Ce propune SAR în materie de fiscalitate

Economica.net
26 02. 2015
calcul_bani_45654033055_63202300_78936900_54094300

Societatea Academică Română (SAR) propune mai multe soluţii de natură fiscală cu impact asupra mediului de afaceri , dar şi asupra angajaţilor. Astfel, pe termen scurt, analiştii ONG-ului iau în calcul reducerea numărului de taxe la cel mult 6, prin comasarea contribuţiei pentru şomaj cu contribuţiile minore şi trecerea plăţii totale exclusiv în sarcina angajatorului. „Efectul ar fi simplificarea operaţiunilor necesare plăţii şi un capital suplimentar de încredere al contribuabililor faţă de modul de folosire a banilor, cu posibile efecte pozitive asupra colectării”, se arată în raport.   

În momentul de faţă există zece taxe aplicate separat, pornind de la cota unica de 16%, CAS, asigurările de sănătate, şomaj, aplicate separat pentru angajat şi angajator.  

Pe termen mediu, SAR propune adoptarea unui calendar de reducere suplimentară a taxării muncii. Etapele de reducere pot fi coroborate cu o majorare a salariului mediu pe economie, astfel încât pierdereile bugetare să fie compensate, iar de beneficii să se bucure în special cei cu venituri mici.   

Scopul final ar fi, potrivit SAR, atingerea unui prag al taxării de cel mult 30%. Mai mult, ca măsură extremă de simplificare, Societatea propune un sistem extrem de simplificat ce presupune două taxe, mutual exclusive: contribuţii sociale de 25-30% până la un anumit plafon scutut de impozit pe venit, după care ce depăşeşte să fie taxat cu impozitul pe venit, în acelaşi procent, dar fără contribuţii sociale suplimentare.    

Potrivit SAR, nivelul de taxare a muncii, cu presiune foarte mare pe veniturile mici, a dus la un număr redus de contracte de muncă înregistrate. S-a ajuns ca mai puţin de jumătate din populaţia activă ocupată, adică aproximativ 4,5 milioane de persoane, să aibă contract de muncă, se arată în cel mai recent Raport al Societăţii Academice din România. Conform calculelor SAR, pentru un angajat care primeşte salariul minim brut pe economie, taxarea muncii este de 39,6%, în cazul unui salariu mediu taxarea muncii este de 42,5%, iar procentul creşte gradual până la 43% în cazul celor care câştigă de 5 ori salariul minim, prag de la care contribuţiile pentru asigurările socoale se plafonează. Ulterior, cu cât venitul este mai mare, cu atât scade rata de taxare, astfel că pentru un salariu de 100.000 de euro, taxele costă 36%.