Ce este codul IBAN – toate detaliile despre numărul de cont bancar in sistem internațional

Orice cont bancar din Europa are un număr unic de identificare, denumit IBAN - acronim de la International Bank Account Number. Grație acestui sistem internațional, plăţile interbancare se pot face mai rapid și mai sigur, fără a exista erori. Orice cont bancar din România are un IBAN format din 24 de caractere, însă există și țări care au o altă lungire a acestui cod format din cifre și litere.
Ion Dobreanu - lun, 30 ian. 2023, 15:23
Ce este codul IBAN - toate detaliile despre numărul de cont bancar in sistem internațional

La fel ca un număr de telefon în format internațional, codul IBAN este unic. Structura sa nu este deloc întâmplătoare, ci vizează un anumit format. Primele două caractere reprezintă ţara de origine a clientului, unde are deschis contul. În România, orice cont bancar începe cu prefixul „RO”. Mai departe, codul IBAN conține două cifre ca număr de control, utilizate pentru verificarea validităţii.

Urmează 4 caractere care indică banca la care este deschis contul – fiecare bancă din România are propria sa formulă dedicată, de exemplu BTRL pentru Banca Transilvania, BACX pentru UniCredit Bank, BRDE pentru BRD GSG sau INGB pentru ING Bank. Următoarele 16 caractere (de obicei cifre, dar pot fi și litere) reprezintă codul clientului la banca respectivă. Interesant este că SUA și Canada, precum și alte țări din afara Europei, nu folosesc sistemul IBAN, dar recunosc sistemul și procesează plățile conform sistemului.

Unde folosești codul IBAN

De fiecare dată când trebuie să primești bani, este de ajuns să indici numele tău și contul IBAN, dacă este vorba despre o plată națională. Ai câte un IBAN pentru fiecare cont deținut la bancă, de exemplu poți avea mai multe astfel de coduri pentru conturi în diferite valute sau chiar pentru conturi speciale (de exemplu cont de economii, cont alocat cardului etc.).

Când îți deschizi un cont bancar, primești desigur aceste informații esențiale. Mai departe, dacă ai uitat codul IBAN, îl poți solicita oricând de la serviciul de informații clienți al băncii cu care colaborezi.

Când faci plăți intrabancare sau interbancare, ai nevoie de numele și contul IBAN al beneficiarului. Prin internet banking și mobile banking, datele contului tău se completează automat, eventual le alegi dintr-o listă a conturilor existente. Însă atunci când trebuie să primești bani, cel care face plata trebuie să știe datele contului tău, adică numele și codul IBAN. Spre exemplu, dacă un prieten îți trimite bani, este necesar să îi comunici aceste informații.

Când mai trebuie să transmiți codul IBAN? Când te angajezi și vrei să primești salariul într-un anumit cont (pentru a-i folosi ulterior cu cardul eventual), când ai de primit un premiu, alte beneficii sau prețul plătit pentru articole cumpărate online și returnate, când ai de încasat pensie sau alte sume de la bugetul de stat ori bugetul asigurărilor sociale.

La fel de bine, poți avea nevoie de IBAN atunci când câștigi sume mari la casino, poker sau pariuri online și vrei să retragi premiile; transferul bancar este o metodă folosită pentru sume mai mari, însă, pentru depuneri și retrageri uzuale, amatorii de jocuri de noroc folosesc de regulă carduri bancare sau portofele electronice.

Diferența dintre IBAN, SWIFT ŞI BIC

Dacă IBAN-ul se referă la identificarea unui anumit cont, codul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) utilizat pentru identificarea unei bănci specifice în timpul unei tranzacţii internaţionale. SWIFT este o reţea de mesagerie pe care instituţiile financiare o utilizează pentru a transmite în siguranţă informaţii şi instrucţiuni, printr-un sistem standardizat de coduri.

Băncile folosesc adesea codul de identificare a băncii (BIC) în loc de codul SWIFT. Ambele coduri se folosesc pentru a identifica toate datele cu privire la o anumită bancă (numele băncii, chiar sucursala poate și desigur țara). În tranzacțiile internaționale, pe lângă IBAN, se solicită de obicei BIC sau / și SWIFT.

De-a lungul timpului, IBAN a evoluat, ajungând la forma actuală de standardizare, valabilă începând cu anul 2007. IBAN a fost creat pentru a facilita plățile electronice între băncile din zona euro, dar multe alte țări s-au alăturat sistemului.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...