CE deschide o anchetă asupra unei dispoziţii fiscale din Belgia care favorizează multinaţionalele

Comisia Europeană a deschis marţi o anchetă aprofundată privind o dispoziţie fiscală care există numai în Belgia şi de care beneficiază doar multinaţionalele, relatează AFP.
Economica.net - mar, 03 feb. 2015, 13:47
CE deschide o anchetă asupra unei dispoziţii fiscale din Belgia care favorizează multinaţionalele

Executivul european se îndoieşte că acest sistem aşa-numit ‘tax ruling’ este ‘conform’ cu regulile UE în materie de ajutoare de stat, care interzice acordarea de avantaje selective de care să beneficieze anumite companii în detrimentul altora, scrie Agerpres.

Practica vizată prevede posibilitatea de a deduce veniturile aşa-zise ‘excedentare’ din baza impozabilă a unei societăţi care aparţine unui grup multinaţional. Este vorba deci de beneficii pentru persoane juridice din Belgia care rezultă însă din apartenenţa la o multinaţională.

Pentru a beneficia de această deducere, firma trebuie să obţină acordul prealabil al administraţiei fiscale belgiene, prin intermediul unei decizii anticipate (tax ruling).

De acest regim par însă să beneficieze doar grupurile multinaţionale, întrucât companiile belgiene care nu îşi exercită activităţile decât în Belgia nu pot pretinde avantaje similare.

În plus, deducerile fiscale acordate prin intermediul acestei dispoziţii depăşesc în general 50% şi pot ajunge chiar până la 90% din beneficiile reglementate de ‘tax ruling’, subliniază Comisia, care îşi exprimă temerea că acest lucru ‘reprezintă o supraevaluare importantă a avantajelor reale care rezultă din apartenenţa la o multinaţională’.

‘Dacă temerile noastre sunt confirmate, acest sistem generalizat ar constitui o distorsiune gravă a regimului concurenţial’, a subliniat într-un comunicat Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă.

CE anchetează din iunie 2013 practicile fiscale ale unor ţări europene cu privire la marile companii. În decembrie 2014, după scandalul ‘LuxLeaks’ de evaziune fiscală masivă din partea multinaţionalelor care beneficiază de ‘tax ruling’ în Luxemburg, Comisia a extins sistemul de colectare de informaţii la toate statele UE.

Comisia a deschis patru anchete menite să determine dacă anumite companii au beneficiat de avantaje fiscale induse, respectiv Apple în Irlanda, Starbucks în Olanda, Fiat şi Amazon în Luxemburg.

De asemenea, LuxLeaks a determinat autorităţile europene să încerce să adopte un ansamblu de măsuri pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale în Europa.

Comisarul european responsabil de fiscalitate, Pierre Moscovici, a promis că executivul comunitar va prezenta în acest an o foaie de parcurs pentru ‘a lupta mai bine împotriva concurenţei fiscale neloiale, a erodării bazelor fiscale şi a transferului de beneficii’.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...