Ce deschideri plănuiesc marii retaileri în 2013

Anul acesta marii retaileri s-au întrecut în inaugurări  segmentul cel mai dinamic fiind cel al magazinelor de proximitate. 2013 se anunţă unul la fel de interesant, cu investiţii semnificative în extindere.
Alina Stanciu - mie, 26 dec. 2012, 23:06
Ce deschideri plănuiesc marii retaileri în 2013

Anul acesta a fost unul prolific pentru piaţa de retail, dacă ne uităm la numărul de unităţi deschise. Magazinele de mari dimensiuni au lăsat însă locul unităţilor mici de proximitate, retailerii internaţionali preferând să intre puternic în cartiere.

Politica cea mai agresivă a avut-o lanţul de supermarketuri Mega-Image deţinut de Delhaize Group, care a deschis pe bandă rulantă atât sub brandul Mega Image cât şi sub Shop&Go. Anul acesta, compania a ajuns la o reţea formată din 186 de unităţi dintre care 57 de format mic. Ultimele două unităţi, sub brandul Shop&Go, au fost inaugurate pe 21 decembrie în Bucureşti. În total, în ultimele 12 luni au deschis 81 de unităţi, dintre care 33 Mega Image şi 46 de Shop&Go. În 2011, compania a deschis 35 de magazine noi, dintre care doar 9 Shop&Go.

În ceea ce priveşte planurile pentru anul viitor, oficialii companiei susţin că este vorba despre informaţii momentan confidenţiale. Au declarat însă pentru ECONOMICA.NETcă vor anunţa noi deschideri în prima lună a anului viitor. Totuşi, Xavier Piesvaux, directorul general al reţelei declara în presă  în urmă cu câteva luni că este posibil ca reţeaua să atingă până la finalul lui 2013 cifra de 300 de magazine. 

Al doilea retailer din punct de vedere al numărului de magazine inaugurate anul acesta este Profi, deţinut de fondul de investiţii polonez Enterprise Investors. Profi a finalizat anul cu 149 de magazine, după ce a inaugurat 41 de unităţi anul acesta. Pentru anul viitor, planurile de extindere sunt cel puţin la nivelul acestui an. Compania a anunţat un plan de minimum 45 de unităţi în 2013 şi introducerea pe piaţă a două noi branduri de magazine- Loco (unităţi de mici dimensiuni situate în mediul rural) şi City (magazine de proximitate). Cele mai multe magazine se vor deschide sub brandul Profi.

2012 a fost un an al extinderilor şi pentru francezii de la Carrefour, care au investit cu precăderea pe segmentul magazinelor de proximitate. Astfel, au rebranduit unităţile Angst în Express, la final de an ajungând la 17 astfel de unităţi, faţă de 3 la finele lui 2011. De asemenea, retailerul a ajuns să opereze 65 de supermarketuri Carrefour Market, faţă de 45 cu un an în urmă. Pe segmentul de hipermarketuri, în cazul Carrefour nu s-a produs nicio modificare, astfel că au rămas cu cele 24 de magazine pe care le aveau şi în 2011.

Pentru 2013, Carrefour a anunţat deja că vor inaugura încă un hipermarket în Bucuresti, în centrul comercial dezvoltat de NEPI pe platforma fostei uzine Vulcan. Noul hipermarket Carrefour va avea o suprafaţă totală de 9.700 mp şi va fi inaugurat în trimestrul III 2013. Compania nu a dorit însă să ofere mai multe detalii legate de eventuale alte deschideri de magazine, motivând că informaţia este confidenţială.

Lidl a ajuns la o reţea de 155 de magazine, dup ce au inaugurat anul acesta 26 de noi unităţi. Compania a anunţat că pentru 2013 previzionează acelaşi ritm de creştere ca şi anul acesta. 

Anul trecut, Kaufland a fost campion la deschideri pe segmentul hipermarketurilor. Au tăiat 11 panglici şi au ajuns la 71 de magazine. Anul acesta, reţeaua a ajuns la un număr de 81 de magazine, sub previziunile companiei de la începutul anului când estimau că vor inaugura 15 unităţi anul acesta. Intrebaţi de ECONOMICA.NET despre planurile pentru anul ce va urma, oficialii companiei au specificat că nu doresc să facă publice aceste informaţii.

Billa, lanţul de supermaraketuri operat de grupul german Rewe a terminat acest an cu o reţra de 70 de magazine, iar oficialii companiei au anunţat că şi 2013 va fi unul al inaugurărilor. Ne vom continua planurile de expansiune până la finalul anului, cât și în 2013”, a declarat Sorana Georgia Director General BILLA România cu ocazia deschiderii ultimelor două unităţi Billa de anul acesta. Compania nu a dorit însă să dea mai multe detalii despre planurile lor. 

2013 va fi unul extrem de interesant şi pentru Auchan, ca urmare a preluării unităţilor Real de la grupul Metro. Compania se va concentra anul viitor pe rebrandingul celor 20 de magazine preluate de la Metro. Anul acesta, retailerul a inaugurat două unităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Peste 1,9 milioane de kg de deșeuri din materiale plastice şi reziduuri metalice contaminate cu substanţe periculoase au fost descoperite pe un vapor ce urma să ajungă în țară pentru a ajunge......
ONRC: 2.573 de firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în primul semestru din 2021
ONRC: 2.573 de firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în primul semestru din 2021
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele şase luni din 2021, cu 53,7%, ...
De astăzi, pot intra în Bulgaria prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet toate tipurile de autovehicule
De astăzi, pot intra în Bulgaria prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet toate tipurile de autovehicule
Punctul de Trecere a Frontierei Bechet (Romania) - Oryahavo (Bulgaria) este, începând de astăzi, 1 august, operaţional ...
Franţa mizează pe 50 de milioane de turişti străini în această vară
Franţa mizează pe 50 de milioane de turişti străini în această vară
Franţa, prima destinaţie turistică mondială, speră să primească în această vară un număr de 50 de milioane de ...