Ce dividende vor da anul viitor companiile de la bursă. Cele mai mari randamente

Cele mai rentabile dividende de anul viitor, în funcţie de preţul la care se vând acţiunile companiilor care le dau, sunt deja cele ale societăţilor de investiţii financiare (SIF), ale Fondului Proprietatea (FP) şi ale altor vedete ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit estimărilor analiştilor de la firma de brokeraj Intercapital Invest.
Adrian N. Ionescu - lun, 10 dec. 2012, 09:44
Ce dividende vor da anul viitor companiile de la bursă. Cele mai mari randamente

În ciuda incertitudinilor privind evoluţia economiei anul viitor, jucătorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cumpără discret acţiunile companiilor susceptibile să dea dividende mari, şi mai ales acţiunile ale căror preţuri sunt suficient de mici ca să aibă randamente de dividende mai mari decât dobânda la depozite.

Cel mai mare randament al dividendului este de 11,27% şi ar putea fi dat de producătoarea de material rulant Voestalpine VAE Apcarom Buzău (simbol bursier APC), potrivit estimărilor analiştilor de la firma de brokeraj Intercapital Invest.

În prezent, rata anuală medie a depozitelor bancare este de 6,06, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), iar dividendele se vor da anul viitor cel mai devreme în trimestrul al doilea, adică peste şase luni.

Prin urmare, ca să merite riscul presupus de investiţia la bursă, un randament de dividend satisfăcător ar trebui să fie cât mai mare faţă de 3%, câştigul brut din dobânda la depozite pe 6 luni.

Acţiunile APC sunt, însă, puţin lichide şi neatractive din această cauză (se găsesc greu de cumpărat şi sunt greu de văzut).

Astfel că, mai interesante sunt următoarele randamente în top,  cele ale SIF Transilvania (SIF3, 9,59%) şi SIF Muntenia (SIF4, 8,58%).

Urmează acţiunea unei alte companii relativ mici, Artego Tg Jiu (ARTE), care însă a fost una dintre cele mai tranzacţionare în acest an, din cauza tentativelor de preluare ostilă. Randamentul dividendului ARTE este de 7,57%.

Randamentul dividendului se calculează raportând valoarea acestuia, distribuită pentru o acţiune, la preţul de cumpărare al acţiunii. Valoarea reală a dividendului nu va fi cunoscută decât la primăvară, după ce va fi aprobată de acţionari.

Analiştii estimează, încă de pe acum, valoarea dividendului de anul viitor, aproximând cât din profitul din acest an va fi distribuit prin dividende, în funcţie de ratele de distribuire realizate în ultimii ani. În topul Intercapital Invest, au fost calculate trei randamente ale dividendelor nete, cu 3 rate de distribuţii din ultimii 5 ani: medie, maximă şi minimă.

Analiştii au folosit media ratelor de distribuire, „în condiţiile în care diferenţele dintre ratele minime şi cele maxime pot fi foarte mari şi pot distorsiona mediile. Creşterea ratei de distribuire ar trebui să vină în condiţiile creşteri profitului. Având în vedere perspectivele slabe de anul viitor, sunt preferabile ratele medii“, potrivit Danielei Ropotă, analist la Intercapital Invest.

În funcţie de ratele medii au şi fost ordonate randamentele în tabelul alăturat. Intercapital Invest le-a comparat cu rata de referinţă a BNR, de 5,25%, faţă de care, dintre cele 20 de comăpanii analizate, 12 ar avea randamente superioare.

Dintre vedete, mai sunt prezente în top dividende 2013, Fondul Proprietatea (FP) cu un randament de 6,24%, Transgaz (TGN, 5,58), Bursa de Valori Bucureşti (BVB, 5,5%), SIF Banat Crişana (SIF1, 4,16%), Biofarm Bucureşti (4,06%), Antibiotice Iaşi (ATB, 3,86%) şi SIF Oltenia (SIF5, 3,32%).

Detalii despre randamentele dividendelor pe 2013 de la BVB, precum şi despre modul de estimare a profitului pe 2013  pot fi consultate în raportul Intercapital Invest din kmarket.ro.

 

 


Te-ar mai putea interesa și
Şeful Enel: Pieţele energetice se vor confrunta cu „un an sau doi ani de volatilitate extremă”
Şeful Enel: Pieţele energetice se vor confrunta cu „un an sau doi ani de volatilitate extremă”
CEO-ul grupului italian de energie Enel, Francesco Starace, a declarat marţi, pentru CNBC, că turbulenţele de pe pieţele energetice ar putea persista pentru ceva timp, posibil un an sau doi....
Fermierii pot depune cererile privind ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor, până la 15 decembrie 2022
Fermierii pot depune cererile privind ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor, până la 15 decembrie 2022
Fermierii pot depune, până la data de 15 decembrie 2022, cererile anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul ...
Lukoil îşi va reorienta exporturile de petrol spre conducta CPC, din cauza sancţiunilor UE
Lukoil îşi va reorienta exporturile de petrol spre conducta CPC, din cauza sancţiunilor UE
Grupul petrolier rus Lukoil va înceta să mai exporte petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) începând din luna ...
Prosumatorii mici ar urma să se „lege” mai uşor la reţea, din vara viitoare. Lege nouă
Prosumatorii mici ar urma să se „lege” mai uşor la reţea, din vara viitoare. Lege nouă
Ordonanța de Urgență prin care se modifică legislația în domeniul regenerabilelor stabilește, cel puțin în teorie, ...