Atenţie la Bursă: ce cumpără şi ce acţiuni aruncă SIF-urile

Companiile care au afaceri legate de energie au fost pe primele locuri pe listele  de cumpărături din primul trimestru, ale celor mai mari investitori profesionişti din România. Cele mai vândute au fost acţiunile BRD, potrivit raportărilor societăţilor de investiţii financiare SIF Moldova, SIF Trasilvania şi SIF  Oltenia, cercetate de ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - joi, 07 iun. 2012, 21:00
Atenţie la Bursă: ce cumpără şi ce acţiuni aruncă SIF-urile

SIF Transilvania (SIF3) şi-a vândut mai mult de un sfert din pachetul de acţiuni BRD pe care îl deţinea la sfârşitul anului trecut, potrivit raportărilor de portofolii trimise la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la 31  martie 2012 şi 31 decembrie 2011.

La rândul lor, SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) şi-au continuat ajustarea de anul trecut a pachetelor de acţiuni  BRD, reducându-le cu peste 4%,respectiv cu 1,4%. Celelalte 2 SIF-uri nu au raportat detalii despre portofolii.

SIF-urile sunt cei mai mari investitori profesionişti din România, având portofolii în valoare de 1,1 până la 1,6 miliarde de lei fiecare, potrivit analizei ECONOMICA.NET.

Fondul Proprietatea (FP, ale cărui active sunt mai ales acţiunile companiilor energetice de stat), Electromagnetica şi Transelectrica au fost cele mai cumpărate acţiuni de către SIF-uri, în Trimestrul 1.

SIF Transilvania (SIF3) şi-a mărit cu 57% pachetul de acţiuni FP, iar SIF Moldova (SIF2) cu peste 3%.

Toate cele 3 SIF-uri active au cumpărat acţiuni ale Transelectrica (TEL), operatorul magistralelor naţionale de electricitate, ale cărui profituri depind de cantitatea de electricitate consumată, respectiv vehiculată în întreaga ţară.

Deţinerile de acţiuni ale companiilor de utilităţi, ca acelea ale Transelectrica sunt, în mod tradiţional, considerate potrivite pentru portofoliile pe termen lung, fiind rezistente la recesiune şi sensibile la creşterea economică.

Achiziţiile de acţiuni TEL s-au făcut, cel mai probabil, cu ocazia ofertei publice de vânare a unui pachet din acţiunile deţinute de stat.

Deţinerile de acţiuni Transelectrica (TEL) au crescut cu un sfert (24,9%) la SIF Moldova (SIF2), cu 17% la SIF Transilvania (SIF3) şi cu 14% la SIF Oltenia (SIF5).

Electromagnetica Bucureşti (ELMA) a beneficiat de o atenţie mai mare decât cea dată de SIF-uri unor companii mult mai relevante pentru sectorul energetic.

Electromagnetica (ELMA) este unul dintre furnizorii de rang mediu de energie electrică, cu o cotă de piaţă de circa 3%. Este însă un furnizor suficient de puternic ca să fie pe lista beneficiarilor preferenţiali de contracte la preţuri mici cu Hidrolectrica.

Totodată, fosta glorie a telefoniei româneşti (ELMA producea centrale telefonice înainte de 1989) este beneficară şi a programului de certificate verzi, pentru că  îşi dezvoltă capacitatea de producţie de energie electrică în lanţul de 10 microhidrocentrale de pe Valea Sucevei. Şi îşi propune să mai cumpere astfel de unităţi de producţie din alte zone, pe măsură ce Hidroelectrica le scoate la vânzare.

În fapt, SIF Moldova a fost consecventă propriei strategii de reorientare a portofoliului spre domeniul energetic şi şi-a majorat cu aproape 33% pachetul de acţiuni ELMA.

La rândul său, SIF Oltenia şi-a crescut deţinerea cu peste 18%. SIF Oltenia nu are o strategie orientată spre un anumit sector, în vreme ce SIF Tranilvania este cunoscută mai curând pentru expunerea sa pe sectorul turistic şi hotelier.

Dintre celelalte achiziţii ale SIF-urilor, se mai remarcă achiziţia SIF Transilvania (SIF 3) de acţiuni ale companiei care deţine Bursa de Valori Bucureşti (BVB).  SIF 3 şi-a majorat acest pachet cu 17%.

SIF Moldova a fost cea mai activă în privinţa vânzărilor, prin diminuarea pachetelor de actiuni deţinute la Dafora Mediaş, Oil Terminal şi Avicola Buzău, din nevoie de lichidităţi pentru plata dividendelor.

Aceeaşi nevoie le-a determinat pe SIF Oltenia şi pe SIF Banat Crişana să facă puţină curăţenie în portofolii şi  să-şi vândă, chiar zilele trecute, o bună parte din deţinerile la companii mici şi anonime ca EL-CO  Târgu Secuiesc sau Combimar Baia Mare.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...