napoca sunt firme de alimentaţie publică, iar Comalim Arad este pe piaţa imobiliară.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...