Ce dividende vor da anul viitor companiile de la bursă. Cele mai mari randamente

Cele mai rentabile dividende de anul viitor, în funcţie de preţul la care se vând acţiunile companiilor care le dau, sunt deja cele ale societăţilor de investiţii financiare (SIF), ale Fondului Proprietatea (FP) şi ale altor vedete ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit estimărilor analiştilor de la firma de brokeraj Intercapital Invest.
Adrian N. Ionescu - lun, 10 dec. 2012, 09:44
Ce dividende vor da anul viitor companiile de la bursă. Cele mai mari randamente

În ciuda incertitudinilor privind evoluţia economiei anul viitor, jucătorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cumpără discret acţiunile companiilor susceptibile să dea dividende mari, şi mai ales acţiunile ale căror preţuri sunt suficient de mici ca să aibă randamente de dividende mai mari decât dobânda la depozite.

Cel mai mare randament al dividendului este de 11,27% şi ar putea fi dat de producătoarea de material rulant Voestalpine VAE Apcarom Buzău (simbol bursier APC), potrivit estimărilor analiştilor de la firma de brokeraj Intercapital Invest.

În prezent, rata anuală medie a depozitelor bancare este de 6,06, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), iar dividendele se vor da anul viitor cel mai devreme în trimestrul al doilea, adică peste şase luni.

Prin urmare, ca să merite riscul presupus de investiţia la bursă, un randament de dividend satisfăcător ar trebui să fie cât mai mare faţă de 3%, câştigul brut din dobânda la depozite pe 6 luni.

Acţiunile APC sunt, însă, puţin lichide şi neatractive din această cauză (se găsesc greu de cumpărat şi sunt greu de văzut).

Astfel că, mai interesante sunt următoarele randamente în top,  cele ale SIF Transilvania (SIF3, 9,59%) şi SIF Muntenia (SIF4, 8,58%).

Urmează acţiunea unei alte companii relativ mici, Artego Tg Jiu (ARTE), care însă a fost una dintre cele mai tranzacţionare în acest an, din cauza tentativelor de preluare ostilă. Randamentul dividendului ARTE este de 7,57%.

Randamentul dividendului se calculează raportând valoarea acestuia, distribuită pentru o acţiune, la preţul de cumpărare al acţiunii. Valoarea reală a dividendului nu va fi cunoscută decât la primăvară, după ce va fi aprobată de acţionari.

Analiştii estimează, încă de pe acum, valoarea dividendului de anul viitor, aproximând cât din profitul din acest an va fi distribuit prin dividende, în funcţie de ratele de distribuire realizate în ultimii ani. În topul Intercapital Invest, au fost calculate trei randamente ale dividendelor nete, cu 3 rate de distribuţii din ultimii 5 ani: medie, maximă şi minimă.

Analiştii au folosit media ratelor de distribuire, „în condiţiile în care diferenţele dintre ratele minime şi cele maxime pot fi foarte mari şi pot distorsiona mediile. Creşterea ratei de distribuire ar trebui să vină în condiţiile creşteri profitului. Având în vedere perspectivele slabe de anul viitor, sunt preferabile ratele medii“, potrivit Danielei Ropotă, analist la Intercapital Invest.

În funcţie de ratele medii au şi fost ordonate randamentele în tabelul alăturat. Intercapital Invest le-a comparat cu rata de referinţă a BNR, de 5,25%, faţă de care, dintre cele 20 de comăpanii analizate, 12 ar avea randamente superioare.

Dintre vedete, mai sunt prezente în top dividende 2013, Fondul Proprietatea (FP) cu un randament de 6,24%, Transgaz (TGN, 5,58), Bursa de Valori Bucureşti (BVB, 5,5%), SIF Banat Crişana (SIF1, 4,16%), Biofarm Bucureşti (4,06%), Antibiotice Iaşi (ATB, 3,86%) şi SIF Oltenia (SIF5, 3,32%).

Detalii despre randamentele dividendelor pe 2013 de la BVB, precum şi despre modul de estimare a profitului pe 2013  pot fi consultate în raportul Intercapital Invest din kmarket.ro.

 

 


Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...