Ce drepturi ai când pleci în vacanţă sau călătoreşti cu avionul

Ai vorbit cu şeful şi ţi-ai luat concediu. Ai ales agenţia şi destinaţia. Următorul pas e plata. Dar ştii ce se întâmplă daca vacanţa ta este anulată? Ştii care sunt drepturile tale dacă zborul îţi este anulat sau întârziat? ECONOMICA.NET îţi spune ce trebuie să faci în astfel de cazuri, care sunt drepturile tale şi care sunt obligaţiile agenţiei de turism.
Andrada Ghira - vin, 20 iul. 2012, 12:16
Ce drepturi ai când pleci în vacanţă sau călătoreşti cu avionul

Uniunea Europeană a lansat o campanie de informare a românilor cu privire la drepturilor lor. Printre aceste indormaţii, consumatorii români pot afla ce trebuie să facă atunci când cumpără o vacanţă.

Spre exemplu, dacă cumpări un pachet de servicii turistice trebuie să ştii că agentul de turism trebuie să-ţi ofere în scris, în limba română, toate detaliile corecte şi complete despre vacanţă.

Ce trebuie să faci: Analizează cu atenţie conţinutul contractului înainte să îl semnezi. Dacă obligaţiile agenţiei nu se regăsesc în mod clar în contract, atunci nu semna.
Bine de ştiut: Preţurile fixate în contract nu pot fi modificate sub nicio formă, cu mai puţin de 20 de zile înainte de plecarea în vacanţă. Dacă preţul creşte cu peste 10%, indiferent de motivele acestei majorări, poţi rezilia contractul, iar agenţia are obligaţia să-ţi ramburseze imediat toate sumele achitate, inclusiv comisionul.

Ce faci dacă vacanţa este anulată sau schimbată
Ai rezervat o vacanţă la agenţie, însă eşti anunţat că au apărut modificări.
Ce faci: Agenţia de turism nu poate face schimbări majore, cum ar fi schimbarea hotelului sau datele de călătorie, doar dacă ai fost de acord cu acestea, în scris. Dacă nu eşti de acord cu acestea, atunci ai dreptul la o rambursare imediată, fără nicio penalizare.

Ce trebuie să facă agenţia de turism dacă apar probleme după ce ţi-ai început călătoria
1. Să îţi ofere o alternativă corespunzătoare, fără majorarea preţurilor;

2. Să îţi returneze diferenţa între sumele plătite şi serviciile efectiv prestate în timpul călătoriei;
3. Dacă, din motive întemeiate, nu accepţi alternativele propuse, trebuie să ţi se asigure transportul, fără costuri suplimentare, la locul de plecare sau în altă parte, cu acceptul tău;
4. Dacă este necesar, agenţia trebuie să te despăgubească pentru serviciile pe care nu le-a prestat. În cazul în care eşti nemulţumit de serviciile oferite, trebuie să întocmeşti o sesizare în scris, cu privire la deficienţele constatate la faţa locului, pe care să o transmiţi prompt, atât agenţiei, cât şi prestatorului de servicii turistice (conducătorul hotelului, restaurantului). Dacă sesizarea nu este soluţionată sau este soluţionată parţial, trebuie să depui la sediul agenţiei, după încheierea călătoriei, o reclamaţie scrisă, în termenul prevăzut în contract. Agenţia are obligaţia să îţi comunice în scris răspunsul, în termen de 30 de zile calendaristice.

 

Dar probleme pot apărea şi la călătoriile cu avionul. Iată mai jos câteva situaţii problemă şi ce trebuie să faci.

Zborul tău are rezervări mai multe decât locuri
În acest caz, dacă ai un bilet valabil şi ai făcut check-in-ul la timp, dar ţi se refuză îmbarcarea, ai dreptul la o compensaţie cuprinsă între 250 şi 600 de euro. Dacă ţi se oferă un zbor alternativ cu un program similar, atunci operatorul aerian poate reduce cu 50% aceste compensaţii.

Zborul tău s-a anulat. Ce drepturi ai
Operatorul aerian trebuuie să îţi ofere posibilitatea de a trimite două mesaje gratuite (telefon, fax sau e-mail), mese şi băuturi răcoritoare grauite, cazare la hotel şi transport gratuit, dacă este nevoie să stai peste noapte. În plus, poţi alege dintre varianta restituirii costului total al zborului în termen de şapte zile sau poţi alege varianta de a fi redirecţionat la destinaţia finală cu prima ocazie sau la o dată ulterioară, convenabilă pentru tine. De asemenea, în funcţie de momentul în care ai fost informat de anulare şi cauza acesteia, ai dreptul la despăgubiri între 250 şi 600 de euro.

Situaţii în care nu ai dreptul la despăgubiri
Zborul este anulat de împrejurări excepţionale, care nu au putut fi evitate, cum este cazul incidentului cu norul vulcanic din 2010;
Nu ai dreptul la nici o compensaţie dacă ai fost anunţat de anularea zborului cu două săptămâni înainte de data de plecare;
Şi nici atunci când ai fost informat într-un termen mai scurt de 14 zile, dar ţi s-a oferit redirecţionarea în condiţii apropiate orarului de zbor iniţial.

Ce faci dacă ţi s-a pierdut bagajul
Dacă bagajul a fost pierdut sau deteriorat, ai dreptul la o despăgubire de până la 1.220 de  euro, în conformitate cu politica operatorului aerian. Pentru a obţine această despăgubire, trebuie să trimiţi solicitarea companiei în termen de şapte zile (în cazul deteriorării) sau 21 de zile (în cazul în care bagajul ajunge cu întârziere).
Important: Anunţă compania imediat după incident.

Citeşte mai multe despre campania de informare a Uniunii Europene aici.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern de la Roma de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi la......
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, Celeste Wallander, aflată în vizită ...
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat duminică, la Sofia, că ...